Brød og rundstykker, Bursdag, Høytider, Jul, Pålegg, Snacks og snop, Tips og triks

Spiselige julegaver du enkelt lager selv

Spiselige julegaver du enkelt lager selv

Enten man liker det eller ikke, er julegaver en stor del av de aller flestes julefeiring. Men det trenger ikke å bety at økonomien kollapser, eller at man må kjøpe plastikkræl som verken mottakeren eller miljøet setter særlig stor pris på. Her i huset er vi veldig opptatt av å ikke kjøpe for mye, og i hvert fall ikke «bare kjøpe noe for å kjøpe noe» fordi vi er ute i siste liten eller har planlagt altfor dårlig. Vi er veldig glade i bruktkjøp og synes pent brukte gaver er mye kjekkere å få enn noe nytt.

Men lite slår vel hjemmelagde gaver. Når giveren legger sjela si i å lage noe virkelig fint til en man er glad i, bruker tid og omsorg og lager noe spesielt til den personen, da snakker man gave! Og man trenger ikke å være superflink til noe for å lage noe selv. Man trenger ikke å være en racer i strikking, maling eller møbelsnekring for å lage noe fint til noen. Man trenger bare å bruke litt tid og fantasi, og spiselige gaver er vel noe av det enkleste man kan lage!

Her har vi samlet noen spiselige gavetips vi synes er både morsomme å lage, gi og få. Og dette kan du lage i siste liten, om du har ingrediensene i hus. Det går fort, det er morsomt og det blir alltid tatt meget godt imot av de som er så heldige å få en slik gave.

Gi en gave på glass til de som vil ha det lettvint:

Dette er så genialt! Legg ingredienser til det du vil mottakeren skal lage, lagvis på et pent glass og skriv på etiketten hvordan det skal blandes og stekes! Du kan gjøre dette både med for eksempel brownies, pannekaker, knekkebrød og cookies. Ja, sikkert mange andre ting og. Saus? Brød? Dette passer utmerket for den som ikke kan eller liker å lage mat. Bare hell, bland, tilsett et par ingredienser og stek/kok. Sunnere ferdigmat som er helt uten animalske ingredienser.

Veganerens cookie-mix på glass:

Bruk denne oppskriften og halver den (om du ikke bruker et kjempestort glass). Legg kun de tørre ingrediensene lagvis i glasset. Vi brukte ikke valnøtter denne gangen, de skippet vi bare. Vi byttet også ut rosinene med hakket sjokolade. Bruk det du har og liker. Klistre eller heng på en lapp der du skriver mengdemål (husk å halvere disse også da) på de våte ingrediensene som skal tilsettes, og fremgangsmåte/steketid.

Vegansk cookiemix på glass

Veganerens knekkebrødmix på glass: 

Finn frem et pent glass og legg disse ingrediensene oppi lagvis, tenk litt på farger og kontraster når du velger i hvilken rekkefølge alt skal legges oppi:

 • 2 dl hvetemel, gjerne sammalt for grovere knekkebrød
 • 2 dl havregryn, helst små
 • 1 dl solsikkekjerner
 • 0,5 dl linfrø
 • 0,5 dl sesamfrø
 • 1 ts salt
 • 3,5 dl vann

Legg alle de tørre ingrediensene, altså alt unntatt vannet, lagvis på glasset og skriv dette på merkelappen:

 • Rør alt godt sammen i en bakebolle og tilsett 3,5 dl vann. Rør godt sammen og spre massen tynt utover en papirkledd eller smurt stekeplate, gjerne med slikkepott. Marker knekkebrødene med en pizzaskjærer så du lett kan brekke dem opp etter steking. Stekes på varmluft 160 grader i 35 minutter. Ta så ut brettet og brekk opp knekkebrødene helt. Stek videre i 30 minutter. Dersom knekkebrødene enda ikke er sprø, la dem stå på 100 grader med døren på gløtt til de er ferdige. Oppbevares i tett boks eller på glass.

 

Veganerens pannekakemix på glass: 

Pannekaker er enkelt å lage, men pannekakemix på glass er enda enklere å lage. Det dumme med pannekakemix er at den ofte er ensfarget, med mindre man har i sjokoladebiter eller havregryn eller annet som kan passe i en pannekakerøre. Her har jeg laget en helt plain variant med mel, sukker, vanilje og bakepulver, og det ser jo helt ensfarget ut. Men da kan man til gjengjeld pynte glasset enda mer enn det jeg har gjort (jeg har jo ikke pyntet det i det hele tatt).

