Glutenfritt, Hovedretter, Sauser, dressinger og dipper, Tofu, Tradisjonsmat

Tofu-laks med sandefjordsmør og agurksalat

Okei, å si at dette er helt likt laksefilet blir ren løgn. Men det var laksefølelsen jeg fikk da jeg laget denne middagen. Jeg skal ikke si at jeg savner noe særlig som veganer, men er det én ting som bringer frem sterke barndomsminner for min del, er det søndagsmiddagene med laks hos mormor og morfar da jeg var barn. Da jeg kom inn døra og kjente lukten av laksen og potetene. Spesielt potetene! Eller kombinasjonen av alt; nykokte poteter, laks, agurksalat og god saus.

Jeg ville prøve å gjenskape denne magien på best mulig måte, og tenkte at tofu med de rette krydderiene må jo kunne gi en eller annen lignende «effekt». Jeg hadde rett! Tofu vil aldri bli laksefilet, men dette smakte fisk, og med det rette tilbehøret ble det nesten identisk med mine barndomsmiddager hos mormor og morfar! Jeg gråt nesten da jeg kjente lukta, og enda mer da jeg smakte. Mannen var imponert og slukte maten og jeg lovet meg selv at dette skal jeg lage mange, mange ganger fremover.

Tofu-laks med sandefjordsmør

Ingredienser til 4 personer:

«Fisk»:

 • 500 gram fast tofu (vi bruker Tahoe fra internasjonal butikk, den er på 500 gram per pakke)
 • 4 ss sitronsaft
 • 1 ss kelp-pulver, eller 1 knust noriark (gir fiskesmak)
 • 1 ss dill
 • 3 ss solsikkeolje eller annen smaksnøytral olje (kan sikkert sløyfes men gir bedre konsistens på tofuen i ovnen)
 • Salt (bruk endel, disse skal være litt salte, men smak til så det ikke blir for mye)
 • Nykvernet pepper
 • Litt vann så det blir nok marinade

Agurksalat:

 • 1 agurk i tynne skiver (vi bruker ostehøvel)
 • 4-5 ss vann
 • 1-2 ss sukker
 • 1-2 ts salt
 • 1 ss eddik
 • tørket dill

Sandefjordsmør:

 • 200 gram vegansk smør, for eksempel Berit Nordstrand rapskokos
 • 2,5 dl vegansk matfløte, for eksempel Gryr
 • 1 ss sitronsaft
 • masse hakket frisk persille
 • 1 ts salt
 • hvit eller sort pepper etter smak

Fremgangsmåte:

«Fisken»:

Sett ovnen på 200 grader og finn frem en stor ildfast form.

Tørk av tofuen og press gjerne ut så mye vann du klarer, men ikke stress. Vi gidder aldri presse tofu i evigheter. Del den opp i rektangler og legg tilside.

Lag marinaden ved å blande alt sammen, smak til med eventuelt mer nori for mer fiskesmak, eller mer salt eller sitronsaft. Det skal smake litt sjø/fisk av marinaden. Dypp tofuskivene i marinaden og legg dem i ett lag i den ildfaste formen. Du kan gjerne også marinere dem i noen timer om du vil, men vi syntes de fikk nok smak på denne måten. Hell over resten av marinaden i formen og pass på at alle har marinade på seg. Stek tofuen til all marinaden er borte og de har fått litt mørkere kanter, men ikke la dem bli brent. Det tar ca. 20 minutter i ovnen, pluss minus. Snu dem gjerne underveis, men vi lot dem bare stå og det ble bra nok.

Agurksalaten:

Bland alt til marinaden i en litt stor bolle og ha agurkskivene oppi. Bland alt godt sammen, smak til om det trengs mer salt eller sukker. Dekk til og sett i kjøleskapet frem til servering, salaten smaker bedre jo lenger den får stå.

Tips: til mer eksotiske retter eller til tapas, kan du lage agurksalat ved å blande høvlede agurkskiver med søt chilisaus tilsatt et fedd presset hvitløk. Dette er kjempegodt!

Sandefjordsmør:

Ha fløten i en gryte og kok opp. La fløten småkoke i noen minutter. Egentlig skal det reduseres til ca. halvparten men det gidder aldri vi. Ta gryten av platen og ha i smøret. Pisk det godt inn! Tilsett sitronsaft, salt og pepper, og ha i persille til slutt. Smak på sausen om krydder/sitronsaft må justeres.

Server tofuskivene med nykokte poteter (vår favoritt er nypoteter eller mandelpoteter), agurksalat, Sandefjordsmør og gjerne raspede eller kokte gulrøtter. Nam!

Bilde: Lise Kvæl

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.