Annet snop, Glutenfritt, Høytider, Jul, Kaker, søt bakst og desserter, Påske, Sjokolade, Snacks og snop, Spesielle kaker

Veganerens luksus-marsipankuler

Veganerens luksus-marsipankuler laget og solgte vi på vår siste popup-kafé, og alle som kjøpte dem ble himmelfalne over hvor gode de var! Vi solgte dem både enkle og i pene gaveposer med 4 stk i hver pose, og posene solgte som hakka møkk! Dette er nøyaktig det du vil lage om du vil gi bort flotte hjemmelagde julegaver, jeg lover. I tillegg til å være fine å se på og utrolig gode på smak, er de faktisk også relativt sunne.

De er uten hvitt sukker, kun søtet med dadler og litt lønnesirup og består for det meste av rå mandler og dadler. Sjokoladetrekket velger du jo sunnhetsskala på selv, det er mange sunne og mindre sunne sjokolader å velge mellom. Her har vi brukt Coop sin mørke (55 %) kokesjokolade som er vår absolutte favorittsjokolade. Den er billig, vegansk og god, og lett å få tak i.

Ingredienser til ca. 30-40 kuler, avhengig av i hvilken størrelse du lager dem:

  • 250 gram hele, rå mandler med skall
  • 15-20 dadler, avhengig av størrelse og «saftighet»
  • 1 ts vaniljeekstrakt eller rent vaniljepulver (eller vaniljesukker om du vil)
  • Litt lønnesirup etter smak om du vil, kan fint sløyfes da dadlene er søte nok men det setter en ekstra liten spiss)
  • 4-500 gram mørk melkefri kokesjokolade (for eksempel Coop sin mørke, som er vegansk og veldig god)
  • Hakkede nøtter etc til pynt

Fremgangsmåte:

Ha mandlene i en food processor og kjør til smuler. Ikke kjør for lenge, da blir det nøttesmør. Konsistensen bestemmer du selv, jeg liker litt grov marsipan men noen vil ha det mest mulig finmalt.

Ha i vanilje og evt. litt lønnesirup.

Ha i dadlene, litt etter litt. Husk å ta ut steinen! Vi anbefaler de dadlene du kjøper i esker i fruktdisken på de fleste dagligvarebutikker, de er utrolig gode og supersaftige. Ha i feks. 10 dadler først, så kjører du maskinen og ser om du får en masse som kan rulles til faste kuler uten å smuldre. Smuldrer det, ha i flere dadler og kjør maskinen litt til. Jeg måtte bruke en god del dadler, men det gir jo uansett god søtsmak på marsipanen.

Rull kuler med hendene, fukt dem litt om massen henger fast. Sett kulene på et brett og sett brettet i fryseren. Du må ikke fryse dem, men det er faktisk et gulltips. Hvorfor? Fordi når kulene er frosne og du dypper dem i smeltet sjokolade, så stivner sjokoladen innerst med én gang og du får et mye tykkere sjokoladelag enn om de er romtempererte eller kjøleskapskalde. I tillegg stivner jo hele sjokoladelaget ganske umiddelbart slik at du slipper å sette dem kjølig for at det skal bli hardt.

Når kulene er frosne, smelter du kokesjokoladen i vannbad. Dypp kulene i sjokoladen og dekk dem helt, før du setter dem tilbake på brettet. Husk å strø over nøtter eller det du skal pynte med før sjokoladen stivner, for den stivner veldig fort.

Oppbevares helst i kjøleskapet, men tåler godt romtemperatur også, så disse kan du godt ha liggende innpakket under juletreet så lenge det ikke er altfor varmt i stua. 🙂

Veganerens luksus-marsipankuler
Veganske luksus marsipankuler
Veganske luksus-marsipankuler

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.