Bønner og linser, Glutenfritt, Hovedretter, Indisk og asiatisk, Menyer

Etiopisk helaften – 4 digge veganske retter

Etiopisk helaften – 4 digge veganske retter

En av mine absolutte favorittrestauranter gjennom tidene har vært Gådjå i Stavanger. Og det er ikke lenge siden jeg var der sist. De har en egen vegansk meny, hvor den mest populære retten består av injera (surdeigslefse) toppet med forskjellige deilige stuinger av linser og kikerter, grønnsaker og sauser. Poenget er at man skal bruke injeraen som bestikk, men jeg får det ikke til og ber alltid om kniv og gaffel, selv om de ser litt rart på meg, den finslige nordmannen. Haha.

Uansett; jeg elsker jo å kopiere restaurantretter jeg liker, og det er ikke alltid jeg får det helt til men som regel blir det jo godt uansett. Etiopisk er noe av det jeg har fått til MEST, det er enkelt og gøy å lage, og det blir perfekt hver gang!

Da jeg fikk to venninner på besøk en fredagskveld, bestemte jeg meg for å lage «Gådjå-mad» til de, da det vel er den restauranten vi tre har besøkt mest. Så da ble det det, og det var ikke mye rester igjen etterpå men nok til at jeg heldigvis kunne kose meg med en porsjon dagen etterpå også. Dette er godt!

Min venninne Mari Hult, som står bak Vegetarbloggen, har mange fantastiske gode oppskrifter på etiopiske retter inne på bloggen. Jeg har tatt utgangspunkt i noen av disse, men også i endel fra blant annet amerikanske nettsider, og så har jeg trikset og mikset på dem litt etter egen smak. JEG synes de smaker veldig etiopisk (haha) men kanskje Mari, Gådjå eller andre hadde fått injeraen i halsen om de så at jeg tok med disse frekke frihetene. Ikke vet jeg, men jeg synes rettene smaker aller best når jeg lager dem på denne måten og da fortsetter jeg med det. 

Jeg har for anledningen servert rettene på en grov tortilla. Dels fordi jeg ikke liker injera (sant …), dels fordi jeg ikke gadd å kjøpe teff-mel og dels fordi jeg bare rett og slett syntes det ble jobb nok å lage alle disse rettene på en kveld, selv om det ikke er særlig vanskelig. Vi likte godt å få det servert på tortilla alle tre. Grov er nok best, lys kan bli litt for «taco-aktig». Men om du vil, lag injera eller linsepannekaker fra Vegetarbloggen! Eller lag eller kjøp naan og server til. DET er godt.

Først ut er krydderet, siden vi trenger det i noen av rettene. Egentlig bare i den ene linsestuingen, men siden jeg elsker berbere så har jeg det i begge. Denne mengden er til et stort glass som holder til mange deilige middager.

Hjemmelaget Berberekrydder

Berbere lages på mange forskjellige måter, noen har i gurkemeie, noen bruker hele frø av alt som de knuser, noen har i koriander osv. Jeg har smakt meg frem til min favoritt og den ligner på Vegetarbloggen sin men jeg har i tillegg i litt gurkemeie og koriander, og jeg bruker chilipulver i stedet for hele chilier. Jeg synes dette krydderet er mye bedre enn ferdigkjøpt.

 • 1 dl paprikapulver
 • 2-3 spiseskjeer chiliflakes (begynn med 2 kanskje, smak deg frem)
 • 3 teskje salt
 • 2 teskjeer bukkehornkløver (jeg bruker hele frø og kjører i kaffekvern)
 • 1 spiseskje malt ingefær
 • 2 spiseskjeer løkpulver
 • 2 teskjeer kardemomme
 • 1,5 teskje muskat
 • 1 spiseskje hvitløkspulver
 • 1,5 teskje malt nellik
 • 1,5 teskje kanel
 • 1 spiseskje malt korianderpulver
 • 1 strøken teksje gurkemeie
 • 1 teskje allehånde

Fremgangsmåte:

Mal bukkehornkløver-frøene dersom du ikke bruker pulver, og bland alt sammen i et glass og rist. Oppbevar tørt.

Etiopisk linsestuing med Berbere

Jeg har lyst å kalle denne for Misr Wot, fordi det var det Gådjå sa til meg da jeg spurte hva den fantastiske linsestuingen jeg fikk servert het. Men da jeg kom hjem og googlet lignet den ikke. Den jeg fikk servert var laget på grønne eller brune linser, helt tydelig, mens alle oppskriftene jeg finner er laget på røde. Det er overhodet ikke det samme! Så jeg tør ikke å kalle denne annet enn etiopisk linsestuing. Men samme hvilket navn den har, den er utrolig god og jeg lager alltid såpass mye at jeg kan spise rester i flere dager!

