Artikler og omtale, Graviditet og småbarn, Tips og triks, Veganisme og barn

Gode tips og 22 lekre plantebaserte oppskrifter for barn og tenåringer

Gode tips og 22 lekre plantebaserte oppskrifter for barn og tenåringer

Vi er jo som de fleste vet, en storfamilie med 5 barn. Tre av dem er mine (Cathrine) og to av dem er Gunnar sine, og sammen er vi en fantastisk flokk! Kun ett av barna er veganer, og det er min sønn på 12 år som for ca. ett år siden selv valgte å ta steget fullt ut, helt uten noe som helst krav eller mas fra meg. Resten av gjengen, unntatt minstejenta på 6 år som er født veganer, er alt-etere. Seksåringen, som var veganer i sine første 2-3 leveår, er så og si vegetarianer, men foretrekker å spise helt vegansk hos oss. Det gjør forøvrig resten av gjengen vår også, da vi nesten ikke har noen animalske matvarer i huset.

Jeg og Gunnar, samt min sønn på 12 år spiser jo 100 % vegansk, og siden det er vi som lager maten og handler inn, så har det til nå ikke vært noen protester fra ungene i forbindelse med maten som serveres her i huset. De er vant til plantebasert mat, og de har tross alt matbloggere som foreldre/bonusforeldre, så jeg vil vel heller si de er heldige, snarere enn motsatt. Vi bruker mye tid på kjøkkenet, også sammen med barna, og tryller frem de lekreste godsaker. Så i vårt hus er det INGEN mangel på god mat, virkelig ikke. Hva de spiser ute, er deres valg, men hva vi serverer i vårt hus er vårt valg, og det godtas fint av barna. De bor halve tiden hos oss og halve tiden hos sine andre foreldre, som serverer animalsk mat, så de har en fot i begge leire og det er helt opp til dem hvilken livsstil de vil føre.

Vi får ofte spørsmål om hva barna liker, hvilke retter de har som favoritter og hvordan man skal få kresne barn og tenåringer til å spise sunt og plantebasert. Nå skal vi ikke skryte på oss at vi er verdens sunneste familie altså, men vi lever jo med den oppfatning om at plantebasert ER sunnere enn animalsk, og våre barn spiser ganske store mengder frukt, grønnsaker, bønner og linser, fullkorn og den slags mat, så vi lever nok relativt sunt og skeier ut når vi vil det. Vi spiser ikke fruktsalat i stedet for bursdagskake, eller linsesuppe i stedet for fredagstaco. Vi lever normalt.

Mamma, pappa – jeg vil bli veganer (hjelp, hva nå?)

Apropos normalt – når man skal få barna til å spise mer plantebasert, eller man har en tenåring som plutselig kommer hjem og sier «jeg vil bli veganer» og man ikke har noen kunnskaper om det fra før av, hva gjør man da? Dette føles jo alt annet enn normalt om man ikke har kjennskap til det. Men man må huske på at det er enorm forskjell på det å bli veganer i dag og for 5-10 år siden eller mer, da man ikke engang kunne kjøpe plantemelk i butikkene. I dag får man et helt enormt utvalg i nærmeste butikk, selv på bygda. Gunnar er fra et lite tettsted med EN liten nærbutikk. Til og med de har vegansk ost, melk og noen kjøtterstatningsprodukter, og kan garantert få tak i mer på forespørsel. Og husk at de fleste (om ikke alle?) typer plantemelk er beriket med de samme stoffene man finner i kumelk. Altså kalsium, D-vitamin, B-vitaminer og så videre. I tillegg er det ofte tilsatt gode magebakterier og kalsium i vegansk yoghurt, så her får man også i seg det man trenger.

Barnas favoritter i plantebasert versjon!

Kjøtterstatninger, er det så sunt da?

