Hovedretter, Høytider, Jul, Tradisjonsmat

Våre beste jule-oppskrifter 2021

Våre beste jule-oppskrifter 2021

Vi er allerede flere dager inn i årets beste måned, nemlig desember, og jeg regner med de flestes tanker kretser rundt julegaver, julemat og alt annet som har med jul å gjøre. Vi kan ikke hjelpe dere så mye med pynting eller shopping, men vi kan hjelpe dere med å finne ut hva som er den aller beste julematen for veganere i 2021. I hvert fall etter våre smakspreferanser.

I år har det nærmeste eksplodert av vegetarmat i norske butikker. For bare få år siden måtte man lage det meste fra bunnen av, men i dag kan man nesten kjøpe det aller meste av julematen ferdig, dersom man vil ha det enkelt. Vi har ikke bare fått én, men hele tre typer vegisterkaker på markedet, i tillegg til noen vegetariske med melk (hvorfor de har melk i et slikt produkt slutter aldri å overraske oss, men det er en annen diskusjon). Du får også kjøpt helt veganske julepølser, juletallerken og nøttestek (Meny). Det er med andre ord ingen sak for en veganer som ikke er glad i matlaging å spise helt vegansk i julen uten å gjøre noe særlig for det.

Men innlegget her handler mest om hvilke oppskrifter vi mener DU kan ha stor glede av. Vi har her samlet et knippe av de aller mest populære oppskriftene på bloggen gjennom årene. Hver jul får de fleste norske matblogger et gedigent hopp i lesertallene, og vi er intet unntak. Det er så gøy å se hvor mange som bruker og som deler oppskriftene våre, og følge med på hvilke som slår mest an og får best tilbakemeldinger. Og det er nettopp disse oppskriftene vi deler med dere i et samleinnlegg her på bloggen i dag. Velbekomme!

Våre beste jule-oppskrifter 2021

Først ut begynner vi med maten, og så sparer vi det søte til slutt. Mange (nye) veganere sliter naturlig nok med å vite hvordan de skal lage et fullverdig vegansk julemåltid, og det skjønner vi godt. Norsk julemat består for det meste av kjøtt eller fisk så da er det jo ikke rart man klør seg litt i hodet når man skal kutte ut de råvarene julen for mange faktisk sentrerer rundt. Men det handler kun om kunnskap, og som tidligere nevnt er markedet i dag fullt av vegansk julemat som både i smak og konsistens kan minne veldig om den tradisjonelle julematen man har vokst opp med. Men vil du lage maten fra bunnen av, har vi noen fine oppskrifter til deg her:

JULESYLTE

Julesylte er for mange en uunnværlig julerett. Den er ikke spesielt vegansk, men det fikser du lett med denne nydelige og enkle oppskriften, som faktisk er DEN mest populære oppskriften vår på bloggen hver jul, og har vært det siden det året den ble lagt ut.

Vegansk julesylte

RISGRØT

Ingen jul uten risgrøt (og riskrem av restene, oppskrift på det lenger nede). Noen gjemmer mandelen i grøten, vi andre sparer den til riskremen. Uansett er dette vår absolutte favorittoppskrift på vegansk julegrøt. Ingen over – ingen ved siden!

Vegansk risgrøt

NØTTESTEK

Alle matbloggere med respekt for seg selv har en oppskrift på nøttestek. Her er vår, som vi etter mye prøving og feiling har landet på som vår faste nøttestek hver jul. Grunnen til det er ikke bare at den er kjempegod på smak, men også at den er mye enklere å lage enn mange av de andre vi har prøvd. Denne imponerer du gjestene med med minimalt arbeid.

Veganerens nøttestek 2018

VEGANSK PINNEKJØTT

Jepp. Høres jo helt rart ut men dette lager vi hver jul og det er så godt at det aldri er rester igjen av disse. Aldri! Uansett hvor mye vi lager. Vi synes Oumph er litt dyrt og vanskelig å få tak i overalt, så vi har de siste årene brukt Hälsans Kök filétbiter, som selges overalt og er billigere og egentlig enda bedre på smak etter vår mening.

https://www.matprat.no/oppskrifter/gjester/vegansk-pinnekjott/

VEGANSK PINNEKJØTT
Vegansk pinnekjøtt

VEGANSK SPEKEPØLSE

Dette er vel kanskje ikke en utpreget julerett, men samtidig er jo spekemat noe som for mange hører julen til. Vi synes faktisk denne i smak kan minne litt om fenalår, spesielt om du tørker pølsen noen dager i romtemperatur, eller skjærer den i skiver og lufttørker en dag eller to. Dersom du vil ha den ekte spekemat-følelsen, ha gjerne i enda mer salt. Jeg er alltid litt redd for å oversalte fordi det tross alt er verre enn å ha i for lite, men jeg har laget denne digge pølsa sikkert 30 ganger til nå og har hatt i litt mer salt for hver gang, og enda er jeg ikke der at jeg synes det er helt nok. Men det er en smakssak. Dryss gjerne litt salt over ved servering om du vil ha det saltere, det er jo en grei mulighet.

