Produktomtaler, Tips og triks

En hyllest til næringsgjær!

En hyllest til næringsgjær!

Ett av de spørsmålene vi veganere blir stilt oftest – nest etter «men hva spiser dere til jul da?» – er «hva er næringsgjær?». Etterfulgt av spørsmål om hvor man kan kjøpe det og hva man bruker det til. Et kjapt google-søk vil jo selvsagt stille nysgjerrigheten ganske fort, men hva er vel bedre enn et eget innlegg dedikert til vår absolutte favorittingrediens?

 

 

 

Næringsgjær, eller næringsbegjær som jeg får lyst til å kalle det, er et inaktivt gjær i flak- eller pulverform. Det kan altså ikke brukes til å heve deiger og lignende med, så ikke forveksle det med vanlig gjær. Da går du på en smell. Men selv om den er inaktiv, inneholder den mye næring, og ikke minst mye smak!

Man lager næringsgjær ved å dyrke dyrke gjærsporer en stund, sammen med glukose av noe slag, gjerne melasse. Dette foregår en ukes tid, så stanses prosessen ved å bruke varme. Da dør gjæren. Den blir så høstet, vasket, tørket og solgt som flak eller pulver.

En hyllest til næringsgjær!
En hyllest til næringsgjær!

 

Hva er det som gjør næringsgjær så sunn?

Det er for det første veldig rikt på B-vitaminer, blant annet B12 som er uhyre viktig for normal nervefunksjon, energiforsyning til kroppens celler og for dannelse av røde blodceller. I tillegg inneholder næringsgjær alle de essensielle aminosyrene kroppen ikke klarer å produsere selv, men som er livsviktige. Det er altså et komplett protein!

En hyllest til næringsgjær!

Hva smaker det og hvordan brukes det?

Næringsgjær har en mild, ostete, nesten kremete smak. Umami! Noen beskriver den som ostepop. For oss som ikke bruker melk i matlagingen, er dette et produkt verdt mer enn gull og grønne skoger, da vi kan få frem en helt magisk ostete smak i de rettene vi lager.

B-vitaminet tåler visstnok ikke oppvarming så godt, så skal man bruke det som et kosttilskudd anbefales det å ha det i kald eller romtemperert mat. Noen drysser det over popcorn og til og med frokostblandingen (selv er jeg ikke så gira på müsli med ostepop-smak men vi er jo forskjellige), eller har det i dressinger og salater.

Noen (for eksempel vi her i Veganeren) lager også hjemmelaget parmesan av det og drysser det over «alt». Nøttestrø med ostesmak som er bra for helsa? Ja takk!

Dersom man bare er ute etter smaken og ikke tenker så mye over at det absolutt må være spekket med vitaminer, er det bare å tilsette i alle slags varmretter, for eksempel bechamelsaus, ostesaus til nachos eller pizza, mac & cheese og alt annet man vil ha ostesmak i.

Noe av det vi bruker næringsgjær mest til, er i hummus (jepp, et dryss næringsgjær i hummusen gir en liten smakseksplosjon, prøv selv), facon og veggerøre. Det går nesten ikke an, i våre øyne, å lage disse matrettene uten!

En hyllest til næringsgjær!

 

 

Hvor får man tak i næringsgjær?

Tiden bør snart være moden for at dette kommer inn i de fleste norske matbutikker, men den tiden er visst ikke inne helt enda. Noen få butikker har Bläst inne, men du får nok helst tak i den og feks. Engevita næringsgjær på helsekostbutikker og økologiske spesialforretninger, for eksempel Ullandhaug økologiske gård.

Er du derimot junkie slik som oss og bruker store mengder? Da kan det fort lønne seg å bestille det på nett! Vi har i mange år bestilt det fra iHerb og senere Vitacost som vi har gått konsekvent over til de siste to årene.

Har dere et foretak med organisasjonsnummer kan dere bestille det i enda større og billigere kvanta hos Norganic! Vi kommer til å begynne å bestille inn sekker på 10 kg heretter. Ja, så glade er vi i næringsgjær, tuller ikke. Men vi bruker det jo som tidligere nevnt også i produksjonen av vår veganske «parmesan» og da lønner det seg å handle inn mye om gangen.

En hyllest til næringsgjær!

Hva er deres favorittrett med næringsgjær? Hva bruker dere næringsgjær til? Tips oss gjerne!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.