Mange har et negativt syn på kjøtterstatninger, kanskje nettopp fordi man kaller det erstatninger. Det høres kunstig ut, og mange skjønner ikke hvorfor man skal bytte ut kjøtt med noe som ligner, når man tross alt vil unngå kjøtt. Men faktum er at nesten ingen blir veggiser fordi de ikke liker smaken av kjøtt. Årsaken er at man ikke vil spise noe som har hatt et liv, og man vil ikke gi sin støtte til en industri man mener er klima-fientlig, usunn og uetisk. En grønnsaksburger kommer ikke fra noen som har måttet bøte med livet, ergo velger man heller denne. Husk at pølser, burgere, boller og schnitzler bare er en form. En praktisk form, og vi er mange som har gode minner rundt mat og tradisjoner. Selv elsker jeg en pølse i brød, og det gjør meg lykkelig at jeg fremdeles kan spise pølser eller gi det til barna mine uten å måtte ty til kjøtt.

Og det er her vi mener nøkkelen til å få barna til å spise mer plantebasert ofte ligger. Et barn som har vokst opp som veganer, vil nok fra tidlig av ha vendt seg til bønner, linser, grønnsaker og lignende. Men et eldre barn eller en tenåring som plutselig spiser plantebasert, er gjerne litt mer kresen på disse tingene. Og hvem vil vel sende ungen sin i barneselskap med en termos linsesuppe eller en grønn salat, mens de andre barna spiser pølse eller pizza? Ikke bare er det dumt for selve barnet matmessig, men sjansen er også stor for at det blir syntes synd på og at man som forelder blir kritisert for å holde barnet utenfor.

Hvordan setter man sammen et godt plantebasert måltid til et kresent barn eller en tenåring?

Det kommer helt an på hva barnet ditt liker og ikke liker. Vi har ikke hatt så store utfordringer hos oss, da 4 av 5 barn har spist så og si alt. Men vårt beste tips er å skrive en liste over det barna liker og så bytte ut de animalske ingrediensene med plantebaserte. Det er ganske få ingredienser man ikke får tak i i plantebasert form i dag, kanskje med unntak av fisk. Men selv der er det ganske kjekke produkter å få tak i om man handler i en bra utstyrt helsekostbutikk eller på nett. Vi har testet ut både veganske fiskepinner og scampi, og vi har funnet flere plantebaserte «fiske-produkter» i fryseren på asiatiske butikker. På Greenpeas i Stavanger, finner du for eksempel vegansk torsk i skiver! Det har vi ikke testet ut enda, men vi er veldig nysgjerrige på den. Men nå er vel kanskje ikke FISK høyest på lista over det barn og tenåringer savner heller …

På en helt vanlig matbutikk finner du blant annet plantebaserte burgere i flere varianter, noen av dem er veldig «kjøttaktige» og kan med hell brukes ikke bare som hamburger men også som karbonade med poteter og grønnsaker, eller som pålegg (80-talls klassisk karbonadesmørbrød med stekt løk, anyone?), du finner flere typer pølser, nuggets, kjøttdeig, kjøttboller, «kylling», schnitzler og til og med biff! I tillegg får du lett tak i vegansk smør, majones, rømme, yoghurt, iskrem, puddinger, muffins og kjeks og påleggssalater. IKEA begynner også å få en ganske anstendig plantebasert meny både i kaféen og i kiosken ved kassene. Det beste med hele IKEA-turen er den veganske pølsa fra kiosken etterpå, og vi tar gjerne også med oss en pose planteboller (de er skremmende like vanlige kjøttboller!) eller pølser fra fryseren så vi kan lage godsakene hjemme.

Så det å sette sammen et helt vanlig måltid uten animalske ingredienser, er i dag veldig enkelt. Liker barnet ditt burger? Test ut de forskjellige variantene fra nærmeste butikk og finn barnets favoritt. Liker barnet ditt veldig godt en av disse burgerne, har du også et ypperlig alternativ til en typisk «middag med poteter, grønnsaker og saus», for ikke å snakke om de kjøttbollene fra IKEA som ble nevnt over her. Hvilket barn liker vel ikke kjøttboller med potetmos?

