Annet snop, Bursdag, Cookies og kjeks, Det store sjokoladeprosjektet, Halloween, Høytider, Jul, Kaker, søt bakst og desserter, Påske, Sjokolade, Snacks og snop, Spesielle kaker

Vegansk TWIX-kake

Vegansk TWIX-kake

Husker dere da Twix het Raider? Ja, så gammel er altså jeg. I min barndom het Twix Raider, og Lion het Big Cat. Ingen av de var veganske, men det var de sjokoladene samt Snickers, jeg som ikke-veganer spiste mest av.

I voksen alder, eller rettere sagt etter mitt andre svangerskap i 2008, mistet jeg lysten på sjokolade og har siden den gang ikke vært så superglad i det. Jeg liker det altså men i veldig små mengder og ikke når som helst. Rett før eller under mensen, ja takk! Eller et bittelite kakestykke i ny og ne, eller en sjokobit på biltur.

Men Twix altså, det har jeg ikke testet ut å lage vegansk enda. Jeg har funnet mange oppskrifter på nett men alle er av den «raw» varianten og flere inneholder peanøttsmør – da er det ikke Twix! Twix er lys kjeks med fyldig karamell og lys sjokolade, ellers kan det bare være. Snickers har vi nok av her på bloggen.

Nuvel, da jeg skummet gjennom oppskriftene på en av mine (ikke-veganske) favorittblogger krem.no, kom jeg over hjemmelaget Twix og ble gira. Kunne jeg veganisere denne mon tro? Yes, det var slett ikke vanskelig! Her er resultatet.

Tips: jeg har brukt halvparten Go Vegan lys sjokolade og halvparten Coop mørk sjokolade her. Jeg synes i utgangspunktet det blir best med bare lys sjokolade, da det jo er melkesjokolade på Twixen, men jeg hadde for det første ikke mer enn en halv plate GV igjen, dessuten er den sjokoladen ganske dyr så jeg ville prøve å erstatte noe av den med den billige fra Coop. Det ble veldig bra, men neste gang vil jeg nok unne meg å bruke kun lys sjokolade. 

Ingredienser til ca. 16 biter (rektangulær form på ca 15 x 20 cm), avhengig av hvor store du vil ha dem:

Bunn:

  • 115 gram smør (jeg brukte Go Vegan men Eldorado Smøremyk er også perfekt)
  • 60 gram melis
  • 160 gram hvetemel
  • 3 ss kaldt vann

Karamellfyll:

  • 1 boks søtet kondensert melk (jeg bruker den på bildet nederst, fra internasjonal butikk/IMS)
  • 60 gram sukker
  • 4 ts vaniljesukker
  • 150 gram vegansk smør

Topp:

  • 150-200 gram vegansk sjokolade (feks. 1 storplate Go Vegan lys sjokolade som er på 160 gram)

 

Fremgangsmåte:

Sett ovnen på 190 grader og kle formen med bakepapir u bunn.

Ha alle ingrediensene til bunnen i en bolle. Rør dem godt sammen med en skje, så bruker du hendene til å lage en litt fuktig deig. Den skal ikke klebe for mye men virke litt våt. Da blir det mest saftig, synes jeg. Ha i litt mer vann om det kleber for mye, eller bittelitt mer mel om det er for sticky.

Press deigen ut i formen og glatt den ut. Stek midt i ovnen i ca. 20 minutter. Sett til avkjøling.

Lag karamellen ved å ha alle ingrediensene i en gryte og kok opp. Husk å røre hele tiden, det kan fort brenne seg. Rør, rør, rør mens det småkoker (det skal boble men ikke fosskoke) i ca. 10-15 minutter. Min kokte i 12 minutter og ble perfekt. Karamell er lunefullt så jeg var litt skeptisk men det gikk kjempefint på første forsøk og jeg er IKKE god på karamell!

Avkjøl litt så den ikke er glovarm, men pass på at den ikke avkjøles nok til at den stivner. Ca 15-20 minutter maks i romtemperatur. Hell over bunnen og sett kaldt.

Når massen har stivnet, ca en halvtimes tid+, kan du helle over smeltet sjokolade. Jeg bruker vannbad til dette da jeg har brent altfor mange sjokoladeplater i mikroen.

Settes i kjøleskapet til sjokoladen er stivnet, så tar du den ut og lar den stå i romtemperatur et kvarters tid før du skjærer den i pene firkanter. Bruk gjerne en varm kniv til dette om du vil ha ekstra pene stykker, da sjokoladen kan knekke litt i kantene når den er hard.

Oppbevares kjølig.

Vegansk twix-kake
Vegansk twix-kake

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.