Fruktkaker, Kaker, søt bakst og desserter, Spesielle kaker

Lemonies – sitronbrownies

Lemonies – sitronbrownies

Lemonies er visst en ting i USA. Jeg har tidligere bakt mengder av brownies og også såkalte Whities – hvite brownies. Men lemonies hadde jeg ikke hørt om før nylig, og gjett om jeg ble gira! Jeg har alltid vært særdeles svak for alt med sitron, så disse måtte jo testes!

Disse er i den sure enden av skalaen, det skal sies. Neste gang vil jeg nok ha i litt mer sukker, så i oppskriften har jeg skrevet 200 gram sukker. Dersom du liker litt søtere kaker, bruk 220 gram, dersom du liker det syrlig, bruk 170. Eller noe midt imellom, du kan jo smake på røren og kjenne selv hvordan du vil ha den. For min del tror jeg rundt 200 gram er perfekt. Mannen min og noen av barna syntes 170 gram var syrlig, men de likte det kjempegodt! Mannen min syntes kaken var litt tung og konfekt-aktig og mente den burde serveres i veldig små stykker, mens ene barnet sikkert kunne spist hele kaken selv. Hver sin smak. 🙂

Lemonies - sitronbrownies
Lemonies – sitronbrownies

Ingredienser til ca. 12-16 brownies, avhengig av størrelse på formen:

  • 2 økologiske sitroner, skall og saft
  • 100 gram mykt vegansk smør, for eksempel Smøremyk
  • 200 gram hvitt sukker (se teksten øverst for mer info)
  • 1 dl vegansk yoghurt naturell (havre, soya, alt funker)
  • 150 gram hvetemel
  • 2 ts vaniljesukker
  • En klype salt

Glasur: 

  • 150 gram melis
  • Sitronsaft, ca 2 ss +, til du har en såvidt rennende glasur
  • Litt revet sitronskall til pynt

Fremgangsmåte:

Sett ovnen på 180 grader og kle en liten langpanne (ca 20 x 20 cm, jeg brukte her en 20 x 30 og de ble litt flate).

Riv skallet av begge sitronene og press så mye saft du kan utav dem. Legg tilside et par spiseskjeer revet skall til å pynte kaken med, samt 3-4 spiseskjeer saft til glasuren. Dersom du har for lite sitronsaft til glasuren, kan du spe på med litt vann.

Finn frem en middels stor bolle og ha i mykt smør og sukker. Bruk elvisp eller håndkraft og pisk dette en liten stund, til det er godt blandet og litt smørkremaktig, trenger ikke å piske så lenge.

Ha i yoghurt, salt, vaniljesukker og sitronsaft og skall. Nå kan det hende, for det gjorde min, at røren skiller seg pga sitronsaften. Det ser ulekkert ut og jeg holdt på å kaste røren, men vent! Tilsett hvetemelet og rør GODT sammen. Plutselig blir røra glatt som bare fy og kjempefin, jeg lover!

Røren skal være ganske tykk og hellbar. Det varierer litt hvor mye saft man får ut av sitroner, så her justerer du bare litt med mer sitronsaft (eller vann om du ikke har mer, det går fint) eller hvetemel til røra er som en tykk kakerøre.

Hell røren i langpannen og stek kaken midt i ovnen i ca. 35 minutter. Denne skal være litt fuktig, det er tross alt en slags brownie, men jeg synes den er like god om den blir mer stekt og, som en lett sitronkake.

La kaken avkjøles helt i formen før du brer over sitronglasuren og drysser over sitronskallet du har til overs. Du kan selvsagt pynte kaken med annet enn sitronskall om du vil. Jeg kan tenke meg at kandisert appelsin- eller sitronskall må være digg som pynt. Eller hakkede valnøtter for eksempel.

Skjær den kalde kaken i pene firkanter, ikke for store, og server, gjerne med is eller krem.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.