Det er i grunnen bare å teste ut hvilke produkter som faller i smak. Og gjerne ikke legg så stor vekt på det. Ikke si «nå skal du få smake noe nytt og spennende» til et barn som vanligvis rynker på nesa over forandringer i matveien. Da bestemmer de seg gjerne for å ikke like det før de i det hele tatt har smakt. Heller bare server maten uten å snakke for høyt om det. Vanligvis SER jo disse produktene ut som helt vanlige animalske produkter, så når maten blir servert er det jo ingen som vil reagere på at noe ser annerledes ut.

Ønsker du å unngå kjøtterstatninger, finnes det mange gode retter man kan lage av bønner og linser. Tofu er noe vi er veldig glade i i vår familie. Det får du på velassorterte matvarebutikker men billigst og best hos internasjonale butikker. Av det kan du lage vegansk bacon, vi lager for eksempel «fiskefileter» av det, noen lager «fiskepinner» (det er neste rett på to do-lista vår) og du kan marinere det i hvilken som helst smak og ha det i gryter, sammen med poteter, pasta eller ris, i salater, ja alt mulig. Tofu er nok en av de mest undervurderte matvarene i vår del av verden og jeg kjenner absolutt ingen som har fått servert tofu tilberedt på en god måte, og som ikke har likt det. Jeg har flere kjøttetende venner som har lagt sin absolutte elsk på tofu, så det er slett ikke bare noe veggiser spiser.

Våre barns absolutte plantebaserte favoritt-oppskrifter:

Ja, ingen artikler og innlegg med råd om plantebasert mat for barn er komplett uten et knippe oppskrifter. Og siden vi ikke kjenner alle barn i Norge og vet hva de liker, har vi lagt fokuset på våre egne barns favoritter. Og som dere ser, så er det jo helt klassiske typiske retter som barn og ungdom oftest liker, men uten de animalske ingrediensene de vanligvis inneholder.

PASTA

Pasta! Alle barn liker vel pasta. I hvert fall har jeg aldri hørt om noen barn som ikke liker det, så det er jo alltid en trygg vei å gå. Bolognese er jo en kjent og kjær rett som jeg vil tro faller i smak hos de fleste, om ikke alle barn, og kjøttdeigen erstatter du lett med vegansk farse fra frysedisken i butikken. Vi liker best «kjøttdeigen» fra Naturli’, (Minced) det er den som ligner desidert mest på vanlig kjøttdeig. Om det er det man er ute etter, da.

Deilig vegansk Pasta Bolognese

Mens vi er inne på pastaretter – mine barn er veldig glade i Pasta Carbonara, altså pasta med fløtesaus og (vegansk) bacon (og ja – jeg vet dette ikke er ekte Carbonara). Spesielt eldstejenta på 17 år spør til stadighet etter denne. Med hvitløksbrød, litt grønn salat og noen gode oliven (her i huset er alle oliven-freaks) har du en helt nydelig mettende og barnevennlig rett på 1-2-3. Vi liker å lage baconet selv av tofu, men har du dårlig tid eller ikke kan/gidder å lage det selv, finnes det noen varianter i butikken. Du kan til og med bruke sopp for en ekstra billig og uventet digg variant! Andre tips er feks. Lotus-ham fra asiatisk butikk (smaker hamburgerrygg/skinke), filétbiter fra Hälsans Kök eller andre typer kjøtterstatning fra butikken delt i småbiter og stekt med marinaden i facon-oppskriften.

Pasta Carbonara

Vil du lage en enda kjappere og enklere pastarett? Da er dette oppskriften for deg! Denne er så latterlig enkel at du kan sette barna igang med middagen alene, avhengig av alder selvsagt. Har du en god blender kan jo sausen til og med varmes i den, eller du bare vender den kald inn i nykokt glovarm pasta og middagen er klar! Vi elsker å servere den med grønne erter, kanskje litt brokkoli og gjerne noen veganske «kyllingbiter» om vi skal flotte oss litt. Ellers er det jo alltid godt med grønn salat og oliven til pasta, synes vi.

Alfredo i blender’n

Ingen meny for barnefamilier er komplett uten lasagne! Denne oppskriften gir en veldig tradisjonell og deilig lasagne der man verken savner ost eller kjøtt i det hele tatt! Mine barn elsker denne og ber stadig vekk om å få den til middag.

