Brød og rundstykker, Rundstykker

Kaldhevede gresskar-rundstykker

Disse fant jeg oppskrift på i en av mine favoritt-kokebøker «Vegansk», av Johanne Mosgaard. Jeg byttet ut hvetemelet med fint sammalt mel og brukte grovbakstmel (med rug og hvete) i stedet for rugmel. Kjempegode med avokado på!

Vi har lenge vært superfans av den såkalte «no knead»-metoden, altså helt eltefritt. Du rører deigen raskt sammen kvelden før du skal spise bakverket, setter til heving og lar resten gjøre sitt. Du bruker veldig lite gjær i eltefri bakst også, noe som kan være greit for sarte mager. Du kan bake alt eltefritt, enten det er rundstykker, pizzabunn, foccacia, hamburgerbrød, ciabatta, ja alt! Deigen er litt løs, så om du skal forme noe (burgerbrød, baguetter eller lignende) så bør du elte litt mel inn i deigen. Ikke for mye, da lite deig gir mye saftighet.

Kaldhevede gresskar-rundstykker
Kaldhevede gresskar-rundstykker

Ingredienser til ca. 10 rundstykker:

  • 5 dl kaldt vann
  • 1 ts tørrgjær
  • 1 ts havsalt
  • 1 ss lønnesirup
  • 50 gram solsikkefrø
  • 50 gram linfrø
  • 50 gram gresskarkjerner
  • 150 gram rugmel
  • ca. 350 gram fint sammalt hvetemel

Fremgangsmåte:

Ta frem en stor bolle og ha i vann og gjær. Bland godt sammen. Tilsett salt, sirup og frø. Rør godt. Ha i melet og rør til en jevn deig. Den skal være ganske våt og skal ikke eltes. Dekk bollen med plast og la den heve over natta, helst i kjøleskapet men benken går også bra.

Neste morgen varmer du opp ovnen til 225 grader varmluft og dekker et stekebrett med bakepapir. Bruk to spiseskjeer og lag rundstykker som du plasserer på stekebrettet. De trenger ikke å se fine ut, her er det hjemmelaget og rustikt som gjelder. Dryss over gresskarkjerner (eller solsikkefrø eller sesamfrø) og stek i ca. 20-25 minutter. La dem avkjøles litt før servering.

Server med ønsket pålegg. Vi holder en knapp på hummus eller linsepostei! Eller avokado med eggesalt. 🙂

Kaldhevede gresskar-rundstykker
Kaldhevede gresskar-rundstykker

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.