Vegansk spekepølse

 

Så over til de søte oppskriftene.

Jeg har aldri vært noe søt-menneske, foretrekker det salte. Men til jul er det jo uansett noen retter som for meg alltid har vært en ubrytelig tradisjon, og her er våre (og lesernes) favoritter:

RISKREM

Dette kan vel kalles Norges nasjonal-juledessert? Og det synes jeg er litt rart. Ikke fordi det ikke er godt, jeg elsker riskrem! Men fordi den ofte serveres rett etter en tung julemiddag og er mer basert på en hardbarket mandelkamp som ender i stygge blikk og grining, og overspiste mager fordi man ikke KAN gi seg før mandelen er funnet … Eller vent litt, var det kun min familie? Uansett, her er oppskriften på vår deilige riskrem, helt uten melk. For en litt mer spennende variant, prøv gjerne oppskriften vår på riskrem med hvit sjokolade og bjørnebærsaus.

Vegansk riskrem

DRONNING MAUD-DESSERT

Denne desserten lages ofte på nyttårsaften, men jeg kjenner flere som er så glade i den at de lager den flere ganger i julen. Desserten er basert på fløte og gelatin, men her ser dere at man slett ikke trenger gelatin for å lage denne lekkerbiskenen.

Dronning Maud-dessert

JULEBRØD

Alle elsker julebrød! Nekter å tro at noen ikke liker det, med mindre det er sukat i. Sukat, matens svar på grønne buser i nesa, utelater vi galant i denne perfekte oppskriften på julebrød helt uten egg og melk:

Julebrød

LUSSEKATTER

Mens vi er inne på vegansk gjærbakst til jul, må vi jo legge ut oppskrift på en av de faktisk aller viktigste oppskriftene til jul, i hvert fall for småbarnsforeldre. Det finnes vel ingen barnehager eller skoler som ikke serverer nybakte lussekatter og kakao på Lucia-dagen 13. desember? De er dessverre som regel fulle av smør og egg, så her er vår oppskrift på helt veganske (men like gode) lussekatter du og dine kan kose dere med på denne deilige juledagen.

Lussekatter

MARSIPANKULER

Dette har vært en av våre definitivt mest populære oppskrifter på bloggen. Og det er alltid den oppskriften vi går for når vi skal lage noe til festivaler, kaféer og lignende. Oppskriften har vært publisert i Kamille, og du finner den også i vår nye bok. Alle elsker disse, og alle vil alltid ha oppskriften. Her får du den!

Veganerens luksus-marsipankuler

BRENTE MANDLER

Brente mandler er så godt! Men det som er enda bedre er denne litt utradisjonelle varianten med sjokolade og havsalt. Dette er altså så perfekt julegave at du nesten bare må sette igang og lage en stor batch med det samme så du kan gi bort pose etter pose (eller glass) med disse godsakene til alle du er glad i.

Brente mandler med havsalt og sjokolade

DELFIAKAKE I PORSJONSFORMER

Har dere fått med dere at Per kjeks er forsvunnet fra markedet? Det betyr at den mest praktiske og mest brukte kjeksen i Delfiakake ikke er å få tak i lenger … Men fortvil ikke! Du kan bruke en hvilken som helst smakfull kjeks i stedet, og let´s face it – Per kjeks smaker jo litt kjedelig. Problemet er formen, det er jo så praktisk med firkantede kjeks. Her slipper vi det problemet, fordi vi lager kakene i runde former og kan dermed bruke Pers søster, Marie, som smaker det samme men har en rund form. Husk bare at dette ikke er en «nok til én person»-porsjonsform. Jeg vil tippe at en slik rund form er passelig til 4 voksne, da Delfiakake er mektige saker. Og så må jeg ikke glemme å nevne at dette er PERFEKTE gaver å gi bort, pent innpakket i cellofan eller lignende.

Delfiakaker i porsjonsformer

Til slutt vil jeg tipse dere om oversikten vår over de beste klassiske julekakene fra 2019. Noen ble nevnt over her, andre finner dere i innlegget under:

Våre beste julekaker 2019

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.