Boller og annen søt gjærbakst, Brød og rundstykker, Kaker, søt bakst og desserter, Spesiell bakst

Hot cross buns (påskeboller)

Hot cross buns (påskeboller)

Disse bollene er en engelsk påskeklassiker og jeg tror ikke de blir så ofte laget her til lands. Jeg har faktisk verken smakt eller laget dem før nå, da jeg ikke er en særlig til bollemoms, men min stedatter på snart 11 år hadde så lyst på disse så da måtte jeg jo lage dem. De var faktisk kjempegode og jeg tror nok dette blir en årlig tradisjon! Neste gang vil jeg nok bytte ut melkrysset med melisglasur, for smakens skyld.

Påskeboller (Hot cross buns)
er en engelsk påskeklassiker og jeg tror ikke de blir så ofte laget her til lands.

Ingredienser til ca. 10 store boller:

 • 400 gram hvetemel
 • 1 pose tørrgjær
 • 50 gram sukker
 • 1 ts kanel
 • 1 ts kardemomme
 • en neve rosiner
 • 2,5 dl appelsinjuice (eller melk om du vil ha bollene uten appelsinsmak)
 • 80 gram vegansk, kaldt smør

Kryss:

 • 50 gram hvetemel
 • 3-4 ss vann

Sukkerglasur:

 • 2 ss sukker
 • 2 ss vann

Fremgangsmåte:

Ha mel, sukker, krydder, tørrgjær og rosiner i en kjøkkenmaskin. Varm opp juice/melk til romtemperatur og ha det i det tørre. Elt deigen godt i ca. 5 minutter. Ha i smøret i terninger og elt i 10 minutter, til deigen er godt samlet og ikke kleber for mye. Den skal være litt fuktig men ikke klistrete. Ha i litt mer mel om den er for våt.

Dekk bollen med et fuktig kjøkkenhåndkle og sett til heving i 1,5 timer på et lunt sted.

Trill ut ca. 10 boller (eller flere litt mindre) og legg dem på en papirkledd stekeplate. Dekk dem med et håndkle og la dem etterheve ca. en times tid.

Bland sammen mel og vann til krysset. Det skal bli en fuktig masse (ikke flytende). Fyll massen i en sprøytepose. Skjær et kryss i hver bolle med en veldig skarp kniv og sprøyt melmassen i hvert kryss. Hvis du vil ha søtere, bedre smak på krysset, kan du sløyfe denne prosessen og «male» et kryss med melisglasur når bollene er ferdigstekte og litt avkjølt.

Stek bollene på 200 grader i ca. 20 minutter.

Rett før bollene er ferdige, blander du sukker og vann i en liten kjele og koker det opp. La det putre 1-2 minutter til sukkeret er smeltet. Ta bollene ut og pensle dem godt med sukkerlaken mens de enda er glovarme. Avkjøl litt og server, gjerne med krem eller is.

God påske!

Påskeboller (Hot cross buns)
er en engelsk påskeklassiker og jeg tror ikke de blir så ofte laget her til lands.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.