Klassisk lasagne med «kjøttfyll» og bechamel

Så har man jo en helt enormt kul og rar rett som egentlig ikke er så rar i seg selv, men navnet? Hvor kommer det fra? Denne retten ble til en dag barna hadde ekstremt lyst på lasagne men vi hadde ingen lasagneplater i hus og butikken føltes som en dagstur unna. Men – jeg hadde pastasløyfer, og pasta er jo pasta, eller? Min datter ELSKET det men mente lasagne ble feil navn, og siden det ble brukt «vanlig» pasta i retten så kom hun på det kule navnet Pastanje! En ny favoritt var dermed født i Veganeren-heimen!

Pastanje

SØNDAGSMIDDAGEN …

Mange barn, i hvert fall alle våre, elsker tradisjonsmat, sånn typisk bondekost eller husmannskost. Kjøttkaker, lapskaus og de fleste middager med poteter og brun saus går ned på høykant. Det er heldigvis aldri noe problem å gjenskape de fleste typiske norske husmannskost-rettene i plantebasert versjon, takket være alle kjøtterstatningene, vegansk smør og fløte og lignende.

Bollefrikassé er førstemann ut, og det er en gryte du ikke vil gå glipp av på høsten eller vinteren, I tell you! Den er så god! Bruk den kjøtterstatningen du liker best. Vi er veldig glade i de nevnte bollene og de kjøper du BILLIG i store kvanta på internasjonale butikker. De er tørre og skal bløtlegges, så de har jo ikke engang holdbarhetsdato, så du kan ha dem i skapet lenger enn din egen levetid, for å sette det på spissen. Genialt!

Bollefrikassé

Kjøttkaker kan også lages vegansk! Enkelt, fordi de fleste veganske farser oppfører seg som vanlig kjøttdeig og vår favoritt – Mince fra Naturli’ (nei vi er ikke sponset, vi bare elsker den) smaker skremmende likt og!

Tradisjonelle norske kjøttkaker med brun saus

Jeg savner i grunnen ingenting som veganer, men man har da barndomsminner og jeg nekter å skjems over dem selv om de kommer fra animalske kilder. Et av mine sterkeste barndomsminner er middagene hos mormor og morfar i Bekkefaret, der det veldig ofte stod kokt laks på menyen. Jeg kan kjenne lukta bare jeg tenker på det. Og egentlig var det ikke laksen som var det beste, den var jo ofte full av bein! Nei det var hele pakka med de deilige potetene, Sandefjordsmøret og agurksalaten. Og masse salt på. Kanskje ikke så sunt for små mager, men saltet kan man heldigvis styre selv. Dette er i hvert fall tradisjonsmat på sitt beste, og både vi voksne og ungene elsker det!

Tofu-laks med sandefjordsmør og agurksalat

Lapskaus er alltid en slager! Ikke bare er det svært barnevennlig, det er også veldig lett å lage, man får brukt opp rester OG den smaker i grunnen enda bedre som restemat i dagene etter, om du lager nok. Og det gjør alltid vi, vi lager til en hel hær om gangen. Blir alt spist opp? Yes! Vi lager den ikke alltid brun, men siden et par av ungene ELSKER brun lapskaus så er det den oppskriften dere får her. Lag den lys om dere vil det, og ha gjerne oppi veganske pølsebiter eller annen kjøtterstatning dersom dere ønsker det.

Rask og lettvint brun lapskaus

TACOFREDAG!

Ja, tacofredagene er hellige hos oss! Vi kan synde innimellom og ha det på lørdagen om noen skal ut på noe dagen før, men som regel er det fredagens store helligdom for ungene. Da dekkes bordet med dusinvis av skåler fulle av bønner, vegansk kjøttdeig, mais, revet vegansk ost, melkefri rømme, alle slags gode grønnsaker, gjerne tacostekte filétbiter (Lykkes favoritt!), «kjøttdeig» av kikerter (Sofias favoritt!) og annet snadder. Men det hender at vi gjør litt annet utav det og, slik som feks. disse rettene:

Nachos! Den trenger ikke å være full av kjøttdeig og ost for å være god. Denne har vært en av bloggens mest populære oppskrifter siden den ble lagt ut, altså gjennom 7 år, og vi skjønner hvorfor for denne er bankers når det gjelder å lage god nachos både til barn og voksne! Vegansk ost smelter ikke alltid like bra, og smaker heller ikke etter alles gane, så her får man en ostesaus som smaker som cheddar-dip og som jeg har servert til ikke-veganske barn og voksne med utelukkende hell!

