Brød, Brød og rundstykker, Hovedretter, Spesiell bakst, Supper og gryteretter, Tradisjonsmat

Samefolkets dag – Bidos og samisk (spelt)brød (Gahkko)

I dag er det Samefolkets dag, og alle landets barnehager markerer det på sin måte. Jeg jobber selv i barnehage for tiden og der serveres det den samiske tradisjonsretten Bidos, samt samisk brød. Siden det brukes reinsdyrkjøtt i Bidosen og ofte melk i Gahkko-brødet, så måtte jeg lage mine egne versjoner. Her er vegansk samisk mat på sitt beste!

PS: det finnes utallige forskjellige varianter av denne retten, og også brødet, så dere må selvsagt bruke annet mel eller grønnsaker eller lignende. Jeg har brukt spelt i mine Gahkko-brød fordi magen min tåler det bedre.

Samenes dag - Bidos og samisk brød (Gahkko)

Ingredienser til ca. 6 personer:

 • 2 pakker Oumph thyme/garlic (eller annen passende kjøtterstatning)
 • 8-10 poteter, avhengig av størrelse
 • 4 gulrøtter
 • 3-4 stilker vårløk
 • 1 løk
 • Vann, salt og pepper
 • 1-2 buljongterninger for ekstra god smak

Brød (ca. 10-12 stk):

 • 50 gram vegansk margarin
 • 1 ss sirup (jeg brukte lønnesirup)
 • 1 pakke tørrgjær
 • 5 dl vann
 • 1 ts salt
 • 6-700 gram mel (brukte ca. 1/3 siktet spelt, resten sammalt spelt, rug funker også bra)

Fremgangsmåte:

Bidos:

Ha alt i en gryte og kok opp (grønnsakene og Oumphen skal såvidt være dekket). La det småkoke under lokk til grønnsakene er møre. Det tar rundt en halvtime. Tradisjonell Bidos tar lenger tid å lage pga. at kjøttet må koke en stund, men Oumph og andre veggis-erstatninger er jo allerede tilberedt og trenger bare å varmes. Oumph har bare godt av å kokes lenge da, den blir ekstra mør av det. Imens Bidosen koker, lager du brødet (du kan også gjerne begynne på deigen før du starter på bidosen, så kan brødet stekes mens gryta koker):

Gahkko:

Smelt smør og sirup i en gryte. Ha i vannet og la det bli romtemperert. Ha blandingen i en kjøkkenmaskin eller elt for hånd. Tilsett salt, gjær og mel og elt til en god deig. Den skal være litt løs men ikke for klissete. Ha i mer mel om det trengs men pass på å ikke ha i for mye så det blir tørt. Brødene skal være myke og saftige.

Lag ca. tennisballstore boller av deigen og klem/kjevle dem flate. Litt tykkelse kan de ha, jeg synes det er godt. Legg dem på papirkledd stekeplate og dekk med klede. Hev dem i en halvtime eller lenger.

Sett ovnen på 180 grader varmluft og stek brødene til de er gyldne, ca. 10-15 minutter. Ta dem ut og la dem avkjøles litt før du serverer dem varme og nystekte sammen med glovarm Bidos i dype tallerkener. Jeg synes det er godt med et lass frisk persille på toppen.

Samefolkets dag - Bidos og samisk (spelt)brød (Gahkko)

Samefolkets dag - Bidos og samisk (spelt)brød (Gahkko)

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.