Brød og rundstykker, Bursdag, Hovedretter, Høytider, Pizza og pai, Spesiell bakst, Tapas og fingermat

Hjemmelagde saftige Gorbyer

Hjemmelagde saftige Gorbyer

Dere husker de der «Gorbys» som lå i frysedisken til noen få kroner som man bare stappet rett i mikroen og poff – minipizza på null tid? Jeg slukte i hvert fall et ukjent antall slike i løpet av nittitallet. Det var perfekt etter-skole-mat, og man hadde liksom alltid råd til en Gorby. Kanskje de finnes enda, jeg vet ikke, men uansett så er de jo ikke veganske.

Inspirert av en oppskrift jeg fant i det fantastiske bladet Vego her en dag, lagde jeg mine egne Gorbys en fredagskveld, og både jeg, mannen og alle fem barna syntes de var helt fantastiske. Det eneste jeg angrer på er at jeg ikke doblet (eller triplet) oppskriften, for disse var så gode at de forsvant altfor fort! Tenk så kjekt å ha slike liggende i fryseren klare til en rask snack eller ikke minst til matpakken? Barna hadde grått av glede om jeg hadde sendt med slike på skolen! Disse må dere bare prøve. 🙂

 

 

Ingredienser til ca. 16 stk:

Deig:

 • 10 dl hvetemel
 • 2 dl fint rugmel (kan erstattes av hvetemel, fint eller grovt, men det er veldig godt med rugmel altså)
 • 1 pose tørrgjær
 • 2 ss olivenolje
 • 1-2 ts salt (jeg liker salt deig så jeg bruker 2 ts)
 • 5 dl vann eller plantemelk (jeg brukte havremelk, men blir sikkert like godt med vann)
 • du kan også ha et fedd revet hvitløk eller to i selve deigen før elting, for å få nydelig smak på deigen. Det gjør jeg ofte med pizzadeig og det er jo bare smaskens!

Fyll:

 • 300 gram vegansk «kjøttdeig» (jeg brukte Anamma sin, men Hälsans Kök eller annet funker også fint)
 • 1 stor hakket løk
 • 4 fedd hvitløk (mindre om du ikke liker det, men hallo – alle elsker vel hvitløk)
 • 1 boks hakkede tomater
 • 1 smuldret terning grønnsaksbuljong (kan erstattes med 1 ts salt, men jeg synes buljongen gir en ekstremt bra og autentisk Gorby-smak og en umami-smak som ikke kan erstattes av kun salt)
 • 2 ts paprikapulver
 • litt pepper
 • litt vann

Fremgangsmåte:

Deig:

Varm opp vannet eller melken til 37-40 grader og ha det i en kjøkkenmaskin (eller i en bolle om du knar for hånd). Rør inn gjæren til den er blandet inn i væsken. Ha i resten av deig-ingrediensene og kjør til en smidig deig. Jeg eltet den i ca. 5 hele minutter i Kenwooden min. Juster med litt mer vann eller mel om deigen er for tørr eller våt, men min ble perfekt!

La deigen heve i en oljet bolle dekket med plast eller håndkle, i en times tid.

Fyll: 

Stek løk og hakket/moset hvitløk i en panne, til det er blankt og lukter godt. Ha i farsen og stek litt til. Ha så i resten av ingrediensene, unntatt vannet. Stek på middels varme under omrøring litt og ha i litt vann til det er en tykk kjøttsaus. Dette kan godt avkjøles litt før du har det på deigen, så du kan godt lage det en stund før, til og med gjerne dagen før. Jeg laget det mens jeg kjevlet ut deig-leivene så mitt fyll var varmt, men det spiller ingen rolle.

Del deigen i 16 biter og kjevle hver bit til en tynn sirkel. Legg et par ss fyll på hver sirkel, ca på midten og litt utover, men ikke helt inntil kanten. Brett kantene innover slik som på bildet. Dersom du heller vil ha piroger kan du legge fyllet på halve leiven og brette over den andre «halvmånen» slik at du får halvmåneformede minipizza-paier heller. Digg er det uansett!

Pensle kantene med olivenolje. Dette kan du skippe, men kantene blir veldig sprø og gode av det. Stek dem på 225 grader i ca. 15 minutter. Disse kan spises både varme og kalde. Kalde holder de enda mer formen når du holder dem i hånda. Server eventuelt med en god salat.

Fine å fryse!

2 Comments

 1. Monica Engtrø

  Dere er så flinke med blogg og oppskrifter. Veldig inspirerende. Tusen takk!

  • Hei Monica

   Tusen takk for kjempekoselig kommentar, det varmer skikkelig. Ha en strålende uke, og bare spør dersom du har noen spørsmål rundt vegansk kosthold og oppskrifter. 🙂

   Hilsen Cathrine

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.