Brød, Brød og rundstykker

Saftige byggryns-brød

Saftige byggryns-brød

Hele Norge er i bygg-modus for tiden! Vi blir sterkt oppfordret til å bruke mer av denne gull-råvaren og vi tar saken med det største alvor, selvsagt. Byggryn er kjempesunt! Det er fullt av betaglukan, som senker både blodsukker og kolesterol, og som virker veldig positivt på immunforsvaret. Bygg inneholder også mye antioksidanter, samt jern, sink, E- og B-vitaminer.

Saftige byggryns-brød
Saftige byggryns-brød

Bygg er også ypperlig å erstatte ris med, til middagen. Du kan også ha hel kokt bygg i salater, supper og gryteretter. Man kan også lage burgere og brød med det, og det er nettopp brød vi har laget her. Supersaftige brød fulle av hel bygg, som ikke bare gjør brødene sunnere, men også veldig mettende.

Merk at deigen kan være litt styrete å jobbe med, den blir fort veldig klissete pga. byggrynene, så du må sannsynligvis tilsette en del ekstra hvetemel under knaing og utbaking. Og grynene vil gi brødene et veldig rustikt utseende, men det er bare kult synes vi. Og det ferdige resultatet blir svært saftig og godt! 

Og ja – det stemmer at brødene kun skal steke i 30 minutter. 

Saftige byggryns-brød

Ingredienser til 2 brød:

 • 300 gram hele byggryn (tilsvarer akkurat én pose middagsbygg)
 • 500 gram siktet spelt (eller hvetemel)
 • 200 gram sammalt spelt (eller hvetemel)
 • En god neve solsikkekjerner eller evt. grovhakkede valnøtter (kan sløyfes)
 • 1-2 ts salt
 • 1 pose tørrgjær
 • 5 dl vann
 • Mer hvetemel ved behov

Fremgangsmåte:

Kok grynene etter anvisning på pakken. Avkjøl.

Ha alt i en kjøkkenmaskin og kjør til en klebrig deig. Ha i litt mer mel om det klistrer noe veldig, men deigen bør være fuktig slik at brødene blir mest mulig saftige.

La deigen heve i ca. 1 time, eller enda litt lenger om du har tid. Min hevet i 2 timer. Form den til pene brød og legg dem på en papirkledd stekeplate. Du kan også ha dem over i smurte store brødformer, men jeg lot dem ligge løst. Neste gang prøver jeg i form for å se hvordan de blir.

La brødene etterheve i 30 minutter, og stek dem så på 235 grader midt i ovnen, i 30-35 minutter. Avkjøl før du skjærer dem opp, ellers smuldrer de noe veldig. Jeg liker å skjære opp de kalde brødene i skiver og fryse ned, så tar jeg ut de skivene jeg trenger der og da. 🙂

2 Comments

 1. Eva Hanne Hansen

  Nå står de til hevings. Gleder meg stort til de kan spises. Hilsen Eva Hanne

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.