Frokost, Hovedretter, Pålegg, Seitan, Seitanpålegg, Skinkepålegg, Tapas og fingermat, Tempeh, Tilbehør, Tips og triks, Tofu, Tradisjonsmat

Vegansk bacon på 5 forskjellige måter – den store baconguiden

Vegansk bacon på 5 forskjellige måter – den store baconguiden

Bacon! Man skulle nesten tro det var en oksygentank og ikke et kjøttstykke. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har fått høre ting som «jeg kunne godt vært veggis om bacon var vegetarisk» eller «kan ikke leve uten bacon». Vel, det finnes faktisk ingen unnskyldninger lenger, for der bacon tidligere var dødt vev, har nå veggisbacon tatt over og revolusjonert kokkekunsten!

Se tips til oppskrifter på retter med «bacon» nederst i innlegget. 

Det skal sies at dette ikke er noe nytt. Både jeg og blant annet Veganmisjonen har hatt facon på menyen i snart 10 år, men jeg og flere av mine medbloggere har de senere år utviklet flere og flere versjoner av dette røkte deilige «kjøttet» alle er så besatt av.

Hemmeligheten er ikke råvaren. Råvaren kan være tilnærmet hva som helst! Du kan bruke seitan, sopp, bønner, tofu, tempeh, gulrøtter, aubergine, til og med rispapir! Hemmeligheten er liquid smoke. Det er det som gjør hele greia og som får bacon til å bli bacon. Eller facon, som mange av oss kaller det. Fake bacon. Skyt meg, jeg liker ordspill.

Eksperimenter med marinaden. Lønnesirup gir deilig smak, men du kan gjerne bruke ketchup i stedet. Ha i ekstra pepper, eller feks. røkt paprikapulver i stedet for liquid smoke. Tilsett mer hvitløkspulver, eller stek faconet sammen med småbiter eller båter av eple for «epleflesk», slik den typiske mormor eller bestemor gjorde det. Prøv deg frem til dine egne favoritter!

Jeg har for det meste brukt tofu som base til facon. Det er så godt, saftig og nydelig både i smak og konsistens. Men tofu er (ufattelig nok?) fremdeles ikke en matvare man lett får tak i i vanlige butikker, og det er dessuten dyrt om man skal lage så mye som det jeg må lage når alle mine 5 barn skal ha favoritt-faconet sitt!

Derfor begynte jeg for en stund siden å prøve ut nye råvarer til facon-mekkingen. Jeg brukte tempeh, da vi lager mye tempeh selv og alltid har masse hjemmelaget sådanne i fryseren. Det ble så godt at det glatt tok over for tofuen en god stund.

Men vi stoppet jo ikke her, vi vil jo prøve FLERE ting. Jeg lager også mye seitan, så og si hver eneste uke. Siden jeg alltid har det også liggende, prøvde jeg meg på seitanbacon. Det ble saftige, smakfulle skiver av et bacon så skremmende likt originalt grisebacon at selv barna nesten ble vettskremte, men spiste som galne. 1,5 kg bacon holdt til EN frokost … (Ja, vi er mange rundt bordet).

Nå skal ikke dette bli en novelle, jeg lover, så for å gjøre en potensielt lang historie kort – jeg har prøvd å lage facon av det meste nå og nå vil jeg gjerne dele mine beste tips med dere fine og trofaste lesere.

Her er oppskrift på marinaden, den passer til alle «råvarene» under. Jeg liker å steke faconet sprøtt (men fremdeles saftig) i en stekepanne med olje, men rispapir-faconet stekes best i ovnen.

 

Faconets store mor – tofubacon!

