Glutenfritt, Hovedretter, Indisk og asiatisk, Sauser, dressinger og dipper

Kremete tahinisaus

Kremete tahinisaus

Tahini har vi alltid brukt mye av i vårt hjem, men etter at vi begynte å lage denne sausen har forbrukt vårt eksplodert! Vi er rett og slett avhengige, og vi bruker den til alt! Full av sunne sesamfrø som styrker skjelettet, hvitløk som kalles naturens antibiotika og sitron som er full av C-vitaminer og en hit for immunforsvaret – dette er bra for deg.

Husk bare at det er forskjell på tahini. Vi er ikke fan av de som selges i dagligvarebutikker, den smaker altfor beskt. Tahini har fått et ufortjent rykte på seg for å smake beskt, men det er fordi man kjøper dårlig tahini, rett og slett. God tahini vil nok ha en liiten besk smak men den skal nesten være umerkelig. Vi kjøper tahini på internasjonale butikker, i store forpakninger. Den skal være rennende selv fra kjøleskapet (den vi kjøper i dagligvaren er knallhard) og den smak ha en fyldig, god smak. Denne sausen er perfekt til salater, wraps, sandwicher og til middagsretter (falafel for eksempel), og du kan selv justere konsistensen på den ved å tilsette mer eller mindre vann. Vi liker den litt fyldig og fløyelsmyk.

Kremete tahinisaus

Ingredienser til ca. 2 dl saus:

 • 1,5 dl tahini
 • 6-7 ss varmt vann (hold igjen litt på vannet, tilsett mer om du vil ha tynnere konsistens)
 • saften av 1/2 sitron, mer om du vil ha det litt mer syrlig
 • 4 fedd most hvitløk, mindre om du er hvitløks-pingle
 • 1 ss riseddik (kan sikkert byttes ut med epleeddik men har ikke prøvd det enda)
 • 1 ss soyasaus (tamari for glutenfri versjon)
 • eventuelt: et par ss god matolje, vi skipper som regel dette da vi vil ha mindre fett, men det er opp til dere)
 • salt, pepper etter smak

Fremgangsmåte:

Rør alt sammen i en krukke eller skål. Tahini blir enda mer kremete når du tilsetter varmt vann, men tilsett et par ss om gangen og pisk inn mer om det trengs. Bruk visp eller gaffel og pisk så godt du kan til du har en kremete, nydelig saus. Smak til med mer krydder/hvitløk/sitron og sett dressingen kjølig når den er ferdig. Bruk den til ALT!

4 Comments

 1. Hei Cathrine

  Hva heter merket av Tahinien du pleier å kjøpe?

  • Hei Sissel

   Jeg bruker forskjellige, alle fra IMS i Sandnes, med unntak av en jeg fant på Holdbart nylig. DURRA TAHINA er veldig bra, tahinifarget/lysebrun flaske med grønt lokk med tut på. Den er nesten flytende og veldig god. Men alle jeg har kjøpt i litt store bokser på tyrkerbutikkene har vært ekstremt gode. De jeg har kjøpt på feks. Meny (Helios osv) har vært bitre og altfor faste i formen. Tahini skal være ganske rennende i konsistensen. 🙂

   Hilsen Cathrine

 2. Anita Kvernbogen

  Skjønner hva du mener med «bruker den til alt»
  Kjempegod 😊

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.