Bruk denne oppskriften og halver den for et middels stort gaveglass. Det gir kjempegode, nydelige pannekaker, men tilsett gjerne sjokoladebiter eller tørkede blåbær eller lignende for litt mer spennende variant. Eller gå all in for å pynte glasset så pent du kan slik at glasset blir en gave i seg selv. 🙂

 

Du kan også gi bort godteri, enten i pene esker eller cellofanposer (esker er vel kanskje det beste med tanke på miljøet, men her i huset bruker vi opp det vi har og cellofan er noe vi har endel av siden vi fikk en hel rull i gave for noen år siden). 

Veganerens luksus-marsipankuler og gulrotkakeboller:

Våre marsipankuler har blitt en skikkelig populær oppskrift, faktisk en av de mest populære på bloggen! Vi har solgt dem på messer og popup-kaféer og delt dem ut på Vegan Weekend 2019, og de har gått som varmt hvetebrød. De er veldig holdbare i romtemperatur og egner seg perfekt som gaver, gjerne på pene glass. Alle elsker disse!

Gulrotkakebollene er en enda sunnere versjon, en slags rawkuler med gulrotkakesmak. Lette å lage, og vår 11-årige (bonus)datter er så glad i disse at hun trygler om å få dem med i matboksen på skolen. Noe hun selvsagt får, siden de faktisk er SUPERSUNNE.

 

Andre tips til gaver du lett lager selv:

 • Salt snacks og nøtte-arkivet gir en oversikt over fantastiske, deilige mat-gaver du kan legge på glass og gi bort. Nesten alt dette, med svært få unntak, kan gis som gave og holder seg fint i romtemperatur.
 • Ikke mange tenker over at PÅLEGG er en fin gave! Kjøp eller lag en fin skål eller boks og lag et nydelig vegansk pålegg, en postei eller paté og legg oppi. Pynt med feks. en kvist timian eller rosmarin og gled en person som elsker god mat. Her finner du inspirasjon til våre posteier og patéer.
 • Hva med å bake et tacobrød, eltefritt speltbrød eller et julebrød, pakke et fint håndkle rundt og skrive et fint kort? Perfekt gave enten det er jul eller andre anledninger. Flere tips til brød og rundstykker finner du i vårt arkiv.
 • Gi bort en boks julekaker til den som elsker slikt. Bare husk at ikke alle liker å få hauger og lass med julekaker på julaften, det er ikke alle som får spist det opp, men fuglene blir jo glade. 🙂
 • Har du en fuglemater i familien? Det håper vi jo. Fuglene trenger mat i disse dager, og da er det jo kjempefint å gi bort en fuglemater (fås billig på Rusta eller Europris) og en sekk eller pose med solsikkefrø eller annen fuglemat. Bare husk at disse nettene man henger opp ikke er bra for fuglene, de kan sette seg fast, så helst kjøp eller lag en fuglemater fuglene kan sitte eller stå på mens de spiser. Du kan også lage meiseboller selv, det er kjempemorsomt å lage, spesielt for barn.

 

Det var våre tips, vi kommer nok til å oppdatere listen etterhvert som vi kommer på flere gode tips. Vi ønsker alle våre følgere en nydelig jul og et godt nytt år og vi gleder oss til et nytt og spennende bloggeår i januar! 🙂

Foto: Frank Surdal
Foto: Frank Surdal Photography (instagram)

2 Comments

 1. Det der er så flotte gaver <3 Jeg bruker å gi bort endel hjemmelagde sjokoladetrøfler i julen, det blir alltid godt tatt i mot. Slike mikser er jo supre, og jeg tror ALLE blir glad for å slippe å få ting, og heller få noe som kan spises/brukes opp .
  Godt nytt år til dere <3

  • Hei fine Ragnhild
   Ja, sant det er verdens beste gaver! Hjemmelagde gaver legger man (som regel) mye omtanke i og bruker tid på, og jeg synes det er så mye bedre enn å gå og kjøpe noe «bare fordi», som blir byttet 2 dager etter jul. Godt nyttår til deg og dine og. <3

   Hilsen Cathrine

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.