Menyer

Ukemeny for barnefamilier

Vi er en stor familie. Jeg og min mann har 5 barn tilsammen og de to eldste er tenåringer som spiser oss ut av huset. Alle spiser vegetarisk (nesten helt vegansk) her hjemme. Vi serverer aldri kjøtt eller fisk og har det heller aldri i huset. Heldigvis er de fleste barna alt-etende og spiser det de får servert, de elsker grønnsaker og belgfrukter og har de lyst på burgere, pølser eller «skinke» elsker de både de butikkjøpte og de hjemmelagde alternativene vi gir dem. I dag er det jo null stress å leve vegansk da butikkene har et stadig økende utvalg av veganske proteinkilder i tillegg til alle de enkle og gode oppskriftene man finner på blogger og nettsider.

Allikevel er det jo ofte en utfordring å lage noe som hele gjengen liker. Derfor har vi vært nødt til å sette oss ned og lage ukemenyer sammen med ungene slik at det blir en slags enighet om hva vi skal ha til middag hver dag. Det hender at en av ungene ikke liker for eksempel linsebollene eller tofubiffen jeg lager og blir sittende med poteter og grønnsaker. Det går faktisk helt greit, ingen lider noe nød av å spise poteter og grønnsaker til ett måltid, i hvert fall ikke når vedkommende er strålende fornøyd med det. Men vi prøver å basere måltidsvalgene våre på mat vi vet alle liker og stort sett går det veldig fint.

Her har vi satt sammen en typisk ukemeny for vår store familie på syv. Når jeg og Gunnar har barnefri går det ofte i mye bønner og linser og salater, men når vi har ungene blir det ofte endel kjøtterstatninger og typiske barnevennlige middager som taco, pasta og pizza. Her er våre barns favoritter.

Ukemeny for barnefamilier

UKEMENY FOR BARNEFAMILIER:

Mandag: 

Tomatsuppe med linser og gulrot. Suppe passer fint på en mandag, etter en helg med utskeielser. Tomatsuppe er vel så og si alle barns favoritt og denne kan du jo gjøre enda mer mettende ved å putte oppi vegetarboller og/eller makaroni, og servere med godt, grovt brød til. Våre unger sluker denne! Prøv også vår tomatbønnesuppe som variasjon.

Tomatsuppe med linser og gulrot

Tirsdag:

Havreburgere. Disse er magiske! Lette å lage og faller i smak hos absolutt alle. I hvert fall de vi har servert dem til. Lag ekstra mange og frys ned, disse er kjempegode til matpakken også! Og hvilke barn liker ikke hamburgere? Server gjerne med ovnsbakte potetbåter. Disse passer også glimrende til skikkelig åttitalls karbonadesmørbrød, eller som middagsburgere med poteter og grønnsaker.

havreburgere

Onsdag:

Verdens enkleste pasta! Hiv alt i en gryte, kok og server. Ukedagene med barn er ofte travle nok om ikke middagen skal ta lang tid. Denne retten er perfekt til dager med masse fritidsaktiviteter og styr, og du kan variere den etter hva du har i huset eller hva ungene liker og ikke. Pasta er alltid en slager hos barn, så denne faller nok i smak også hos dere. Server med hvitløksbaguetter om du har ekstra god tid eller bare lyst på noe skikkelig digg. Hatting og Extra har også veganske hvitløksbaguetter i frysedisken om du ikke vil eller orker å lage selv.

One pot pasta

Torsdag:

Er det noe mine barn liker og alltid svarer JAAAAAAA på når jeg spør om vi skal ha det til middag, så er det bakt potet! Det tar litt tid i ovnen, med mindre du bruker mikro – da går det fortere. Men det er jo så enkelt og så godt! Sett skåler på bordet med masse forskjellig tilbehør så barna kan fylle sin egen potet selv, det digger de! Det vi pleier å ha til er facon (eller ferdigkjøpt soyakjøttdeig – vår favoritt er Coop sin veganske deig), hakket rødløk eller purre, revet vegansk Go Vegan-ost (kjøp i blokk og riv selv, det er bedre enn den ferdigrevne, den passer best til smelting), vegansk smør, gjerne med presset hvitløk og sitron i, salsa, mais og vegansk rømme (Alpro Go On, cashewrømme eller Oatly iMat Fraiche). Nam!

