Artikler og omtale, Produktomtaler, Tips og triks

Hva er egentlig tofu og hvordan brukes det?

Tofu!

Tofu er en av de viktigste matvarene i det asiatiske kostholdet – og vinner stadig terreng i den vestlige verden, men for nordmenn flest er dette fremdeles ukjent territorie.

Det er egentlig ganske trist, med tanke på hvor anvendelig, smaksfull og sunn denne råvaren er. Jeg har sagt det i mange år og jeg sier det igjen og igjen; hadde nordmenn flest visst hvor godt tofu er, hadde de knapt solgt noe annet enn tofu i alle landets butikker! Neida, men helt alvorlig – tofu er virkelig en fantastisk matvare! Les videre så skjønner dere hvorfor, og blir forhåpentligvis fristet til å prøve:

Hva er egentlig tofu?

Tofu er kanskje nytt i mange nordmenns øyne, men det er faktisk veldig lite nytt. Tofu oppstod for over 2000 år siden, i Kina, og har siden den gang vært en veldig sentral matvare i asiatiske land. Det er laget av koagulert soyamelk og presset i en form så den til slutt minner om en fetaost i utseende.

Hva smaker det? 

Tofu smaker så og si ingenting. Er det noe å skryte av da? Ja, det er det. For det betyr at du kan få det til å smake akkurat det DU vil! Du kan få tofu til å smake bacon, kjøttpudding, pepperoni, egg, you name it. Kun ved å tilberede det på en spesiell måte og tilsette de smakene du vil ha. Selv lager vi ofte facon (tofubacon) av tofu, og det smaker helt fantastisk. Da tilsetter vi faktisk den samme marinaden/sausen de bruker på mange vanlige bacontyper av kjøtt. Trodde du alt bacon ble røkt? Neida, i dag jukser de seg fram med å bruke liquid smoke, et slags «røykvann» som selges blant annet på Mega og Meny-butikker, og også på nettbutikker vi bruker endel (Vitacost er vår favoritt). Som en jeg kjenner sa en gang; «du kan få bestemora di til å smake bacon med liquid smoke».

Er tofu sunt?

Det er svært rikt på proteiner og næringsstoffer. Er du redd for å få i deg for lite proteiner ved et vegansk kosthold? For det første er proteinmangel så sjeldent at det ikke finnes noe ordentlig navn på tilstanden. Det forekommer stort sett i u-land der folk ikke har tilgang på nok mat. De som kjenner veganere, vet at veganere er svært glade i mat, og at for lite mat ikke finnes i deres vokabular engang. Men for de som fremdeles er redde for å få i seg for lite – spis tofu! Tofu gir deg i tillegg til proteiner, masse kalsium, jern og B-vitaminer. Tofu har også lavt fettinhold og inneholder de sunne flerumettede fettsyrene, og den er helt fri for kolesterol.

Men hva med østrogenet i soyaen? Er ikke det kreftfremkallende, og får menn pupper av det?

Dette er en helt absurd myte jeg er litt lei av å avkrefte, men siden dette innlegget handler om tofu er jeg jo nesten nødt til å ha det med. Nei – soya gir verken kreft eller mannepupper! Det mange ikke skjønner, er at det er stor forskjell på fytoøstrogener (planteøstrogener) og det østrogenet man finner i kroppen vår. Eller kuas, for den del, så de som er livredde for å få i seg for mye østrogen bør i hvert fall styre unna kumelk!

Planteøstrogener finner man i matvarer som valnøtter, linfrø, brokkoli og ja, nettopp – soya – som tofu er laget av. Fytoøstrogener gir faktisk en anti-østrogen effekt i kroppen. Les mer om dette her.

Tofu

Hvor mange forskjellige typer tofu finnes det, og hva er forskjellen?

Jeg skjønner at man kan bli forvirret når man leser om silketofu, fast tofu, fast silketofu, myk tofu osv. Men egentlig er det ganske enkelt :

 • Silketofu har konsistens som karamellpudding og passer best i retter der den skal moses helt. For eksempel i mousse og pudding, i dressinger og sauser osv. Du kan få silketofu i både myk, middels myk og fast variant, men husk at silketofu uansett er puddingaktig og det krever litt erfaring å få den til å holde sammen under steking, så det er ikke for nybegynnere.
 • Fast tofu er den tofuen du vil ha om du skal lage retter der du skal steke den i biter, skiver osv. Den holder formen godt, spesielt om du passer på å presse ut vannet av den først. Du kan bruke en spesiell tofupresse eller for eksempel bare presse den i et kjøkkenhåndkle med hånda. Kutt den i skiver eller biter, mariner og stek. Du kan også steke den før marinering og ha saus over i panna, det er mange gode oppskrifter på nett. Jeg vil linke til noen av våre favoritter nederst i artikkelen.