Nachosform

Eller hva med en deilig pai fylt med tacofredagens godsaker? Kjøper du ferdig paibunn lager du denne på 1-2-3 altså! Og du kan lage den så sterk eller mild du selv ønsker. Liker du ikke vegansk ost, kan du bruke ostesausen fra oppskriften på nachosform over her. Men denne paien er altså noe av det lekreste vi vet om og den passer like godt til 12-åringen, som til en foreldre-date night med rødvin!

Deilig tacopai

Taco kan like gjerne være flytende! Tacosuppe er det nok mange som har smakt og digget, og det beste med denne suppa er jo tilbehøret! Det er nesten som en vanlig tacomiddag, men skjell og lefser er byttet ut med en deilig, mettende og tykk suppe og man legger oppi/oppå det tilbehøret man selv vil ha. Genialt?!

Fyldig tacosuppe med masse godt tilbehør

PIZZA – ALLE UNGDOMMERS FAVORITT

Pizza må man ha. Selvsagt må man det, enten man er veganer eller ei. Og det VI opplevde da vi la om til vegansk kost, var at pizzaene smakte MER enn før, rett og slett fordi osten ikke lenger dominerte hele lefsa. I stedet kom alle de andre smakene frem, og vi ble fristet til å lage enda mer spennende kombinasjoner enn den typiske «masse ost, kjøttdeig og løk»-versjonen man ofte ender opp med hver eneste gang. DET var en vekker, får man si …

I stedet for å legge ut et dusin pizzaoppskrifter her, har vi samlet alle våre favoritter i ett innlegg. Det oppdateres etterhvert som nye favoritter oppdages, så følg med. Her er det mye godt!

Hva har veganere på pizzaen sin?

I tillegg må vi jo selvsagt ha med alle pizzaers nostalgiske frosne oldemor (om man ser vekk fra Grandisen), nemlig GORBYS! Jeg vet ikke med dere lesere, men jeg spiste i hvert fall min del av disse som barn og ungdom. Og de er sykt lette å lage i vegansk versjon, herremann. Bak mange, maaange og legg i fryseren. Dermed trenger ikke barna å vente på lørdagspizzaen før de får en smak av denne, neida, de kan til og med ha den med seg på skolen!

Hjemmelagde saftige Gorbyer

LITT YMSE

Jeg hadde lovet meg selv å ha 20 oppskrifter med i denne tråden, og egentlig er det vanskeligste å holde seg UNDER 20, men en plass på man sette grensa. Her er 6 oppskrifter til, både av søtt og salt, og alle er i kategorien «det beste våre barn vet», og vi håper dere vil finne noen nye favoritter blant alle disse 20 lekkerbiskenene.

Spaghettipølser ser avansert ut, men er latterlig lett å lage og sååå morsomt! Bruk gjerne farget spaghetti for ekstra morsom (eller ekkel? Halloween?) variant.

Spaghettipølser

Hva er alle barns favorittsuppe? Tomatsuppe, selvsagt! Og det er en perfekt måte å få i ungene gjemte grønnsaker på, for jeg lover dere – INGEN barn vil merke noe til verken linsene eller gulrøttene i denne kremete og deilige, milde suppa. Og et godt tips som barna her i huset digger er å sette frem skåler med masse digg når man serverer suppa, litt som med tacosuppa overfor. Våre barn er glade i mais, kidneybønner, makaroni/pasta, revet ost, rømme, salsa og pølsebiter. Og vi voksne elsker å ha i fersk rød chili eller jalapeno og frisk koriander. Skal du flotte det ekstra til, server hvitløksbrød eller foccacia til suppa. Oh my! Tomatsuppe kjedelig? Nå har jeg aldri …

Tomatsuppe med linser og gulrot

I tillegg til tomatsuppe, er de fleste barn svært glade i tomatbønner. Så hvorfor ikke kombinere de to? Det gjorde jeg for første gang i 2013 og det er det lureste jeg har gjort, for denne fikk bein å gå på!

