Annet pålegg, Pålegg, Påleggssalater, Sandwicher og wraps

Sunn og mettende vegansk «tunfisksalat»

Sunn og mettende vegansk «tunfisksalat»

Jeg er veldig glad i sånne majonesbaserte påleggssalater, men siden vi unngår raffinert fett så godt vi kan i ukedagene, så har jeg savnet en skikkelig digg påleggssalat som gir samme kremete, deilige konsistens som den majonesbaserte varianten jeg pleide å lage før (som er helt fantastisk).

Det var helt til jeg kom over en lekkerbisken på Forks over knives sin hjemmeside. Denne er basert på kikerter som hovedingrediensen, og i stedet for majones, lager du en kremete, digg saus av Dijonsennep, tahini og annet snadder. Og selv om det ikke blir LIKE kremete som den med majones, blir den overraskende kremete og ja, helt usannsynlig god! Gunnar sa det var noe av det beste han hadde smakt på lenge, og den boksen jeg lagde i går holder ikke lenge før jeg må lage mer, altså!

Ingredienser til ca. 6-8 smørbrød (avhengig av hvor mye dere spiser):

 • 1 boks hermetiske kikerter, skylt (ta gjerne vare på laken, den kan brukes som eggerstatning, se tips lenger nede)
 • 1 stilk selleri, kuttet smått
 • 1 liten rødløk, kuttet smått eller i tynne halvmåner
 • evt en liten boks mais, jeg pleier ikke å ha det i, men tunfisksalat er veldig godt med mais i
 • 1 ts dijonsennep
 • 1 ss lønnesirup eller annen søtning
 • 3 ss tahini (beste tahinien er den du får på internasjonale butikker, de er ofte litt mer flytende og ikke så bitre i smaken)
 • 3 gode ss hakket sylteagurk eller 2 ss agurkmix
 • 1 ss kapers, gjerne litt hakket men jeg liker de godt hele
 • salt, pepper
 • en neve solsikkekjerner for ekstra crunch (jeg pleier ikke ha det i, men det hender)

Fremgangsmåte:

Ha kikertene i en bolle og mos dem lett med en potetmoser eller lignende. Du skal ikke lage hummus, men trykke ca halvparten av dem litt flatere så det ikke er bare masse hele kikerter i salaten.

Ha i grønnsakene og resten av ingrediensene og rør alt godt sammen til en påleggssalat. Her kan du godt ha i litt vegansk majones om du ikke bryr deg om fett og vil ha litt mer luksus. Ha også gjerne i litt kelp-pulver om du vil ha fiskete smak og ikke minst jod-tilskudd. Det får du kjøpt på helsekostbutikker (tangmel eller kelp). Smak til med eventuelt med salt og pepper. Finn frem en nystekt baguett eller to ferske skiver med godt brød og kos deg! Denne kan også serveres i wraps eller som siderett til middagen.

Tips: lag en eggesalat-versjon ved å skippe kapers, agurkmix og selleri, og selvsagt kelp om du bruker det, og ha i svart salt og hakket evt. hakket purre. Kanskje litt karri? DET er godt, det.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.