Dette kan vel kalles originalen, og er blitt laget her i huset i snart 10 år. Tanken på noe annet enn tofu var liksom ikke i tankene mine, både fordi det var supergodt og fordi «det bare var sånn». Jeg har funnet mange nye favoritter i ettertid, men lager fremdeles mye tofubacon fordi det er så saftig og godt. Her har vi laget film av fremgangsmåten for tofubacon (abonner gjerne):

Bacon av tempeh – litt luksus i hverdagen

Nå lager vi vår egen tempeh så vi sparer ganske mye penger på det, for grunnen til at jeg kaller dette baconet for litt luksus, er fordi tempeh er dyrt og vanskelig å få tak i her til lands. Ganske utrolig egentlig, for tempeh er så nydelig og så sunt, jeg skjønner ikke hvorfor ikke nordmenn snart kan få opp øynene for både tofu og tempeh og droppe de grisete greiene. 🙂

 

Bacon av sopp – fattigmannsversjonen

Det føles litt feil å kalle sopp-bacon for fattigmanns. Det føles som å disse dette fantastiske baconet, som faktisk er blitt min nye favoritt! Sopp er billig, sunt og god og du får kjøpt det overalt, i motsetning til flere av disse andre råvarene som tofu og tempeh. I tillegg er det faktisk så skummelt likt bacon (men med en litt annen konsistens) at du kommer til å spise det rett fra panna med skje! Tro meg – been there, are there every time! Selv ungene, som er av typen «haaater sopp» spiser dette med stor glede og skjønner ikke hva mamma eller pappa har gjort med soppen for at den ikke skal smake sopp overhodet. Vi har endt opp med å lage bacon av sopp flere ganger på en uke og bruker sjelden tofu til dette lenger, med mindre det er til pannekaker. Da må det være av tofu, hilsen et par av barna.

Vegansk bacon på 5 forskjellige måter

Bacon av seitan – det mest kjøttete av dem alle

Er du ute etter noe som faktisk ligner på kjøtt i konsistens? Da må du prøve seitan! Den beste seitanen får du av å lage den selv, men det er en tidkrevende (men morsom) prosess jeg tror de færreste kjøttetere eller ikke-hobbykokker vil begi seg ut i. Det fine er at det trenger du heller ikke! På helsekostbutikker får du kjøpt ferdiglaget seitan (men det er skrekkelig dyrt!) og du kan lage din egen enkle seitan ved å kjøpe glutenmel på samme sted og følge denne latterlig enkle oppskriften og sløyfe det krydderet du ikke synes passer i bacon. Det er uansett marinaden som lager mest smak så jeg har brukt oppskriften som den er også. Ingenting slår dog det hjemmelagde, av vasket hvetemel (link til oppskrift over her). Da får du skiver av saftig, kjøttaktig bacon som nesten skremmer vettet av det fordi DET GÅR IKKE AN! Men jo, det gjør det. 😀

Vegansk bacon på 5 forskjellige måter

Bacon av rispapir – for deg som liker det tynt og sprøtt

Ikke fan av saftig, fettete og tykt bacon? Da er dette oppskriften for deg! Her lager vi bacon av det tynne rispapiret du bruker til vårruller. Ikke det frosne av hvete, men det hvite man får i Asia-hylla i butikken. Her får du tynt, sprøtt bacon som knaser og som faktisk ser ut som bacon! Perfekt i smørbrød, knust over en pastarett, suppe eller salat, som siderett til frokosten eller bare som snacks i hånda. Sprøtt og gøtt! Og morsomt å lage, spesielt for barna. Kan rispapir bli til bacon liksom? Dette er nesten litt sånn matnerding, og det elsker vi! Du bare klipper opp rispapiret (forsiktig, det sprekker lett) i så brede strimler du vil ha, lar rispapiret ligge i kaldt vann i noen sekunder så det blir mykt (ikke mer enn 10 sekunder, da blir det for mykt og umulig å jobbe med), så dypper du dem raskt i marinaden. Det beste er å legge dem dobbelt, altså legg to og to strimler sammen og dypp dem i vann og marinade, og legg dem på papirkledd stekeplate. Er det en enkelt strimmel blir det fort brent. Stek på 200 grader i ovnen til det begynner å bli sprøtt, det tar ca. 7-8 minutter. De blir fort svidd så pass på!

Tips til retter med bacon:

Trenger dere egentlig det? Bacon kan man jo bruke til det meste, mener nå vi! Men det er jo kjekt med litt inspirasjon uansett, og her er våre favoritt-retter med vegansk bacon! Vi liker også å ha det på pizza, i salater og i baguetter, wraps eller sandwicher.

Komler med facon og kålrabistappe

Tofu & duppe

Brennende kjærlighet

Pasta Carbonara

Middagspai med brokkoli, facon, sopp og løk

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.