Artikler og omtale, Plantebasert inspirasjon, Tips og triks

Hvorfor spiser veganere mat som ligner på kjøtt?

Hvorfor spiser veganere mat som ligner på kjøtt?

Dette må vel være det mest utbredte spørsmålet som blir stilt veganere. Hvorfor spiser vi mat som ligner på kjøtt, egg og ost, kan vi ikke bare like gjerne spise ekte kjøtt, egg og ost da om vi savner det så fælt?

Jeg anser meg som en veldig liberal, snill og menneskekjær person som prøver å ha en tanke om at ingen spørsmål er dumme. Men her sliter jeg, for å være ærlig. Det er nemlig et så RART spørsmål, spesielt om man i tillegg mener det er like greit eller bedre å spise «ekte» kjøtt. 

Jeg blir litt sånn:

Hvorfor spiser veganere mat som ligner på kjøtt?

Men, uansett hva jeg mener om spørsmålet, så er det utrolig mange som faktisk stiller det, og som ikke skjønner hvorfor vi absolutt må spise noe som «ligner på den maten vi jo er imot og vil unngå».

Forklaringen er så enkel at jeg ikke skjønner hvorfor spørsmålet eksisterer i det hele tatt.

Veganere og vegetarianere har mange forskjellige grunner til å kutte ut animalske varer fra kostholdet. Det dreier seg for eksempel om etikk, miljø og helse. Men – det er ytterst få som blir veggiser fordi de ikke liker smaken av kjøtt, egg og ost. Jeg kjenner absolutt ingen som har kuttet alt dette ut fra kostholdet sitt fordi de ikke likte smaken av det. Jeg tror nesten ikke de finnes! Tvert imot er det ofte vanskelig å kutte ut denne maten fordi man må legge om kostholdet ganske dramatisk, man blir gjerne satt litt utenfor av både familie og venner fordi de ikke skjønner seg på dette, eller ikke vet hva de skal servere vedkommende, og man savner kanskje bestemors kjøttkaker, mammas fårikål eller de gode pølsene man pleide å kjøpe på bensinstasjonen. Tradisjonsmat har sterke røtter i Norge og det er ikke bare å hoppe fra kjøttkaker i brun saus over på linsesuppe. Man vil ikke skuffe bestemor. Heldigvis trenger man ikke å gjøre det heller. Og hvorfor?

Jo nettopp fordi veganske varianter av kjøtt, egg og ost gjør det MYE lettere å ta skrittet over til å leve mer grønt og plantebasert! 

Jeg vil faktisk påstå at disse matvarene gjør det så enkelt å leve plantebasert, at man nesten ikke føler man trenger å ofre noe som helst. Jeg spiser nesten akkurat som før. Jo, mer grønnsaker, frukt og fullkorn – det har økt. Men ikke fordi jeg har vært nødt til å øke mengdene av det, men fordi jeg har LYST til å spise sunt og den lysten har økt med alderen. Man vil jo ta vare på seg selv og leve lenge. 

MEN, jeg er så glad vi veganere kan gå i butikken og kjøpe det samme som alle andre. Spesielt oss med barn som også lever mer eller mindre plantebasert. Vi kan spise pølse, burger, pizza (til og med habile matbloggere vil trykke i seg en frossenpizza i ny og ne, faktisk), kjøttboller, kylling, fiskefileter, fiskepinner, schnitzler, kjøttdeig, pålegg, iskrem, sjokolade, ja alt det som står på den vanlige nordmanns meny i større eller mindre grad. Det fører til en enklere hverdag, men også til at ikke-veggiser slipper å synes synd på oss som må sitte og spise gulrot i brød fordi pølser uten kjøtt ikke finnes. Og det gjør at flere velger en grønnere livsstil rett og slett fordi folk ikke er glade i store endringer og her slipper man nettopp det. Kjøtterstatninger er en seier for dyrene, for miljøet og ja – også for helsa siden mange av de faktisk er mye sunnere enn kjøttprodukter fulle av animalsk fett og kolesterol.

Hvorfor spiser veganere mat som ligner på kjøtt?

Gulrot i brød er faktisk en ting, sjekk her. Og det er ikke så verst heller! Men, vil man i hovedsak bytte ut grillpølsa med en marinert gulrot? Vil man ta med seg gulrøtter på et grillparty eller sende det med det vegetariske barnet i et barneselskap? Nei, det vil man sjelden (for min del aldri). Ville de fleste byttet ut lørdagsbiffen med en grønn salat, eller skinken på brødskiva med tomat og agurk? Neppe. Vi vil heller spise dette:

Hvorfor spiser veganere mat som ligner på kjøtt?

Mange vil tenke «dette ligner på kjøtt». Da lurer jeg veldig på hva man egentlig mener med at det ligner. 

Jeg har nemlig aldri sett et dyr som ligner på en pølse eller en burger. Pølser og burgere er nemlig kun en praktisk FORM på et produkt. Man kunne jo laget vegetarpølser formet som en stol, eller vegetarburgere formet som en lampe, men hadde DET vært lett å putte inni et brød? Pølser og burgere er altså veldig praktiske former, lette å servere og enkle å spise. Det gjelder også for de vegetariske variantene. Så «det er ikke pølser dersom det ikke er kjøtt i» er et ugyldig og tåpelig argument, som ofte brukes når man egentlig ikke har noen gode argumenter. Men da er vi også inne på et annet spørsmål vi ofte får:

«Hvorfor må dere kalle det for kjøtt, når det ikke er kjøtt»?

