Burgere, boller, pølser og karbonader, Hovedretter, Tradisjonsmat

Tradisjonelle norske kjøttkaker med brun saus

Tradisjonelle norske kjøttkaker med brun saus

Nordmenn er stort sett veldig glade i tradisjonsmat, og kjøttkaker kan vel kalles mer eller mindre en norsk nasjonalrett. Og klart veganere kan spise kjøttkaker, vi bare bytter ut kjøttdeigen med vegansk alternativ.

Vegansk soya»kjøttdeig» er faktisk ikke et mer bearbeidet produkt enn vanlig kjøttdeig, så ved å bytte ut kjøttdeigen  med dette vil du ikke få et mer usunt produkt, jeg vil vel påstå snarere tvert imot. Null kolesterol og mye mindre fett, det er det du får. Og smaken er like god, prøv selv!

Her har vi brukt VegMe sin formbare farse, som er den som er lettest å få tak i her i Norge. Den selges på Meny-butikkene og koster ca. 60 kr for 300 gram. I noen norske Menybutikker (men i enda større skala i Sverige foreløpig) får du tak i Anamma sin formbare farse, som sies å være enda bedre og billigere enn denne. Vi var dog veldig fornøyde med VegMe sin og kjøttkakene ble knallgode!

Ingredienser til ca. 8-10 kjøttkaker, avhengig av størrelse:

Kjøttkaker:

 • 1 pakke formbar farse, feks. Naturli’ Mince
 • 2 ss potetmel
 • 1/2 ts pepper
 • 1/2 ts muskat
 • 1/2 ts ingefær
 • 1 ts salt
 • ca. 1 dl vann eller plantemelk (vi bruker havremelk)

Brun saus:

 • 4 ss vegansk smør (vi bruker Berit Nordstrand eller Smøremyk fra Eldorado)
 • 4 ss hvetemel
 • 8-10 dl (vi måler ikke, bare sper til ønsket konsistens) vann
 • 1 terning grønnsaksbuljong eller 1-2 ss buljongpulver
 • En skvett plantemelk eller plantefløte (kan sløyfes)
 • 1 ts balsamico eller vanlig eddik
 • 1 ss soyasaus
 • 1 ss lønnesirup eller tyttebærsyltetøy (evt vanlig sukker)
 • litt sukkerkulør om du ønsker mørkere farge, evt. kan du brune mel og smør først men det gidder jeg sjelden å bruke tid på da jeg ikke synes det påvirker smaken noe).

Fremgangsmåte:

Ha farsen i en food processor sammen med alle ingrediensene men bare halvparten av melken. Kjør til en deig. Spe med mer melk til ønsket konsistens. Deigen skal være fuktig men lett å forme til boller.

Ta ut en neve av deigen og form til tennisballstore boller. Press dem bittelitt ned, ikke mye. Bare så de ikke er trillrunde.

Smelt vegansk smør i en stekepanne og stek kjøttkakene godt på begge sider. De blir sjelden helt gjennomstekt i pannen med mindre du bruker veldig god tid og lav varme, men du kan gjøre det litt kjappere ved å ha dem over i en ildfast form når du har brunet dem, og så steke dem videre i ovnen på 200 grader i ca. 10 minutter. Da skal de være ordentlig stekte og gode. Du kan også sikkert gjennomkoke dem i sausen, det har jeg ikke prøvd med disse men de virker faste i formen nok til at det skal gå bra.

Imens de står i ovnen kan du lage sausen:

Smelt smøret og rør inn melet. Rør godt mens det freser en stund, ikke la det bli brent. Bruk medium varme.

Hell i vannet litt etter litt mens du rører godt mellom hver gang. Heller du i alt vannet samtidig klumper det seg. Bruk god tid. Når du har nådd ønsket konsistens på sausen, har du i resten av ingrediensene og lar sausen småkoke i 10 minutters tid. Smak til underveis, kanskje det trengs mer krydder eller salt. Hell evt. i litt mer vann eller en fløteskvett på slutten om du vil ha den litt tynnere.

Server kjøttkakene på varme tallerkener med kokte poteter, rørte tyttebær, kål- eller ertestuing og den gode brune sausen.

Disse kjøttkakene passer også utmerket som kald håndmat, i matboksen eller som snack, eller på karbonadesmørbrød.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.