Det er litt forskjell på både smak og konsistens på de forskjellige merkene av fast tofu;

Tahoe, som selges i innvandrerbutikker, er den vi bruker aller mest. Den er billig – 25-30,- kroner for et halvt kg! Den er utrolig god og fast i formen. Men den har en litt sur smak (surmelk?) som mange nybegynnere ikke er så fan av. De fleste liker den imidlertid godt.

Sofine har en type som selges for eksempel på Meny og Rema, den er god på smak men smuldrer veldig lett og er dyr (dobbelt så dyr som Tahoe). Så for oss blir det en nød-tofu som vi tyr til når vi ikke har tofu i hus og må ha det NÅ.

Hjemmelaget tofu fra asiatiske matbutikker. Denne er helt fantastisk på smak, man kan spise den rett ut fra boksen uten tilberedning om man er vant til og liker tofu. Konsistensen er også veldig bra. Litt kostbar, men vi må alltid kjøpe med oss et par pakker når vi er innom butikker som Norvina eller den asiatiske butikken i kjelleren på Kvadrat.

Storcash, som man har tilgang til å handle på om man har egen bedrift, har en nesten overjordisk god tofu på kjølelageret. TauKwa, heter den, gul pakke. Anbefales virkelig!

Tofu

Men, ødelegger ikke soya regnskogen?

Dette er også dessverre en utbredt misoppfatning. Det er nesten litt morsomt når kjøttetere skal ta veganere på dette punktet, for er det noen som bidrar til ødeleggelse av regnskogen pga. soyaproduksjon, så er det faktisk kjøttindustrien. Så dette argumentet faller på sin egen urimelighet.

Hele 75 % av verdens soyaproduksjon, går til å fore opp dyr i kjøttproduksjon. Det er også en hovedingrediens i laksefor.

Soyaen produsert for menneskeføde, er som regel ikke fra regnskogsområder, men fra plantasjer i feks. Østerrike. Dersom du er usikker på hvor soyaen i et produkt stammer fra, kontakt firmaet. Men både Anamma og Hälsans Kök, og Oumph, som er de største og mest kjente produsentene i Europa innenfor vegetarmat, har gått ut og bekreftet av deres soya ikke stammer fra regnskogsområder. Så dersom du ønsker å være mer miljøbevisst og ikke bidra til ødeleggelse av regnskog, bytt ut kjøttet med soya! Eller andre ting som linser, kikerter og lignende.

Tofu

Så, hvordan tilbereder jeg tofuen for at den skal smake godt?

Det er slett ikke vanskelig! Feilen mange gjør er at de ikke krydrer den nok. Tofu er ganske smaksnøytralt og må krydres eller marineres godt under tilberedning. Du kan rett og slett få tofu til å smake det du vil den skal smake. Dette er ingen kunst! Vi har mange gode oppskrifter her på bloggen som egner seg for nybegynnere. Prøv deg frem med en eller flere av disse, og vi lover deg at tofu ikke lenger er skremmende, bare godt!

Men én oppskrift mangler vi på bloggen, og det er min alle, aller største favoritt når det gjelder tofu. Vi er veldig glade i koreansk mat, og denne retten er noe vi lager skremmende ofte. Den er så god, og vi blir aldri lei!

Nå tenker vi dere har fått nok informasjon om tofu til å si farvel til alle de dumme mytene, og kanskje til og med friste dere til å gå og kjøpe tofu til middag nå til uken? Dere kommer ikke til å angre. Tofu kommer til å bli stort her i Norge bare folk får øynene opp for denne godsaken, det er vi helt sikre på.

Hva er Tofu? - Veganeren
Hva er Tofu? – Veganeren

3 Comments

 1. Robert Wikstrand

  Hvor får man kjøpt tofu-presse i norge til en fornuftig pris? Alt jeg finner på nettet har høy frakt i tillegg, sånn at en kommer over tollgrensa, og da blir det enda dyrere, urimelig å betale 4-500 kroner for en enkel presse. Finner ingen norske sider der jeg kan kjøpe en ferdig en.

  • Hei Robert
   Vi har ikke brukt tofupresse, så vi aner rett og slett ikke. Men du kan bruke noe tungt (bøker, gryter etc) i stedet. Vi har bare brukt hendene og presset ut så mye vi kan og heller stekt den godt etterpå. Har alltid gått fint. Men om du er med i noen av de aktuelle gruppene på FB (vegansk mat – spørsmål og svar, Veggispreik eller Veganere i Norge/Rogaland/Oslo etc) så kan du spørre der, jeg er sikker på at du får gode svar. 🙂

   Hilsen Cathrine

  • De har tofu på kolonial.no

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.