Faste oster, Pålegg

Røkt Gouda-ost

Røkt Gouda-ost

Jeg har alltid elsket oster, alle slags oster. Jo mer «tåfis» de luktet og smakte, jo bedre. Etter at jeg ble veganer har jeg egentlig ikke savnet noe annet enn ost. Ikke at jeg savner det støtt og stadig, men jeg må motvillig innrømme at jeg av og til savner å kunne gå i matbutikken og kjøpe et utvalg lekre «tåfis-oster» og lage til et skikkelig ostebrett hjemme. Man får jo tak i relativt gode veganske oster og, men de er ofte veldig dyre og man kan liksom ikke stikke ned på lokalbutikken for å kjøpe dem.

Jeg har i noen år eksperimentert med hjemmelagde oster, med varierende hell. De jeg har hatt best suksess med har jeg lagt ut her på bloggen, så det begynner jo å komme noen gode oppskrifter på ost her nå. Jeg kommer til å fortsette å prøve ut forskjellige spennende oste-oppskrifter så følg med. Den siste jeg laget ble faktisk overraskende god! Fast i formen og hadde en nydelig røkt smak. Styrken på dette bestemmer du selv. Velg liquid smoke for veldig røkt «bacon-«smak, og juster mengdene etter smak, dette er sterke saker. Dropp liquid smoke og velg heller røkt paprikapulver om du vil ha en litt mindre fremtredende røkesmak på osten. Eller dropp det helt, men jeg anbefaler å bruke litt uansett. Lag flere slike oster, gjerne i forskjellige smaksvarianter (tilsett hakket chili eller hakkede valnøtter, dill, hele pepperkorn eller annet, og inviter på en skikkelig ost & kjeks-kveld (og vin!) med venner eller familie.

Røkt Gouda-ost

Røkt Gouda-ost

 

Ingredienser til 2 runde oster:

 • 4 dl vann
 • 2 middels store, skrelte og hakkede gulrøtter
 • 1 dl rå cashewnøtter
 • 5 ss agar-flakes (eller 1,5 ss pulver)
 • 0,5 dl næringsgjær
 • 2-3 ss sitronsaft
 • 2-3 ss tahini
 • 2 ts løkpulver
 • 1 ts salt
 • 1 ss sennepspulver eller Dijonsennep (jeg bruker Dijon)
 • 1 ts hvitløkspulver
 • 1/4 ts gurkemeie
 • 1 ts paprikapulver
 • 1 ts røkt paprikapulver ELLER 1/2 ts liquid smoke (smak til om du vil ha mer i røren)
 • 1/4 ts spisskummen

 

Fremgangsmåte:

Ha vannet og gulrotbitene i en gryte og kok opp. La gulrøttene koke seg møre, ca. 10-15 minutter. Mens vannet ennå koker, ha i agar-flakes og rør godt! La småkoke i ca. 5-10 minutter til mens du rører ofte, til du ser agaren er helt oppløst.

Ha gulrøttene og vannet i en blender. Tilsett resten av ingrediensene og kjør til alt er helt glatt.

Ta frem to runde små former, ramekinformer eller som jeg bruker – små fargerike plastskåler kjøpt i barneavdelingen på IKEA, anbefaler disse veldig til hjemmelaget ost. De trenger ikke å smøres engang, ostene sklir ut med en gang de er kalde.

Ha massen i de to formene og dunk dem lett i bordet/benken så eventuelle luftbobler forsvinner og flaten glatter seg litt ut.

La dem bli romtempererte, så dekkes de med plast  helt inntil osten og settes i kjøleskapet til de er helt stive, helst over natten.

Når de skal serveres, snu formen opp-ned på et serveringsfat og dunk litt i formen så sklir de rett ut. Undersiden er penest og glattest så den bør altså vendes opp om det skal se fint ut.

Server med frukt, grønnsaker, kjeks, knekkebrød eller annet snadder. Dryss gjerne litt paprikapulver eller urter over osten ved servering.

 

Røkt Gouda-ost

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.