Bløtkaker, Glutenfritt, Kaker, søt bakst og desserter

8 deilige allergivennlige kaker til 17. mai

8 deilige allergivennlige kaker til 17. mai

Nasjonaldagen er rett rundt hjørnet, og selv om det ikke er en like stor folkefest som før pandemi-tiden, så betyr ikke det at vi ikke skal spise masse god mat. For det skal vi! Pølser, is og KAKE! Eller kanskje kaker, i flertall?

Nå har det seg sånn at ikke alle kan spise alt. Noen tåler ikke egg, noen tåler ikke melk, man er kanskje allergisk mot nøtter eller hvetemel. Man kan allikevel spise masser av gode kaker, så lenge man lager dem allergivennlige.

Alle våre kaker er uten egg og kumelk. Men vi lager også endel kaker uten gluten og nøtter, så her er det noe for alle og enhver. Velbekomme!

8 deilige allergivennlige kaker til 17. mai

Trykk på tittelen for å komme til oppskriften. 

KRANSEKAKE

Vi starter med en av Norgesfavorittene til alle slags større anledninger, nemlig kransekake! Denne er helt uten egg, den er faktisk laget av kun marsipan! Utrolig men sant. Marsipanen bør være laget av mest mulig mandler, så vi bruker den lilla rullen fra Odense. Billigmarsipan funker dårlig her, da mandler er hovedbestanden i kransekake. Stekt marsipan smaker til forveksling ganske likt kransekakemasse, det oppdaget jeg da jeg lagde marsipankjeks for mange år siden. Da slo det med at jeg kan jo prøve å lage kransekakestenger av marsipan. Resten er historie.

FYRSTEKAKE

En kake med lange tradisjoner i Norge. Alle har vel et eller annet minne av hjemmelaget fyrstekake av bestemor, gamle tanter eller oldemødre. Eller kanskje en bestefar eller oldefar? Det hendte at menn også bakte hjemme i den tiden. Min morfar var kjempeflink på kjøkkenet og jeg savner fremdeles hans hjemmebakte grovbrød som jeg alltid fikk på besøk. Til og med fiskemiddagene som bestod av fisk han hadde fanget og røkt selv, er gode minner for meg selv om jeg nå har vært veganer i et helt tiår. Som kransekake, består også fyrstekake av mandelmasse med egg, men det går fint an å veganisere den. Her er min aller beste fyrstekake, helt uten egg og melkeprodukter.

BLØTKAKE MED FLAGGMØNSTER

Denne kaken ser ut som en normal bløtkake ved første øyekast, men så fort du skjærer i den vil dine gjester sperre opp øynene. Inni ser den nemlig ut som det norske flagget. Den er slett ikke vanskelig å lage heller, bare få tak i de riktige fargene. Jeg har brukt Wilton sine farge-geleér kjøpt på Jernia. De er veganske og veldig sterke i fargen. Glasuren kan gjerne byttes ut med vanlig pisket kremfløte, feks. Gryr.

SUKSESSKAKE

Denne har alltid stått på kakebordet i absolutt alle selskaper jeg har vært i. Det er en veldig typisk norsk festkake de fleste liker, både barn og voksne. Bunnen er laget av egg og mandler, mens kremen inneholder en solid mengde eggeplommer. Man kan derimot lage den like god helt uten både egg og smør. Smaken er helt fantastisk.

BLØTKAKE MED KREM OG BÆR

Vi har alltid hatt tradisjon for å lage bløtkake til 17. mai. Barna elsker det, og det blir ikke noe god stemning i heimen dersom denne ikke blir servert akkurat denne dagen. Med Gryr sin kremfløte lager du kaken akkurat som du ville laget en helt tradisjonell bløtkake. Vel og merke med vegansk sukkerbrød, men det er heller ingen sak, sjekk selv.

GLUTENFRI SJOKOLADEKAKE MED HVIT NOUGAT-SJOKOLADEKREM

De som ikke tåler gluten må jo også få, alle ska få! Denne smaker helt som vanlig sjokoladekake, saftig og god, og glasuren er til å dø for. Sjokoladen jeg bruker er hvit nougatsjokolade fra iChoc, og den kjøper jeg billig på Søstrene Grene, litt dyrere på Mega og aller dyrest (kun i nøden!) på helsekostbutikker. De har flere typer og alle er veldig gode, spesielt den grønne med hasselnøtter er min favoritt. Den smaker helt som Firkløver!

FIRKLØVERKAKE

Apropos Firkløver, det kan ikke nevnes uten at jeg legger igjen denne oppskriften på en annen norsk klassiker, nemlig Firkløverkake. Det er en sjokoladekake fylt med vaniljekrem og dekket med en glasur laget av smeltet Firkløversjokolade. iChoc hasselnøtt smaker så likt Firkløver at den er perfekt å bruke til denne kaken!

SNICKERSKAKE MED DADDELKARAMELL

Siste kake ut i denne posten er enda en glutenfri kake og en av våre favoritter. Den er sunnere enn vanlig kake, og smaker helt fantastisk! Vi har servert den til både barn og voksne og alle har digget den.

 

Ha en fin nasjonaldag, folkens, husk å følge reglene og ta vare på hverandre.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.