Bønner og linser, Hovedretter, Seitan, Tilbehør

Seitanbiff med ovnsbakt mais og grønne bønner

Biff! Jeg har «heldigvis» aldri likt biff som kjøtteter, men Gunnar er veldig glad i det. Han spiser selvsagt ikke biff av dyr, men ble veldig glad da jeg laget en dyrevennlig, vegansk versjon. Riktignok ikke så blodig som det han var vant til, men denne funket bra og alle som satt til bords var strålende fornøyde! Det ble litt rester igjen og de kuttet jeg opp og la i en boks sammen med marinaden, så da blir det kinesisk chilibiff eller annet snadder en dag vi har lyst på det!

Seitanbiff med ovnsbakt mais og grønne bønner

Serveringer 4 biffer

Forfatter Cathrine Birkeland

Ingredienser

Biffen:

 • 3,5 dl glutenmel
 • 2,5 dl grønne eller brune linser (ferdigkokt eller hermetisk)
 • 2 ss næringsgjær
 • 7 ss vann
 • 2 ss olje
 • 2 ss tomatpuré eller ketchup
 • 2 ts røkt paprikapulver (eller 1 ts liquid smoke)
 • 2 ss soyasaus
 • 1 ss løkpulver
 • 1 ss hvitløkspulver (eller 1 stort fedd presset hvitløk)
 • 1 ts chilipulver (kan sløyfes eller reduseres)
 • 1/2 ts salt eller buljongpulver (jeg bruker Vegeta)
 • 1-2 ts nykvernet pepper

Marinade:

 • 0,5 dl vann
 • 2 ss soyasaus
 • 2 ss olje
 • 2 ss lønnesirup, agave eller brunt sukker/kokossukker

Grønnsaker:

 • 4 stk maiskolber
 • 1 pk aspargesbønner (grønne bønner)
 • 2-3 ss vegansk smør

Fremgangsmåte

Biff:

 1. Ha alt til biffen i en food processor og kjør til alt er godt blandet. Det skal bli en smuldrete deig som ligner litt på kjøttdeig, men min vil av og til ikke blande seg skikkelig i food processoren så da tar jeg ut deigen og elter den på benken heller. Elt den godt til den samler seg. På grunn av linsene så kan den virke litt smuldrete (linser faller ut osv) men bare jobb godt med den.
 2. Del den i 4 deler og klapp eller kjevle hver del ut til en flat biff. Biffene vil øke i størrelse når de dampes så om de er litt små gjør det ikke noe.
 3. Finn frem en dampgryte eller en stor gryte og en damprist. Kok opp vann og damp biffene i ca. 30 minutter, under lokk. Ta dem ut og legg dem i en stor form.

Marinade:

 1. Bland sammen alt til marinaden og hell marinaden over biffene i formen. La dem ligge i minst en halvtime mens du vender på dem av og til slik at alle får marinade på seg. De kan gjerne med fordel ligge mye lenger, aller best blir de av å ligge over natta i kjøleskapet, men jeg har ikke alltid tid til det. En halvtime funker det og.
 2. Stek biffene i vegansk smør eller olje noen minutter på hver side til de har fått god stekeskorpe. Pensle godt med marinade underveis i stekingen. Legg biffene i et fat med høye kanter og hell marinaden som er igjen, over biffene ved servering. Er det rester igjen etter middagen, la de gjerne ligge i marinade-rester om du har mer igjen. Den gir så god smak og saftighet.

Mais og aspargesbønner:

 1. Maisen jeg kjøper er som regel ferdigkokt og skal bare varmes. Jeg legger dem på en papirkledd stekeplate og pensler med masse vegansk smør, salt og pepper. Stek dem på 200 grader til de har fått litt brune flekker her og der, eller bruk grillelementet i ovnen (men pass på, de kan fort bli brent).
 2. Bønnene forvelles litt, for så å smørdampes ved å smelte vegansk smør i en kjele og legge de forvellede/forkokte bønnene oppi. Ha gjerne også litt salt og pepper oppi, og la dem ligge og småfrese i noen minutter. De skal ha litt crunch når de spises.
 3. Server biffene med maiskolber og aspargesbønner, kokte eller bakte poteter og brun saus eller vegansk bearnaisesaus.

2 Comments

 1. I full gang med denne – så spennende. Litt dumt at jeg ikke kan smake underveis – har cøliaki. Velger å følge oppskriften slavisk og krysser alle fingre. Tror barnebarnet mitt blir glad.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.