Tomatbønnesuppe

Mens vi er inne på supper så kan jeg ikke gjøre meg ferdig med suppe-tipsene før jeg har fått med den av de aller, aller største favorittene blant 3 av barna i huset. Og vi voksne klager slett ikke når barna ber om å få denne suppa til middag, for å si det sånn. Strø gjerne over litt facon (lag det evt. av sopp, det er skikkelig digg!) eller sprøstekte potet-terninger for ekstra piff! Server med nystekte baguetter, mmmm!

Kremet blomkålsuppe

Vi må ha med noe søtt og, selvsagt, og her er noe av det jeg sannsynligvis lager aller mest for tiden. Ikke bare er de supergode til kaffen/kakaoen eller til kveldskos, de er også fantastiske å ha med på tur, eller i matboksen! Jeg lager ofte en diiiger porsjon og fryser ned, så er det bare å legge en frossen godbit i matboksen til ungene om morgenen. Jeg skipper dog ofte sjokoladen da, for det er litt grenser for hva man skal ha med seg i nistepakka. Men jeg lover, de er like gode uten sjokolade! Noms!

Enkle og supergode Flapjacks med havre, banan og rosiner

En klassisk, saftig sjokoladekake er noe av det vi får aller mest spørsmål om på bloggen, og da henviser vi alltid til denne! Det er en svært populær og enkel oppskrift som alltid faller i smak hos store og små. Du kan ikke mislykkes med denne! Har du små barn som inviteres i barneselskaper i ny og ne, anbefaler vi å lage denne og fryse ned i porsjonsbiter. Dermed kan du ta ut et stykke eller to og sende med barnet. Genialt? Dette er vår go to-kake, vi lager ALLTID den i barnebursdager.

Supersaftig sjokoladekake (med og uten mokkasmak)

Hveteboller er digg, men solskinnsboller er enda diggere! Dette er en krysning mellom kanelboller og skoleboller (eller kanelsnurrer og skolebrød som noen velger å kalle dem). Vil du heller bare ha hveteboller, kanelboller eller andre boller, bruker du bare samme deig og lager det du vil! Barna dine kommer til å sluke disse!

Solskinnsboller

Hva er vel en barndom uten pannekaker? Som voksen er jeg ikke like frelst og klarer ikke helt å se på pannekaker som ordentlig middag. Men som barn var det rene julaften når jeg fikk pannekaker til middag. Jeg har hørt at noen serverer suppe til pannekakene. Det er et fenomen de færreste rogalendinger kjenner til, jeg hadde ikke hørt om det før i voksen alder faktisk. Men det er sikkert genialt for som voksen hadde jeg nok satt veldig pris på å få noe «skikkelig» middag ved siden av de søte pannekakene, som for meg er mer dessert enn middag. Men det velger du jo helt selv. Disse er i hvert fall kjempeenkle å lage, lages av ingredienser alle har i hus og er en perfekt oppskrift å gi til barnehagen eller skolen om man har et plantebasert barn som skal serveres der. Disse kan alle spise!

Enkle og gode pannekaker

Vel, da ble det 22 oppskrifter i stedet for 20! Når man er en så matglad familie med barn som spiser en ut av huset, er det vanskelig å la være å dele ALLE oppskriftene man vet barna er så glade i, men vil dere ha enda flere får dere gå inn på oppskriftsarkivet og lete etter flere. Vi har hauger og lass av godterier, kaker, desserter, pålegg og middagsretter, over 700 flotte oppskrifter for mennesker i alle aldre, enten man er veganer eller ei.

Dersom dere har spørsmål vedrørende barn og ungdom som lever plantebasert, ikke nøl med å sende oss en melding. Vi hjelper dere gjerne.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.