Hovedretter, Menyer, Tex-mex, Tips og triks

Den store veganske taco-guiden!

Den store veganske taco-guiden!

Taco! Mexicansk mat som etterhvert nesten er blitt som en nasjonalrett i Norge. Hver fredag (ja, for det er jo blitt den store tacodagen) samles norske familier seg rundt middagsbordet og spiser taco til den store gullmedaljen. Noen spiser nachos, noen spiser enchiladas mens andre holder seg til de vanlige skjellene eller tortillalefsene fylt med alskens godsaker.

Vi er ikke noe dårligere selv, vi holder fredagstacoen hellig. Vi prøvde oss faktisk på en annen rett en fredagskveld, men protestene (og sjokket) fra barna var så stort at vi ikke tør å gjøre det stuntet flere ganger. Taco på fredager, noe annet blir bare tull!

Heldigvis elsker vi taco da. Det er faktisk noe av det beste både vi voksne og barna vet, så vi har det gjerne en av de andre dagene i uken også. Og det beste av alt: det er nesten alltid rester igjen, så da kan vi ha det til lunsj dagen etterpå, i form av tacosalat eller wraps, eller vi lager tacopizza på lørdagskvelden (da vi alltid har pizza, det er en like sterk tradisjon som fredagstacoen).

Men når man spiser vegansk og dermed ikke spiser kjøttdeig, rømme og ost, hva spiser man da? Salaten?

I Norge spiser man vanligvis en ganske standard taco bestående av nettopp kjøttdeig, rømme og ost, og selvsagt salsa og grønnsaker i tillegg. Heldigvis finnes det jo i dag veganske alternativer til både kjøttdeig, rømme og ost. Vårt tacobord vil jeg påstå ser ut akkurat som et helt vanlig «norsk» tacobord, kanskje med et litt bedre utvalg da vi er veldig glade i å servere MYE og spennende tilbehør til tacoen vår. Vi har alltid bønner, fersk chili eller jalapenos og fersk avokado eller guacamole til tacoen vår. Dessuten spriter vi den av og til opp med krydrede kikerter eller linser, ovnsbakt tacokrydret blomkål, 1-2 typer bønnestuing og fefferoni (bananchili). Vi har også flere typer tortillas (mannen min lager en helt ekstremt god Masa Harina-tortilla) og nachochips. Det blir et svært overfylt spisebord, men alle får noe de liker og alle får spist godt.

Nå er det enkelt for oss, som har vært veganere i årevis, å lage god vegansk taco og generelt god vegansk mat. Men noen er jo nye i gamet eller ikke så flinke på kjøkkenet, så vi har her laget en guide over hvordan du kan sette sammen en god vegansk taco, med tips til ferdigkjøpte produkter og linker til gode, enkle oppskrifter. 

Kjøttet/kjøttdeigen:

Kjøttet er jo for mange selve hovedrolleinnehaveren i tacomåltidet. For oss veganere er det ikke nødvendigvis noe annerledes, men vi bytter selvsagt ut kjøttet med plantebaserte alternativer. Noen liker å bruke bønner, andre vil ha det litt mer tradisjonelt og liker å bruke kjøtterstatninger. Her er det vi pleier å bruke:

Hälsans Kök färs eller Anamma farse:

Dette er kjøttdeigerstatningen du bruker når du vil ha noe som ligner veldig på kjøttdeig og som er lett å bruke. Du finner begge i vanlige matbutikker, men den fra Anamma kan være litt vanskelig å finne utenom store Meny- eller Mega-butikker. Hälsans Kök finner du i stort sett alle matbutikker, kanskje med unntak av langt ute på bygda, men de fleste skal ha det i sortimentet sitt så spør! Farsen er frossen og skal bare varmes/stekes lett. Den kan også drysses frossen rett på for eksempel pizza før steking. Vi pleier å steke den i pannen og tilsette tacokrydder og litt vann. Du velger selv hvor fuktig du vil at kjøttdeigen skal være, vi liker den bittelitt sausete.

Du kan også bruke TVP, som er en tørket variant. Den finner du i helsekostbutikker og i internasjonale butikker, og det ser ut som litt store brødsmuler. Denne har ekstremt lang holdbarhet, som krydder og mel, og det eneste du trenger å gjøre er å koke opp vann, legge «smulene» i vannet, sette på lokk og vente i 10 minutter eller litt mer, til det er helt gjennombløtt. Så heller du det i et dørslag og lar det stå der en stund til alt vannet er vekke og massen er minst mulig fuktig. Jeg pleier å la det ligge i dørslaget i en 10 minutters tid. Ha det så i en oljet stekepanne og stek, tilsett krydder og evt litt vann og stek til det er mest mulig likt kjøttdeig eller slik du vil ha det.

