Glutenfritt, Hovedretter, Sauser, dressinger og dipper, Tapas og fingermat, Tilbehør

Ramsløk-pesto

Ramsløk-pesto

Hver vår på denne tiden, finner du oss med baken i været på en av de faste plukkeplassene for ramsløk. Vi gleder oss hele året til denne deilige urten er i sesong, og plukker for harde livet. Bladene fryser vi ned eller tørker, vi lager salt, pesto og smør, og vi bruker det rett på maten, som krydder. Ramsløk er noe av det beste som finnes! Det er en grunn til at Meny med flere selger ramsløk til blodpriser, og at folk til og med betaler den prisen villig. Det trenger du imidlertid ikke å gjøre om du bor på steder der ramsløken trives. Her på vestlandet bugner det av ramsløk, noen regner det til og med (ufattelig nok) som ugress. Galskap!

Her har vi laget noe av det lekreste vi vet om, nemlig ramsløkpesto. Det er så lett å lage, og den holder seg i evigheter i kjøleskapet, selv om vi bruker den opp skremmende fort. Pestoen passer på alt fra pizza og pasta til dipper og pålegg. En skje pesto i pizzadressingen eller i dippen til potetgull er helt magisk. Eller hva med ramsløkbrød i stedetfor hvitløksbrød? Mulighetene er mange!

OBS: utseendet på bladene kan forveksles med den veldig giftige liljekonvallen. Den vil du IKKE få i deg! Man kan allikevel ikke ta feil om man gnir i stykker en liten del av et blad med fingeren og lukter på det. Lukter det ingenting eller «plantesaft-aktig» er det liljekonvall. Lukter det løk/hvitløk er det ramsløk. Lukten er sterk og ikke til å ta feil av. 

Ramsløkpesto
Ramsløk-pesto

Ingredienser til ca. 5 dl:

 • 400 gram ferske ramsløkblader
 • 1,5 dl rå cashewnøtter, mandler eller pinjekjerner
 • 2 ss næringsgjær eller hjemmelaget vegansk parmesan
 • Ca. 4 dl olje, jeg foretrekker smaksnøytral kaldpresset rapsolje olje så ramsløksmaken får dominere, men bruk den oljen du liker
 • 1 ss sitronsaft
 • 2 ts salt
 • Litt nykvernet pepper om du vil (litt chiliflakes er også godt oppi synes jeg)

Fremgangsmåte:

Legg nøttene på en papirkledd stekeplate og rist dem i ovnen på 200 grader i ca. 5 minutter eller til de er lett gyldne. Pass på, de blir fort brent, spesielt pinjekjernene som er så små. Disse kan med fordel ristes i tørr stekepanne i stedet. Du kan også droppe å riste nøttene men jeg anbefaler å gjøre det da det gir en aldeles nydelig smak i forhold til rå nøtter.

Ha alle ingrediensene unntatt oljen i en food processor og kjør noen runder, til det er en grøtaktig masse. Ha i oljen litt og litt mens maskinen går. Det er ikke sikkert du bruker all oljen, men det kan også hende du vil tilsette enda mer. Jeg måler aldri oljemengden på forhånd, bare tilsetter til jeg synes konsistensen er passe. Du har nok spist pesto før og vet hvordan du foretrekker den. Jeg liker den ganske løs i formen, mens andre vil ha den fastere.

Smak på pestoen og tilsett mer salt eller sitronsaft om du vil. Hell over på et rent glass med lokk og sett kjølig. Kos deg!

Ramsløk pesto
Ramsløk-pesto

2 Comments

 1. Hei! Jeg søker på nett for å se om jeg kan finne ut om hjemmelaget ramsløkpesto kan holde seg så lenge at jeg kan gi det bort i julegave… men alle steder står det vagt at det er holdbart «lenge» og «i evigheter». Ikke særlig konkret… Så da drister jeg meg og spør: hvor lenge er hjemmelagede pestoer, gitt at man oppbevarer de i kokte, lufttette glass, holdbart?

  • Hei Kathrine. Haha, det er ikke særlig konkret med «evigheter», nei. Jeg er ingen ekspert her, men det jeg har lest etter nøye googling, er at den kan holde så lenge som i et helt år, om den dekkes med olje slik at det ligger som et lag på toppen av pestoen. Kanskje det virker konserverende. Skulle jeg gitt dem bort om lang tid, ville jeg beholdt dem helt uåpnet, kanskje vakuum-lukket. Har ikke prøvd det selv, men det er noe med å snu glassene opp-ned når de er fylt, og la dem stå slik en stund. Og glassene må selvsagt være helt rene. Men det står nok mer om akkurat det et sted om du googler. Dersom du vil vente med å lage det, kan du fryse ned friske ramsløkblader og lage pesto av dem når det nærmer seg jul. Jeg har masse ramsløk i fryseren. Har ikke selv prøvd å lage pesto av dem frosne (tror jeg?) men har lest at det funker. 🙂

   Hilsen Cathrine

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.