Annet pålegg, Pålegg, Skinkepålegg

Røkt påleggspølse uten soya og gluten

Jeg har sett denne røkte påleggspølsen har vunnet internett flere ganger, folk er helt gale etter den. Selv synes jeg smaken er god, men konsistensen er liksom … gelé-aktig? Den forsvinner i munnen, den HAR ikke konsistens, på en måte. Så jeg har kun laget den et par ganger og ender egentlig opp med å måtte kaste rester fordi ingen synes den er så veldig god.

Men så kom jeg over en annen versjon her og ble inspirert til å prøve igjen. Konsistensen må jo bli bedre med mer «kjøtt» (bønner) i fyllet tenkte jeg, dessuten hadde det jo gjort seg med en soyafri pølse siden mange reagerer på det. Jeg har laget den både med kikerter og med hvite bønner og begge deler blir like bra. Tror man kan bruke alle slags bønner, egentlig, men kanskje det ikke ser så delikat ut med svarte bønner eller kidneybønner? Må vel teste det også en gang. Her er uansett min versjon av røkt kjøttpølse med ekstra god konsistens, masse fiber og proteiner, uten gluten og soya, men med masse, masse smakt:

Røkt påleggspølse uten soya og gluten

 

Ingredienser til 2 relativt store pølser (2 smale høye glass):

 • 1 boks/pakke hermetiske kikerter eller lyse/hvite bønner, skylt
 • 3,5 dl vann
 • 2 ss tahini
 • 1/2 dl næringsgjær
 • Et dryss rødbetepulver (Vitacost) eller noen skiver kokte eller syltede rødbeter (for farge)
 • 3 ss agar-pulver
 • 1 ss sitronsaft
 • 2-3 hvitløksfedd eller 2 ts hvitløkspulver
 • 1 ts løkpulver
 • 2-3 ts røkt paprikapulver (begynn med 2) eller 1 ts liquid smoke (røkt-smaken blir sterkest med sistnevnte, jeg foretrekker røkt paprika for en mer «naturlig» røkt smak)
 • 2 ts salt eller Vegeta grønnsakspulver (nam)
 • 2-3 ts hakket rød chili (barna liker ikke dette så sløyf det gjerne om dere ikke er chili-elskere som oss, bytt det gjerne ut med feks. hakket oliven, hele pepperkorn eller annet dere vil ha i, eller dropp det helt)
 • Litt oregano og timian, kan sløyfes
 • Annet krydder dere liker? Røren smaker som det ferdige resultatet, så her er det bare å smake seg frem til en digg blanding.

 

Fremgangsmåte:

Finn frem to passende glatt, de bør være lik størrelse gjennom hele glasset så pølsa får finest mulig form og ikke minst sklir lett ut av glasset. Første gangen brukte jeg et glass som buet innover slik at åpningen var mindre enn bunnen, så pølsa var jo selvsagt umulig å få ut. Går det an? Noen har nevnt at disse Idun-sennepsglassene er fine å bruke, bruk det du har som passer. Glassene trenger ikke å smøres eller noe.

Ha alle ingrediensene unntatt urtene (oregano, timian) og hakket chili/oliven om du bruker det i en blender og kjør til mos. Ha det i en gryte og la det koke opp på sterk varme. La det omtrent fosskoke (men pass på, det kan sprute og det er vondt!) mens du rører hele tiden i 7-8 minutter. Jo mer og lenger det fosskoker, jo fastere og bedre blir pølsa, men jeg tror aldri jeg har kokt lenger enn 8 minutter altså.

Hell massen, mens den ennå er varm (for den stivner fort) i glassene, har du røre til overs, fyll resten i et tredje glass. La det avkjøles i romtemperatur til det ikke lenger er kokvarmt, sett dem så i kjøleskapet. Etter noen timer, eller helst over natta, er pølsene faste og fine og kan vendes ut av glassene. For å få dem lettest ut, ta en smørekniv og lirk forsiktig litt på siden av pølsene, så det kommer luft inn, så sklir pølsene rett ut!

Del dem i tynne skiver og server på brød, eller pizza, eller hva du vil. En slager i matboksen til barna.

2 Comments

 1. Ingebjørg Mercedes Øina

  3ss agar, er ikke det litt mye ?🙂 🤷‍♀️

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.