Kylling:

Noen liker å ha kyllingkjøtt i tacoen, og det synes vi også er veldig godt. Vi bruker dog ikke døde kyllinger men plantebasert «kylling» som etter vår mening smaker enda bedre enn dyret. Det beste vi har prøvd til nå (og dette er helt skremmende likt, til og med lukta når du åpner pakken er som kyllingkjøtt) er Hälsans Kök filétbiter. De er så gode at halve pakken forsvinner før den når panna her i huset, så vi må alltid lage dobbelt så mye som vi trenger … Vi steker den med tacokrydder og litt vann, eller marinerer den litt i soyasaus, liquid smoke og løkpulver, pepper og evt litt chilipulver og steker den i ovnen eller i panna. Denne funker også som «pinnekjøtt» til jul, ved å bruke sistnevnte marinade og ha over smørklatter og steke i panne eller ovn. Helt SYKT godt, jeg får vann i munnen bare jeg skriver dette.

Du kan også bruke Oumph (pulled gir en fantastisk pulled «pork»-taco), Coop Vegetardag chunks eller for eksempel seitan på samme måte. Oumph fås kjøpt på Kiwi, Meny og Mega, og Coop Vegetardag selges i de fleste Coop-butikker (jeg tipper de fleste har det i sortimentet, så spør dem om de ikke har det i hyllene, det er jo Coop sitt eget merke). De har flere andre gode produkter du burde prøve, blant annet jalapeno-ost (den nye versjonen med firkantede hjørner, ikke den gamle fæle lyse med avrundede hjørner), rødbetesalat, italiensk salat og kikertpålegg.

Rømme eller yoghurt:

Rømme har alltid vært en svært sentral ingrediens i mine tacomåltider. Jeg MÅ ha rømme, ellers går det bare ikke! I dag finnes det heldigvis mange gode erstatninger, og den beste vi vet om er faktisk ikke engang rømme, men yoghurt/kesam. Den smaker litt syrligere enn rømme men er svært god til taco og ellers der man bruker rømme. Den er også genial til dip, men blir kornete og klumpete om den står en dag, så ikke lag mer enn du bruker der og da.

Vi snakker om Alpro Go On naturell! Det er en vegansk kesam-erstatning som har perfekt, tykk og god konsistens, litt som gresk yoghurt. Vi begynte å bruke den egentlig mest for prisens skyld. Oatly har nemlig en creme fraiche-variant som heter iMat Fraiche som er kjempegod, men den fås for det første ikke på alle butikker, og for det andre er den dobbelt så dyr som Alpro sin. Et lite beger på 2 dl koster mer enn en boks Alpro Go On på 5 dl, og siden vi er 7 stykker rundt middagsbordet og alle elsker rømme, må vi være litt prisbevisste. Har du sjans til å handle i Sverige, finner du Oatly iMat (og mye annet) til halv pris av i Norge, så da er du heldig!

Andre tips til rømme: 

Hva med osten da?

Ost er for mange nesten enda viktigere enn rømme og grønnsaker. Og jeg skal være helt ærlig; ingenting på det veganske ostemarkedet smaker som Norvegia. Men de plantebaserte ostene som lages i dag er noe helt annet enn de som ble laget for 5-10 år siden. Det er dog veldig forskjell på veganske oster. Noen er supergode, noen er middels gode og noen er rett og slett grusomme. Men det er jo også en smakssak. Naboen liker ikke det samme som meg, sånn er det jo bare.

Hvis man skal dra frem en ost som har endret vegan-Norge noe helt ekstremt (i positiv retning) de siste årene, så er det Go Vegan av Synnøve Finden. Her har de virkelig gjort en innsats for å smake seg frem til en ikke bare spiselig ost, men en ost som er mer nært vanlig ost enn det man har klart å komme frem til tidligere, og som selges i nesten alle butikker jeg har vært i! Du får den i revet og skivet form, og i blokk. Den revne, spesielt den som heter «original» og er oransje og gul i fargen, er så god på pizza at jeg etter snart 10 år som veganer, NÅ kan si at jeg ikke lenger har et lite savn etter ekte ost på pizzaen. Og det sier litt, for så lang tid har det tatt meg å komme over at jeg ikke kan spise pizza «som i gamle dager». Jeg får rett og slett ikke nok av Go vegan revet original! Og nei, jeg har ikke noe samarbeid med dem, så dette er min ekte og virkelige mening. 🙂

Men til taco funker den ikke så bra, fordi den er litt «melete», den skal helst bare smeltes. Til taco bruker vi imidlertid den i blokk. Den river vi selv, og den smaker så REVET OST at jeg må ta meg i å lure på om jeg har kjøpt feil nesten hver gang. Den er så god, at vi har klart å få 4 av 5 unger her i huset over på kun den. Hun siste sliter litt med å gi slipp på den vanlige osten men det kommer seg sakte men sikkert.

