Brød, Brød og rundstykker, Hovedretter, Spesiell bakst, Tex-mex

Eltefritt tacobrød med mais, chili og ost

Eltefritt tacobrød med mais, chili og ost

Dette brødet kom bare til meg en dag jeg skulle lage det vanlige eltefrie brødet mitt og tenkte jeg ville ha «noe ekstra». Hadde først oppi litt hvitløkspulver, men det holdt liksom ikke helt. Så kom jeg på, hadde ikke jeg en hel pose tacokrydder i noen matmuffins en gang for mange herrens år siden? JO! Jeg lette og lette etter tacokrydder men det var visst helt tomt. Så kom jeg på at jeg lager jo ofte mitt eget og det smaker jo mye bedre, så jeg fant frem spisskummen, paprika, røkt paprika, løkpulver og diverse og hadde oppi selve melet.

Det holdt heller ikke. Ska det værra taco, så ska det værra taco, eller? Så jeg fant frem mais, paprika, frisk jalapeno og chili og den store finalevinneren – OST! Jeg hadde tidligere den uken kjøpt sikkert 20 poser Go Vegan mozzarella (original er bedre da) på Holdbart til 19,90 så fryseren var full! Tok en hel pose oppi deigen og tilsatte så det våte. Vurderte å også ha i en boks salsa men heldigvis (eller kanskje det hadde blitt godt?) tok den fornuftige delen av hjernen over og stoppet den galne, det ER faktisk noe som heter «too much».

Jeg og mannen endte opp med å spise et helt tacobrød alene på en kveld … Og jeg er vanligvis småspist. Herre … Jeg måtte lage nytt brød samme kveld og sette til heving til dagen etter for å få tatt bilder til bloggen. Og da var selvfølgelig kameraet utladet og jeg hadde dårlig tid, så jeg brukte mobilen. Vel, det får gå, brødet er i hvert fall ekstremt nydelig og du kommer til å elske det!

Varier smakene om du vil. Lag hvitløksbrød, rent ostebrød, ha i vegansk «skinke», sløyf chilien for barnevennlig versjon, bruk en annen ost, eller kanskje vær så crazy bananas at du lager en søt versjon med kakao og kokos? Sånne idéer får jeg stadig vekk men det er ikke alltid jeg gidder å faktisk gjøre det på alvor.

PS: det er best å bruke glassform til dette da den blir varmere enn andre former, formen skal nemlig varmes opp på forhånd slik at deigen, når den helles rett nedi uten smøring, danner perfekt skorpe på undersiden når deigen møter det glovarme glasset. 

 

Ingredienser til et stort rundt brød (eller en stor eller to mindre vanlige brødformer):

 • 500 gram hvetemel
 • 1 pakke tørrgjær om du vil ha brød NÅ eller 1 ts om du skal langtidsheve det til dagen etter
 • 1 ss spisskummen
 • 1 ts sukker (kan sløyfes)
 • 2 ts salt eller buljongpulver
 • 1 ss hvitløkspulver (kan bruke 1 ts også, men jeg elsker MYE smak i brødet)
 • 1 ss løkpulver
 • 1 ts paprikapulver
 • 1 ts røkt paprikapulver (kan sløyfes)
 • 1 pakke revet Go Vegan mozzarella eller original
 • 1 liten boks mais
 • 1 hakket paprika
 • 1 liten hakket frisk jalapeno
 • 1/2 hakket rød chili
 • 4 dl lunkent vann (eller kaldt om du skal langtidsheve brødet)

Fremgangsmåte:

Ha melet i en stor bakebolle. Tilsett alle ingrediensene unntatt vannet. Rør godt sammen og ha vannet i til slutt. Rør veldig godt med en stor skje, til alt er blandet. Det skal være en ganske våt deig, du skal ikke (kunne) elte den, bare røre sammen.

Sett deigen til heving i ca. 1 time, eller i hvert fall 45 minutter. Om du har brukt 1 ts tørrgjær og vil langtidsheve deigen, setter du den i kjøleskapet eller på benken (tildekket) over natta og følger neste trinn dagen etterpå, gjerne når du kommer hjem fra jobb, den kan stå lenge.

Sett ovnen på 250 grader og finn frem en glassform eller keramikkgryte med lokk (eller bruk sølvfolie om du mangler lokk). Sett formen rett inn i ovnen, uten lokket. Når ovnen er varm og sier fra at den er klar, finner du frem deigen og en stor skje og tar ut formen av ovnen. Nå er den ENORMT varm så pass på. Jobb raskt, så formen beholder varmen sin, og spa deigen rett ut i formen. Du vil høre et lite fres når deigen treffer, da dannes det deilig skorpe umiddelbart. Kult, eller hva?

Sett på lokket og sett formen i ovnen. Der skal den stå i ca. 30 minutter. Så skrur du ovnen ned til 225 grader, tar av lokket og lar den stå i 10-15 minutter til. Brødet skal være gyldent og sprøtt på toppen.

Ta ut brødet vipp det over på ei fjøl eller rist slik at bunnen kommer opp. Jeg liker å la brødet avkjøles slik for ofte er bunnen litt småsoggy etter steking og vil tørke og bli fast og fin.

Skjær brødet i skiver og server med eller uten pålegg. Ungene liker (vegansk) ost på, selv om jeg sier det er masse ost i selve deigen. DETTE ER GODT!

Eltefritt tacobrød med mais chili og ost

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.