Vegansk bakt potet

Fredag:

Fredag er tacodag. Når vi voksne er alene kan vi gjerne ha noe helt annet, men jeg husker den ene gangen jeg foreslo å lage noe annet en fredagskveld ungene var her, det rabalderet der tar jeg ikke sjansen på én gang til, så taco er visst skrevet i stein her i huset hver fredag. Greit for oss, vi elsker taco alle sammen og taco er jo ikke bare tacoskjell med fyll. Vi prøver å variere litt, og ungene er like fornøyde med enchiladas eller nachos som med den vanlige tradisjonelle tacoen. Her er fire av variantene vi veksler mest mellom, selv om den vanlige tacoen med skjell og lefser, «kjøttdeig» og tilbehør er den vanligste hos oss. Vi voksne er veldig glade i raw taco, så vi velger gjerne det mens ungene spiser vanlig taco.

Taco på vegansk vis!

Fyldig tacosuppe med masse godt tilbehør

Deilig tacopai

Nachosform

Lørdag:

På samme måte som fredag er tacodag hos oss, er lørdag en superhellig pizzadag. Ungene ramler helt sammen om vi i det hele tatt foreslår noe annet enn pizza på en lørdag. De er så tradisjonelle når det gjelder mat, men vi synes bare det er koselig. Vi liker rutiner og pizza på lørdagen er ikke noe vi har noe som helst imot, pizzaelskere som vi er alle mann! Ungene er litt ensidige når det gjelder pizzaen sin da, de vet hvordan de skal ha den. Vi har ikke klart å få ungene helt av ku-ost enda (de spiser dessuten vanlig ku-ost hos sine andre foreldre og utenfor vårt hjem), så det er ikke så mye vi kan gjøre med det. Men Go Vegan fra Synnøve er vel den veganske osten de har likt best til nå, så vi prøver å få dem mer og mer over på den. Jeg og Gunnar elsker den så vi bruker enten den eller hjemmelaget cashewost. Her er et innlegg med våre favoritter når det gjelder pizza. Ungene vil helst ikke ha så mye annet enn mais, ost og kanskje litt veganske kjøttdeig på pizzaen sin, noen vil ha rødløk og noen synes det er godt med oliven. Men faktisk har de likt flere av variantene i dette innlegget, så det er bare å servere og håpe på det beste. Her er det mange gode pizzaer!

Hva har veganere på pizzaen sin?

vegansk pizza

Søndag:

Søndag er tradisjonsmat-dag hos oss. Jeg er svært glad i å lage skikkelig husmannskost og det går ofte i kj*ttkaker i brun saus, vegansk «fisk» med poteter og grønnsaker, lasagne, lapskaus, komler og så videre. Her på bloggen vil dere finne hauger og lass med slike oppskrifter så sjekk dem ut! I denne ukemenyen hadde jeg først lyst å anbefale vår deilige lasagne men valget falt til slutt på en av barnas store favorittmiddager – bollefrikassé! Dette må da være toppen av barnevennlig mat, veganer eller ei. Mild og god på smak, digg saus, kjempegode «kjøttboller» (som selvsagt kan sløyfes eller byttes ut med for eksempel Oumph for enda enklere variant) og faller i smak hos både barn og voksne. Dette er søndagsmiddag!

Bollefrikassé

Ukens dessert-tips: dette er en favoritt her i huset. Vi har alltid bananer i fryseren slik at det er fort gjort å slenge sammen den deiligste softis. Ikke bare er den kjempegod, den er også mye sunnere enn vanlig iskrem og ungene kan gjerne spise dette hver dag. Høres ikke det bra ut? 🙂

Raw banan-iskrem i flere varianter

2 Comments

  1. Må bare bekrefte at de havreburgerne er noe utenom det vanlige velsmakende: De er bedre enn alle burgere jeg tidligere har testet (inkludert burgere av kjøtt og fisk). Har lett en stund etter en måte å lage glutenfri og belgfruktfri vegansk burger med nøtter og frø som er kjøttete og mettende, og dette klaffet hundre prosent. De forsvinner fort her også.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.