Skal du ha ost til tacoen, bruker du altså Synnøve Finden sin GO VEGAN i blokk og river den selv! Du får ikke bedre ost, jeg lover.

Andre tips til ost: 

Grønnsakene har vel de fleste kontroll på, og der er jo alt allerede vegansk. Vi bruker som regel mais, agurk, salatblader, rødløk, purre, ananas, av og til blå druer, sukkererter og avokado. Bruk det du liker og det du har. Revet gulrot er faktisk også godt til tacoen, eller hva med ovnsbakte sellerirot-terninger? Alt kan brukes!

Vi kjører til slutt på med noen oppskrifter på gode tacoretter og tilbehør:

Guacamole er viktig til tacoen. Jeg kan spise uhorvelige mengder, og flere av barna er også veldig glade i det, så når vi lager guac må vi virkelig lage mye av det! Det skader jo ikke at det er sunt i tillegg. Her er vår beste oppskrift:

Grovkalibra Guacamole

Salsa kjøper vi som regel ferdig, må jeg innrømme. Men det hender vi slår til med hjemmelagde salsaer og da er det helst disse to vi pleier å lage:

Spicy ananas-salsa

Mangosalsa

Ost har vi tips til lenger oppe i innlegget, men disse to sausene må dere prøve! Vi varierer mellom hvilken vi lager fordi vi liker begge to så enormt godt! De kan også brukes til Mac & cheese!

Nydelig «cheddar»-ostesaus

Vår beste ostesaus til pizza, nachos og taco

Hva med en SUPPE i stedet for den vanlige tacoen? Denne er utrolig kjekk å servere når man venter mange gjester, for den kan stå og putre lenge på komfyren og det er lett å gange opp mengden med antall gjester du skal servere. Barn elsker denne suppen og den er perfekt å servere til kresne mennesker rett og slett fordi alle liker smaken av selve suppen, og du setter frem masse skåler med forskjellig tilbehør på bordet slik at folk kan forsyne seg med det de selv vil ha og liker. Vi pleier å sette frem skåler med revet ost, rømme, bønner, salsa, guacamole eller avokadoterninger, nachochips, mais og ja – det vanlige tacotilbehøret man bruker. GODT!

Fyldig tacosuppe med masse godt tilbehør

Quesadillas er kjempegodt og lett å lage, det er en slags pizzalommetaco-greie og du kan fylle den med akkurat det du selv vil. Her har vi brukt hummus i stedet for ost, men bruk gjerne hjemmelaget cashewkrem/ost eller revet Go Vegan. Det viktigste er at det ikke er tørt inni slik at fyllet ramler ut.

Quesadillas med bønner, grønnsaker og hummus

Du kan også lage PAI av tacomiddagen. Denne paien er så god, det er altfor lenge siden jeg laget den sist!

Deilig tacopai

Eller hva med en mexicansk lasagne? Her bytter du ut lasagneplatene med tortillas, og det er slett ikke feil!

Mexicansk tortillaform

Nachos er også en favoritt hos mange, og her får du oppskriften på en deilig form med kjempegod ostesaus som du bare kan smekke rett inn i ovnen:

Nachosform

Hva er vel taco uten bønnestuing? Spør du meg, mangler måltidet noe vesentlig om det ikke er NOEN form for bønner på bordet. Denne bønnestuingen er en stor favoritt hos oss, og Coop Extra skrev også om den for et par år siden:

Bønnestuing til tacoen

Flautas er sprøstekte tortillas med fyll inni, og etter å ha laget og smakt disse, blir man helt hekta! Dette er GODT!

Flautas med bønnestuing og mais

Til slutt vil vi oppfordre til å lage noe godt av eventuelle rester! Selv bruker vi ofte restene til lunsj eller pizza dagen etter, men du kan jo for eksempel lage disse deilige burgerne?

Har du rester igjen fra tacoen? Lag tacoburgere!

Det var tacotips fra oss i Veganeren. Har du flere tips, legg dem gjerne igjen i kommentarfeltet nedenfor. God tacomiddag! 🙂

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.