Ingredienser til 4-5 personer:

 • 1 stor hakket løk
 • 3 fedd finhakket hvitløk
 • 3 dl grønne linser (evt brune, eller røde men da må de kokes kortere for røde linser moser seg fort)
 • 1 boks hermetiske tomater
 • 2 friske tomater i småbiter (kan skippes)
 • 6-7 dl vann (mer etter behov)
 • 2-3 ss Berbere (smak til, jeg synes det skal smake tydelig berbere)
 • 1 ss løkpulver
 • Litt salt om det trengs

Fremgangsmåte:

Stek løken gylden i litt olje. Ha i hvitløken og stek litt til. Ha i resten av ingrediensene, men hold igjen en dl av vannet og tilsett det etterhvert om det trengs. Det skal ikke være tørt, men som en sausete, saftig linsegryte.

Kok stuingen i ca 20-30 minutter, eller til linsene er møre. Ha i litt mer vann om det trengs.

Kik(ert) Alicha

See what I did there? Dette er en etiopisk ertestuing, men jeg lager den med kikerter! I tillegg krydrer jeg nok litt vel etter eget ønske, men denne er bare så god at jeg kan spise den alene uten tilbehør, og alle gangene jeg har servert etiopisk med alle slags retter til venner og familie, er det alltid denne som har falt mest i smak, hos alle!

Ingredienser til 4-5 personer:

 • 2 bokser kikerter, skylt
 • 1 stor hakket løk
 • 3 fedd finhakket hvitløk
 • 1 ss Berberekrydder
 • 1 ts malt ingefær
 • 1 ts malt gurkemeie
 • 2-3 dl vann (begynn med 2, øk ved behov)
 • Litt salt etter smak

Fremgangsmåte:

Stek løk og hvitløk i litt olje. Tilsett kikertene og krydderne og 2 dl vann. La det småkoke i en halvtimes tid, til kikertene er møre. Ha i litt mer vann om det er tørt. Det skal være tykt, men saftig. Bruk en potetmoser eller lignende og mos forsiktig ca. halvparten eller 2/3 av kikertene og la resten være hele. Smak til med mer krydder eller salt og server varmt.

Gomen wot

Spinat på sitt beste! Jeg elsker, elsker, elsker spinat, både frossen og fersk, så denne stuingen er midt i blinken for spinatoholikere som meg. Den passer perfekt sammen med de andre rettene overfor her, og jeg føler ikke etiopisk middag blir det samme uten. Jeg liker best å bruke frossen spinat rett og slett fordi jeg bare liker den bedre her, men også fordi det er det jeg alltid har i hus.

Ingredienser til 4-5 personer:

 • 400 gram/en pakke frossen spinat, opptint, ikke kast ut vannet)
 • 1 stor hakket løk
 • 2 fedd finhakket hvitløk
 • 1 ts salt
 • 1-2 ts chiliflakes (kan sløyfes, jeg liker det sterkt)
 • 1/2-1 ts nykvernet pepper

Fremgangsmåte:

Stek løk og hvitløk i litt olje. Tilsett den opptinte spinaten (med vannet), salt, pepper og chiliflakes. La sausen småkoke i 20-25 minutter, og tilsett litt mer vann (litt og litt) om det trengs. Den skal være litt tykk men saftig, blanding av en saus og en stuing.

Smak til med mer salt og pepper og server varm.

Byeainetu Alicha

Jeg synes det er vanskelig å velge en favoritt av alle disse rettene, men denne er høyt på lista. Jeg har alltid vært en skikkelig potet-elsker, og sammen med gulrot er det enda bedre. Her får du en (igjen, en Grønn Matportal-tilpasset) etiopisk nydelig rett med potet og gulrot som MÅ bli med på injeraen når du serverer rettene over. Håhå.

Ingredienser til 4-5 personer: 

 • 6 poteter, delt i 4-6 biter
 • 3 store gulrøtter i biter
 • 1 hakket løk
 • 2 fedd finhakket hvitløk
 • 1 ts gurkemeie
 • 1 ts salt
 • 1 ts tørket ingefær
 • Litt vann for å beholde fuktigheten

Fremgangsmåte:

Kok potetene og gulrøttene nesten møre. Hell av vannet og sett tilside. Stek løk og hvitløk i litt olje. Ha i potetene og gulrøttene, gurkemeie, salt og ingefær. Stek videre til potetene har fått stekeskorpe. Ha i litt vann om det blir tørt. Dette skal være en tørr potet-rett men ikke for tørr.

Server varm, sammen med rettene over.

Vi pleier å lage alle disse fire rettene når vi har etiopisk middag. Da finner vi frem en tortilla, stor naan eller linsepannekake og legger litt av hvert fyll på hvert brød, og har også rødbeter (ET MUST!) på, samt grønne bønner/aspargesbønner og gjerne en lett salat av isbergsalat, finhakket løk og oppdelte tomater, med litt salt på.

Kommer til å oppdatere innlegget med eventuelle nye etiopiske retter jeg prøver ut om de faller i smak. Har skikkelig dilla på å teste ut afrikansk mat for tiden, så følg med. 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.