Vel, nå kalles det sjelden for kjøtt fordi bransjen har vært flinke til å komme på stilige, passende navn til produktene. I engelskspråklige land brukes det ofte morsomme ord som facon, no-chicken, cheeze, moxxarella og lignende. Navnet spiller  på det opprinnelige navnet rett og slett fordi det er lettere gjenkjennelig for folk. Det er jo ikke så enkelt for nybegynnere å vite at en pakke med «soyaboller» faktisk skal være vegetariske «kjøttboller», eller at «soyafarse» er den vegetariske varianten av «kjøttdeig». Ting som forenkler hverdagen og handlerunden er alltid et gode! Og husk også at dersom man skulle være 100 % konsekvent på navngivning av alle varer, måtte man tatt runden på ganske mange andre ting og endret de, som for eksempel:

 • Kokosmelk (det er jo ikke melk)
 • Marsipangris og marsipanpølser (ikke gris og ikke pølser)
 • Fruktkjøtt (ikke kjøtt)
 • Peanøttsmør (ikke smør)

Listen er lang. Marsipangris og marsipanpølser viser altså til hvilken FORM produktet har, på samme måte som vegetarpølser og vegetarburgere gjør, nettopp for å gjøre det enkelt for folk å vite hva slags produkt det er. At noen ikke-veggiser blir hårsåre og velger å kritisere dette får bare være, men de kommer ikke særlig lengre med det enn til nærmeste tabloide kommentarfelt. Kjøttbransjen prøvde faktisk å forby navn som vegetarpølser og vegetarburgere i fjor, men som forventet kom de ikke langt med dette, som neppe kan anses som annet enn et desperat forsøk på å kneble den grønne bølgen som truer kjøttindustrien og som vokser raskere for hvert år. Jeg skjønner dem godt, men de kan jo i stedet for å gå til motangrep, heller følge med i tiden og gjøre som Fatland gjorde nylig, nemlig å bygge ut anlegget for å produsere vegetarprodukter. Det lønner seg nok på sikt å jobbe med den grønne bølgen enn imot den.

Så, nå håper jeg alle skjønner hvorfor veggiser vil spise «mat som ligner på kjøtt», og hvorfor vi ikke «like gjerne kan spise ekte kjøtt om vi savner det så fælt». For det er stor forskjell på å spise ekte kjøtt og det å spise plantebasert «kjøtt», og det er at det første alternativet krever liv, mens det andre ikke gjør det. 

3 Comments

 1. Bra bloggpost 🙂
  Liker best Naturli brugern selv.
  Den er saftigere og bedre en de flest kjøttburge jeg har smakt før.
  Fo de som ikke har smakt, vil jeg anbefale å prøve en takeawaay burge fra Shell.
  De bruke en også en utrolig god syltet løk på burgeren.
  Beond meat kjøttdeigen er også fantastisk god, men den er ganske dyr..
  Ups, der brukte jeg vist dyr om noe som ikke var dyr, haha
  Hva sier kjøttindustien om det, får vel ikke lov å si at vegetarmat er dyr heller snart 🙂

  • Hei Bjørn

   Takk for hyggelig tilbakemelding! Vi er så enige med deg, vi er faktisk så enige at vi kjøpte ca 7,5 KILO Naturli’burgere (på 150 gram, samme størrelse som på Shell) da Holdbart solgte hele esker til en billig penge. Fylte fryserne våre til randen hjemme. Det som er så kult med de, er at når de tines blir de til «mos» og kan brukes til kjøttdeig. Og tro meg – det er nesten helt som Beyond sin kjøttdeig!! Og myye billigere. 2 stk burgere blir 300 gram kjøttdeig, så det er lett å beregne også. Nå har vi pakket ned poser på 5 stk i hver, det blir altså 750 gram kjøttdeig dersom vi skal lage noe sånt, så kan vi bare legge til eller fjerne antall burgere/minus 150 gram per burger for å øke eller minske mengden. SÅ GENIALT! Vi bare tiner dem litt og steker i panna og smadrer som kjøttdeig. Beste kjøttdeigen noensinne! Har skrevet endel om det på instagram de gangene vi har laget det (på story).

   Hehe, liker ordtaket til Veganmisjonen: «god mat trenger ikke være dyr». 😀
   Takk for tipset om sticky header på mobil. Det er Gunnar som er teknikeren i huset så jeg skal få ham til å se på det. Google ads er en hodepine av og til, skjer mye feil som tar en hel dag å rette opp i, noe kundeservice finnes jo heller ikke så skjer det noe hender det at vi bare må fjerne all reklame en periode og miste den inntekten. Irriterende. Men skal ta tipset ditt videre. Ha en fin uke. 🙂

   Hilsen Cathrine

 2. Forresten, et lite blogteknisk tips: dropp sticky header på mobil visning.
  Mye bedre med header lik som dere har på PC, etter min mening..

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.