Hovedretter, Ovnsretter, Pastaretter, Tradisjonsmat

Vegansk «kylling»-lasagne – vår favoritt!

Vegansk «kylling»-lasagne – vår favoritt!

Alle har sin egen favoritt-lasagne og det blir vel ofte til at man synes den siste man spiste er favoritten. Jeg har mange favoritter opp gjennom årene og ja – alle har vært gode. Men av og til kommer man over en som er så god at den liksom blir liggende på topplista uansett hvor mange forskjellige typer lasagne man smaker i ettertid. Dette er ( i hvert fall for oss) en slik type oppskrift. Den ble til helt tilfeldig da ungene ønsket seg en pastarett til middag og jeg hadde rester av Hälsans Kök sine filétbiter fra dagen før.

Jeg hadde da egentlig tenkt å lage en god pastasaus med «kylling» og servere vanlig kokt pasta til. Men så ville ene barnet plutselig ha lasagne og siden det også fristet meg noe helt enormt ble det en «man tager det man haver og eksperimenterer etter evne»-lasagne. Angret jeg? NEI! For det ble faktisk den beste lasagne jeg har smakt på flere år!

Dersom du heller vil bruke «kjøttdeig» bytter du bare ut den veganske kyllingen (tullingen?) med det. Jeg har ikke prøvd, men hallo – hvem liker ikke (vegansk) kjøttdeig? Bruk da ca. 5-600 gram ferdig farse.

Type grønnsaker er selvfølgelig helt valgfritt. Løk, hvirløk og vårløk er et must hos oss, men vi har noen barn som er litt kresne og som helst ikke vil ha noe mer enn det oppi. Da serverer vi salat, oliven (det liker alle fem), agurk, tomat osv ved siden av. Det gjør vi uansett, forsåvidt. Er det bare vi voksne til middag, liker jeg å ha i mye mer grønnsaker. Strimlet paprika i alle farger, gjerne noen lettkokte brokkolibuketter og litt oppskjært squash. Skivet SOPP er perfekt i denne så ta gjerne med det også!

Vegansk "kylling"-lasagne - vår favoritt!
Vegansk «kylling»-lasagne – vår favoritt!

Ingredienser til en diger form (sånn type glassform fra Ikea):

 • 1 stor hakket løk
 • 1/2 til 1 kinesisk hvitløk, most eller hakket
 • 3-4 stilker vårløk, hakket
 • Valgfritt: 1-2 paprika i strimler eller biter, 10-12 sjampinjonger i skiver, 1/2 squash eller annet du liker
 • 2 pakker Hälsans Kök Filétbiter (evt 1,5 pakke om 2 er for mye)
 • 2 bokser hakkede tomater
 • 1,5 boks Gryr kremfløte (den ene skal i fyllet, den siste halve pakken helles på toppen)
 • 1 terning grønnsaksbuljong
 • Valgfritt krydder i sausen (vi bruker oregano, timian og basilikum, samt litt nykvernet pepper)
 • 1 pose (200 gram, gjerne mer om du vil) revet vegansk ost, feks vår favoritt Go Vegan revet Original
 • Lasagneplater

Fremgangsmåte:

Stek grønnsakene i en stooor stekepanne (har du ikke stor panne, hell det over i en middels/stor gryte etter steking). Ha i «kyllingbitene» og stek litt til. De er egentlig ferdig tilberedt men det er godt om de får bittelitt stekeskorpe, selv om det ikke er nødvendig.

Hell over tomatene og 1 pakke Gryr-fløte og rør godt. Rør inn smuldret buljongterning og krydder, og smak til om det trengs litt mer. La sausen småputre i 10 minutter, gjerne litt lenger om du kan men du kan også bare la den få et oppkok. Jada, her er vi ikke strenge med fremgangsmåten, alt går, haha.

Det kan hende du må ha i litt vann om det blir for tykt. Jeg pleier å ha i kanskje en halv deciliter, men du ser. Tykkelse på saus er jo veldig smak og behag, men er den altfor tykk blir det kanskje ikke nok saus, og lasagneplatene trenger væske for å bli myke i ovnen.

Sett ovnen på 200 grader og finn frem en stor lasagneform. Legg saus og lasagneplater lagvis. Begynn med saus og avslutt med saus på toppen. Trenger ikke å være så mye saus øverst men nok til at det dekker i et tynt lag. Det er godt å strø litt ost mellom lagene også, og gjerne litt hakket vårløk.

Helt til slutt heller du den siste 0,5-pakken med Gryr utover sausen på toppen. Trenger ikke å være jevnt. Strø resten av osten utover toppen og klem den litt ned i sausen, da smelter den aller best. Vegansk ost trenger nemlig væske og fuktighet for å smelte, det er et triks de fleste vegankokker kjenner til. Jeg gjør det på pizza også, blir perfekt hver gang.

Stek lasagnen midt i ovnen i ca. 35-40 minutter, eller til den er gylden på toppen, osten er smeltet godt inn og platene er myke (kjenn etter med en kniv).

La lasagnen hvile på kjøkkenbenken i 5-10 minutter før du serverer den, da er den aller best. Server med en god salat, oliven og gjerne nystekte baguetter eller hvitløksbrød. Vi liker å ha vegansk rømme til også.

Vegansk "kylling"-lasagne - vår favoritt!
Vegansk «kylling»-lasagne – vår favoritt!

3 Comments

 1. Eva Hanne Hansen

  Nam nam. Nå har vi en slik stående i ovnen. Skal spise den med min nye favoritt til. Deres byggrynsbrød.

  • Hei Eva Hanne

   Oj, så kjekt!! Kos deg masse med lasagnen og brødene, vi er så glade for at du er så ivrig følger og prøver ut så mye av det vi legger ut. Burde nesten vurdere å gi deg lønn snart, hahaha. Tusen takk for tilbakemeldingene, og vi håper lasagnen faller like godt i smak hos deg som hos oss. Goood lørdag. <3

   Hilsen Cathrine og Gunnar

 2. I dag hadde vi den igjen for ca 10. gang. 😊 Lørdagspizzaer blitt til lørdagslasagne. 😊

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.