Annet pålegg, Glutenfritt, Hovedretter, Indisk og asiatisk, Pålegg, Sauser, dressinger og dipper, Søtt pålegg, Tilbehør, Tradisjonsmat

Perfekt plommechutney

Perfekt plommechutney

Høsten er vel egentlig over, men det betyr jo at det snart er tid for julegaver, og hva er vel bedre enn å gi bort glass med hjemmelagde godsaker? Det er nemlig vår favoritt både når det gjelder å gi og å få. Da mamma levde fikk jeg og min bror hvert eneste år hennes fantastiske eplechutney i julegave. Et digert glass, av og til to! Mamma visste at jeg elsket chutneyen hennes, samtidig var hun litt gnien og nektet å gi fra seg oppskriften. Dermed fikk jeg den aldri, for hun døde dessverre i sommer i altfor ung alder, og uten å ha lagt fra seg oppskriften noe sted.

Perfekt plommechutney
Perfekt plommechutney

Jeg har imidlertid brukt noen år på å prøve å finne ut hvordan jeg lager den selv. Jeg har smakt meg frem og tilbake, lett overalt på nettet og kokt og syltet og gudene vet hva. Jeg har aldri klart å finne frem den eksakte smaken!

Nå trodde dere sikkert jeg skulle skrive «før nå!» Men det kan jeg dessverre ikke, for jeg har enda ikke funnet den … MEN – tidligere i høst da jeg fikk en bærepose med plommer av en snill dame i nabolaget, tenkte jeg at jeg skulle prøve meg på plommechutney. Og da jeg smakte på det ferdige resultatet, var det faktisk ikke så ulikt mammas eplechutney av en eller annen grunn?! Kanskje mamma egentlig brukte plommer men da det var epler for å villede oss? Det hadde i så fall vært veldig i hennes ånd, hun var en skikkelig gjøgler og elsket å lure og herje med folk (i positiv forstand – stort sett)! Ikke vet jeg, men denne plommechutneyen er i hvert fall en ny favoritt og en god trøste-erstatning for min kjære mammas årlige tradisjons-chutney som jeg aldri kommer til å glemme. Nå er det epler i denne også, så det kan hende det er derfor den smaker så likt. Den er uansett fantastisk god!

Perfekt plommechutney

Ingredienser til ett stort glass eller flere små:

 • Ca. 1 kilo modne, gode plommer
 • 3-4 epler, gjerne de gode norske
 • 1 løk, vi foretrekker rødløk
 • 3 fedd hvitløk
 • 150 gram rosiner, gjerne mer om du liker det (vi får aldri nok rosiner)
 • 1 rød chili
 • 1 tommel fersk, revet ingefær, eller 1 ts ingefærpulver (kan droppes)
 • 2 dl eplecidereddik eller annen eddik
 • Et dryss kanel, etter smak
 • 1 ts salt
 • Ca. 300-350 gram sukker, vi bruker kokossukker. Ha i 300 gram først og smak til etterhvert, vi synes det er best når chutneyen er litt syrlig men samtidig litt søt)

Fremgangsmåte:

Skrell eplene og del dem i småbiter. Del plommene i småbiter og hakk resten av grønnsakene så smått eller stort du vil. Noen foretrekker å mose hvitløken helt, vi foretrekker å ha den i grove biter fordi MMM HVITLØK.

Ha alt i en gryte og kok opp. Senk varmen og la chutneyen småkoke forsiktig uten lokk i ca. en time, kanskje litt lenger. Rør om av og til.

Hell blandingen over på rene glass og sett på lokket med en gang, da holder de seg bedre. Oppbevar glassene mørkt og kjølig.

Chutneyen smaker aller best etter lagring i noen uker eller måneder. Mamma lagde den alltid tidlig på høsten og lot den stå til jul, da smakte den helt himmelsk! Så lager du masse chutney av høstens plommer, er du perfekt i rute til julegavene det året. Men chutneyen er god fersk også. Jeg klarer aldri i livet å holde meg unna den så lenge, så jeg bruker fort opp et glass etter å ha laget den, mens jeg prøver å holde meg borte fra resten før det er gått noen uker, minst.

Prøv plommechutney på vegansk ost (feks. Go Vegan), eller smøreost. Spis den som tilbehør til mange slags middager, eller ha den rett på brødskiva. Årh, det er så godt!

Perfekt plommechutney

3 Comments

 1. Very informative thank you.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.