Brød og rundstykker, Frokost, Hovedretter, Rundstykker, Spesiell bakst, Tapas og fingermat, Tilbehør

Saftige hvitløksknuter med vegansk parmesan

Saftige hvitløksknuter med vegansk parmesan

Alle elsker ferske rundstykker, alle elsker hvitløk og alle elsker ost. I hvert fall alle jeg kjenner. Så disse snurrene vil garantert falle i smak hos de aller fleste. De er lette å lage, og det eneste som tar tid er hevingen. Man kan velge å lage deigen kvelden før og la den kaldheve, da slipper man egentlig unna hele ventetiden. Ellers må man regne med et par timer til for- og etterheving for å få et best mulig resultat, men du trenger jo ikke å stå og se på at deigen hever heller.

Disse er bare så himmelske! Hele huset lukter nystekt hvitløksbrød når disse er i ovnen, og ungene maser om når de er ferdige fra jeg begynner på deigen, omtrent. Lag mengder, frys ned, send med ungene på skolen og i barnehagen, ta med på jobb, ta med på venninnebesøk, gi bort til noen du er glad i eller spis alle selv på én gang. Disse kommer uansett til å få bein å gå på!

Saftige hvitløksknuter med vegansk parmesan
Saftige hvitløksknuter med vegansk parmesan

 

Ingredienser til ca. 25 stk:

 • ca. 8 dl hvetemel
 • 3 dl vann (kaldt om du skal langtidsheve over natta, romtemperert om du skal heve på vanlig måte)
 • 1 pakke tørrgjær (eller 1 ts om du skal langtidsheve deigen)
 • 1/2 dl olivenolje eller annen flytende olje
 • 3 fedd hakket eller most hvitløk
 • 1 ss lønnesirup, agavesirup eller sukker
 • 2 ts salt
 • Evt litt oregano og/eller basilikum

Topping:

 • 4 fedd hakket eller most hvitløk
 • 1 dl olivenolje
 • fersk eller tørket persille, ca. 1 ss
 • vegansk parmesan

Fremgangsmåte:

Ha hvetemel, tørrgjær og salt i en bakebolle eller kjøkkenmaskin (anbefalt). Ha i olje, sukker eller sirup, hvitløk og evt urter, tilsett ca. halvparten av vannet og elt deigen. Ha i litt og litt vann til deigen er fast og smidig og elt den i ca. 5-6 minutter på høy hastighet eller elt den kraftig med hendene.

Sett deigen til heving i ca. 1 time, eller i hvert fall 45 minutter. Da har den oppnådd dobbel størrelse. Del den i 25 biter eller gjør som meg – knip av små biter på størrelse med en liten plomme (de vokser endel når de etterheves). Rull hver «plomme» til en tynn pølse som du ruller sammen til en snegle eller knute (jeg ruller den i snegleform nesten helt ut, så legger jeg den siste delen oppå midten og trykker litt ned, men formen er ikke så viktig). Du kan også gjøre det enkelt å bare lage runde boller og evt. lage et kryss i dem når alle er trillet ut.

Sett dem på papirkledde stekeplater og sett dem til etterheving. Mitt beste hevetriks til både for- og etterheving er å skru på ovnen på 30 grader og skru den av når den piper. Så setter jeg inn brettene eller bollen, trenger ikke å dekke det til. Dette er perfekt hevemiljø og det hever som bare det! Bare pass på at ingen skrur på ovnen imens!

Hevet til dobbel størrelse!

Når bollene har etterhevet i ca. en times tid og blitt dobbelt så store, steker du dem på 225 grader i ca. 15-20 minutter. Pass på så de ikke blir brune, det er forskjell på ovner.

Imens de steker blander du hvitløk, olje og persille i et glass eller lignende. Sett det kjølig.

Når bollenetas ut av ovnen, pensler du dem umiddelbart med hvitløksoljen og drysser over en passende mengde parmesan. Sett dem til avkjøling og nyt!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.