Burgere, boller, pølser og karbonader, Glutenfritt, Hovedretter, Høytider, Jul, Tradisjonsmat

Veganerens veganske medisterkaker!

Veganerens veganske medisterkaker!

Jeg har alltid laget vegisterkaker, ja helt siden 2011. Da har jeg brukt de fantastiske vegisterkakene til Jane fra Veganmisjonen, en av mine absolutte favorittblogger, og hun kom på det fantastiske kule navnet som mange har kopiert. De vil ikke jeg gjøre, og jeg klarer ikke være like oppfinnsom som henne så jeg kaller rett og slett disse for veganske medisterkaker. Dersom noen har et bedre navn, hyl ut! Men Jane skal få ha det stilige navnet i fred, synes jeg. Og medisterkaker vet jo alle hva er, setter jeg «vegansk» foran så regner jeg med alle vet hvor jeg vil hen.

Her har jeg brukt en ganske tradisjonell oppskrift på medisterkaker, men byttet ut animalske ingredienser med veganske. Noen synes kanskje ikke noe fint om kjøtterstatninger, men da kan de lage Jane sine, eller andre lignende typer. Her i huset setter vi stor pris på slike produkter, og når man kan bruke medisterdeig eller kjøttdeig, er det faktisk ikke så veldig annerledes å bruke vegansk farse og lignende. Det er bare grønnsaker og bønner forkledd som kjøttdeig, så sånn sett kanskje til og med sunnere og i hvert fall bedre for både dyr, kropp og planet, og med like god eller enda bedre smak. 🙂 Synes i hvert fall vi.

Jeg synes ofte det er aaaltfor lite krydder i slike kaker. Ja egentlig i det meste. Så her hos Veganeren får du ofte ganske velkrydrede oppskrifter. Vi er ikke fan av «1/2 ts»-opplegg … Men vi prøver å begrense oss litt i ny og ne da vi skjønner at ikke alle er fan av 10 hvitløksfedd i en lasagne. Vi skjønner oss ikke på slike begrensninger men alle er ikke oss. Så om dere vil ha litt mildere smak så begynn gjerne forsiktig. 🙂

Veganske medisterkaker til jul
Veganske medisterkaker til jul

Ingredienser til ca. 6 medisterkaker (2-3 personer):

 • En pakke vegansk formbar farse (for eksempel Naturli’ Shape Me, fås blant. på Rema og Meny, ca. 3-400 gram)
 • 1 ts salt
 • 1 ss potetmel
 • 1 ts ingefærpulver
 • 1 ts malt muskat
 • 1/2 – 1 ts nellik (kan sløyfes)
 • 1 ts nykvernet pepper
 • 0,5 – 1 dl plantebasert melk (vi brukte Oatly iKaffe men alt funker)
 • Vegansk smør til steking, feks. Eldorado Smøremyk som er vår favoritt

Fremgangsmåte:

Tin farsen og ha den i en food processor sammen med resten av ingrediensene unntatt melken. Kjør i et minutt eller to, til farsen er blitt litt mer finmalt og godt blandet med krydderet. Ha i litt og litt melk mens maskinen går, til du har en ganske løs men ikke suppete masse. Jeg tok det på slump men brukte vel kanskje en halv dl, kanskje litt mer. Jo løsere masse, jo saftigere kaker, men du skal fremdeles kunne lage kaker av den så don’t go bananas!

Smelt vegansk smør i en stor stekepanne. Når panna er glovarm (jeg bruker 7 av 9 på varmen) og smøret er smeltet, har du i kaker. Jeg lager først en ball ved hjelp av en skje og fuktede hender. Legger ballen i panna og trykker den ørlite ned med hånda. Jeg får 6 kaker i medium størrelse av denne oppskriften. Mulig andre får flere eller færre, alt etter størrelse.

Stek kakene gyldne på begge sider. Er det en liten stund til servering, kan du legge dem i en ildfast form og holde dem varme i ovnen mens du lager resten av middagen. De kan også fryses, så det er ingenting i veien for å lage dem en stund før selve kvelden. Ta dem da helst ut kvelden før (eller i hvert fall endel timer før) og la dem tine i kjøleskapet. Så kan du varme dem i ovnen (180 grader i 15-20 min) eller i smurt stekepanne.

Vårt favoritt-tilbehør til disse er mandelpoteter, surkål eller rødkål. brun saus (vi har her brukt Knorr sin peppersaus, som er vegansk), tyttebærsyltetøy, brokkoli og rødbeter.

4 Comments

 1. Lagde disse i dag, og de ble super gode! Beste jeg har smakt!!

 2. Enten et spørsmål (eller en mulig how-to-make-challenge… 😉 ?) til dere ekspert-veganere: Vet dere om det finnes oppskrifter på vegansk «sildepålegg», helst type sur»sild» eller tomat»sild»?

  • Hei Anne

   Nå blir du garantert glad, for se her:
   https://www.vegomagasinet.se/8-favoriter-istallet-for-sill-i-pask/

   Det finnes flere også, bare google på vego sill eller vegansk sursild, men jeg anbefaler oppskriftene fra Vego, for ALT jeg har laget derfra (og det må nesten begynne å nærme seg et tresifret antall etterhvert) har vært fantastisk! Håper du finner noen nye favoritter, og skriv det gjerne her etterpå så andre kan prøve seg. Selv har jeg ikke laget det enda, men lager endel curry «kyllingsalat» (pålegg) med Hälsans Kök sine fake kyllingbiter, det er så godt! 🙂

   Hilsen Cathrine

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.