Annet pålegg, Glutenfritt, Hovedretter, Pålegg, Sauser, dressinger og dipper

Kremete vegansk majones uten soya

Jeg har alltid basert mine hjemmelagde majoneser på soyamelk. Men det er ikke alle som vil eller kan spise soya og da kan det være kjekt å ha et alternativ. Ikke minst får man også brukt opp laken til kikertene, også kalt aquafaba. For ja – det er dette vi erstatter soyamelken med her.

Aquafaba er det siste store innenfor vegansk matlaging, laken hermetiske kikerter ligger i fungerer som eggehviter når den piskes. Den har en helt enorm bindeevne og fungerer bedre enn noen annen eggerstatning i bakst, men du kan til og med lage marengs av den! Når du pisker den sammen med sukker og vanilje blir det de deiligste pikekyss, du får den like stiv som piskede eggehviter og det er rene mat-magien. Morsomt! Så ikke kaste laken etter kikertene. Bruk den! Den tåler fint å fryses. 2 spiseskjeer aquafaba tilsvarer ca. ett helt egg.

Men nå er det altså majones vi skal snakke om, og originalt lages jo majones med eggeplommer. Derfor har noen kommet på tanken på å bruke aquafaba i majones, og det gjorde de ikke dumt i, for majonesen blir veldig kremete og god, og enda mer allergvennlig enn soyavarianten. Ha litt eggesalt (Kala Namak) i for å få den enda mer autentisk, men det kan fint sløyfes og. Vi bruker et fedd hvitløk i for å få enda bedre smak, men det smaker ikke noe særlig hvitløk. Ha i enda mer hvitløk for å lage aïoli!

Kremete vegansk majones uten soya

Ingredienser til en passe stor skål:

 • 1,5 dl aquafaba
 • 1/2 ts dijonsennep
 • 1 presset hvitløksfedd
 • 1 ts god eddik eller sitronsaft (eddik er best, synes jeg, jeg bruker epleeddik eller hvitvinseddik)
 • 1/2 ts salt
 • 1/2 ts eggesalt (eller 1 ts vanlig salt i stedet)
 • 1/2 ts pepper, gjerne hvit
 • Olje til ønsket konsistens. Jeg måler aldri her for det varierer litt, men lander vel på rundt et par dl eller mer. Bruk en smaksnøytral olje, jeg har laget majones med EV olivenolje før og den smakte bare olivenolje.

Fremgangsmåte:

Bruk en stavmikser, det er best, men food processor kan også brukes. Dog er det enklere å få godt resultat med en stavmikser i en smal bolle. Ha alle ingrediensene unntatt oljen i bollen og miks alt godt sammen. Hell i oljen i en tynn stråle mens du mikser på full guffe hele tiden. Når du har oppnådd majoneskonsistens, så tykk som du vil ha den, er den ferdig. Smak til med mer krydder. Nå har du kjempegod, vegansk majones som passer til alt vanlig majones brukes til. Påleggssalater, på brødskiva, wraps, som base til dressinger, til grillmaten og masse annet.

Kremete vegansk majones uten soya

Varier smakene ved å tilsette hvitløk, chili, kryddere du liker. En variant jeg elsker er «ost & løk», og det får du ved å blande inn noen ss løkpulver og noen ss næringsgjær. Smak deg frem. 

Andre ting du kan lage med aquafaba:

Perfekt vegansk marengs!

Pavlova med vaniljekrem og bær

 

 

4 Comments

 1. Har dere noen anelse om hvor mye aquafaba det er i en tetrapakke? 🙂

 2. Ble veldig tynn, og nå har jeg sikkert tatt i nærmere fire dl olje. Har alltid problemer med aioli også. Hva gjør jeg feil og hvordan kan jeg fikse???

 3. Den ble veldig tynn og flytende og jeg har hatt i nærmere 4 dl olje. Hva gjør jeg feil og hvordan jeg fikse? Når du sier stavmikser. Hvilken skal jeg bruke? Visp eller den som kutter?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.