Frokost, Glutenfritt, Nøttesmør, Pålegg, Tips og triks

Hjemmelaget deilig mandelsmør

Hjemmelaget deilig mandelsmør

Har du noen gang vært på butikken for å kjøpe mandelsmør? Eller cashewsmør eller smør av andre nøtter enn peanøtter? Har du fått sjokk av prisen? Det har i hvert fall jeg. Et knøttlite glass mandelsmør koster oppimot 200 kr, og la meg ikke begynne å diskutere prisen på valnøtt- eller pistasjesmør, det er galemathias. I tillegg er de jo ofte tilsatt ting man ikke vil ha oppi nøttesmøret sitt.

Lag det selv! En pose mandler på 500 gram koster en femtilapp og du får ganske mye mandelsmør utav en slik pose, mer enn de små krukkene jeg har sett til 150-ish kroner på butikkene. Og du trenger ikke å tilsette noe! Jeg har av og til oppi en klype salt, men så lenge du rister mandlene i ovnen (viktig!!) og kjører dem i en god food processor eller blender så blir det smør etter noen minutter uten noen tilsetning.

Tips: jeg liker mine nøttesmør naturelle, men noen liker å ha oppi litt vanilje, lønnesirup, kanel eller lignende. 

Hjemmelaget deilig mandelsmør

Ingredienser til et middels stort Norgesglass, ca. dobbel størrelse som det på bildet:

  • 500 gram mandler med skall
  • Stekebrett, food processor/blender
  • Litt tålmodighet

Fremgangsmåte:

Sett stekeovnen på 200 grader og kle et stekebrett med bakepapir. Spre mandlene utover stekebrettet i et jevnt lag og stek mandlene i ca. 3-4 minutter, eller til det lukter aromatisk. Ikke brenn dem, dette går fort. Mine tok 5 minutter denne gangen, sist tok det 4, så følg litt med.

Ta ut mandlene og la dem avkjøles en smule. Hell dem oppi food processoren og kjør på full guffe! Det kan ta alt fra 5 til 20 minutter, avhengig av styrken på maskinen din og om du ristet nøttene først eller ikke. Noen velger å ikke riste dem og bare kjøre dem til smør rå, men da kan du vente i år og dag. De slipper mye lettere oljen etter varmebehandling og da går det fort!

Jeg tok tiden på maskinen min i dag og det tok 7 minutter fra hele mandler til helt flytende smør. Men uansett, vær tålmodig for det blir smør til slutt.

Hell smøret på et glass med lokk og oppbevar mørkt i et skap for smøremykt smør. Du kan også ha det i kjøleskapet men da kan det blir litt hardt.

Brukes i smoothies, som pålegg, på iskrem, på havregrøten, som dip til eplebåter osv. Jeg tar gjerne en skje eller to om dagen rett i munnen, det er så godt og så sunt!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.