Kaker, søt bakst og desserter, Pannekaker, vafler og lapper, Tradisjonsmat

Barndommens luftige sveler

Barndommens luftige sveler

Dere vet de tykke, deilige svelene man får på ferjen? Eller tykke, myke og luftige lapper som blir stekt på merkedager og av bestemødre landet rundt og som er fulle av smør, kulturmelk og egg? Som veganer er det vel en av de tingene jeg har savnet mest. Jeg har laget mange forskjellige varianter som har vært gode, men de har liksom aldri helt blitt som ekte sveler. Før nå!

Jeg og min mann/blogg-kollega skulle ha stand på Sola Helsefarm og selge småretter og egenprodusert krydder. Vi var lenge i tenkeboksen over hva vi skulle servere, da min tante sa hun hadde en stor takke stående, kunne vi ikke steke lapper? JA!

Men … Når vi først skulle selge lapper, måtte de jo være GODE, og i hvert fall gode nok til at ikke-veganere ville kjøpe dem. Så jeg tråler hele internett etter en god vegansk oppskrift. Jeg fant flere, testet noen, noen ble helt greie, noen ble litt mer enn det, men ingen ble sånn som jeg ville ha dem!

Så kom jeg over Vegetarbloggens lappeoppskrift og prøvde den. Gjorde noen små endringer og stekte en batch. Hekkan! Der var de, svelene jeg hadde drømt om i nesten 10 år! HELLO! Vi tok med oss mel, sukker, yoghurt og alt annet vi trengte til standen, mikset sammen en stor røre og stekte lapper på den digre takken til tante. Lukten som spredte seg var som å gå 30 år tilbake i tid, som barn på ferja der jeg maste om å få nystekt svele omtrent fra bilen stod på ferjekaien. Nå trenger jeg bare en takke (jeg blir 40 år i januar, anyone) så jeg kan steke ordentlige sveler hjemme også!

Ingredienser til ca. 15 stooore sveler:

 • 7 dl soyamelk (havre,- og rismelk funker ikke her, pga. eddiken, men jeg tror mandelmelk skal gå bra)
 • 2 ss eplecidereddik eller vanlig husholdningseddik
 • 2 dl soyayoghurt naturell eller vanilje (vanilje var himmelsk synes jeg)
 • 2 dl sukker
 • 2 ts natron
 • 2 ts bakepulver
 • 8 dl hvetemel
 • litt salt

Fremgangsmåte:

Har du takke, er det best å steke disse på den, det blir liksom ikke helt det samme i stekepanne av en eller annen grunn. Men bruk det du har.

Bland sammen soyamelk og eddik og la det stå og «surne» i 5-10 minutter. Det blir som kulturmelk og gjør at lappene blir luftige. Bland sammen alt det tørre. Ha i yoghurt og soyamelk/eddikblandingen og rør godt.

Smør en takke eller panne med smør og stek store lapper på middels varme. Snu dem når de begynner å få mange bobler på oversiden og har stivnet i kantene.

Server med vegansk smør, sukker, Oatly iMat Fraiche og syltetøy.

 

4 Comments

 1. Går det an å lage røra dagen i forvegen og la den stå i kjøleskapet over natta?

  • Hei Janne
   Jeg har ikke prøvd, men jeg vil absolutt tro det går an ja, det pleier jo å gå an med alle slags andre typer pannekake- og vaffelrøre. Er nok bare å røre godt i den før bruk. 🙂

   Hilsen Cathrine

 2. Janne Bie Kaarud

  Fantastisk gode lapper – ungene og mannen som nesten er anti-vegan, likte dem også. Ungene visste riktignok ikke at disse lappene var laget på en annen oppskrift 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.