Brød, Brød og rundstykker, Frokost

Saftig eltefritt rugbrød

Saftig eltefritt rugbrød er like godt som det høres ut, og det er i tillegg veldig enkelt å lage. Vi har laget eltefrie brød her i huset i alle år.  Såkalte «no knead breads». Fordelene er mange – du slipper masse oppvask, du slipper å elte, brødet inneholder lite gjær,  og du skal egentlig bare gi det tid. For tid tar det, ca. 20 timer minst. MEN, sitter du og ser på deigen mens den hever? Nei. Du gjør jo andre ting. Jeg baker det som regel i helgene og da setter jeg deigen på kvelden, lar den stå tildekket på benken til morgenen etter. Da kan du egentlig la deigen stå helt til du skal steke brødet, enten det er til frokost eller etter jobb. Brødet blir saftig, luftig og kjempegodt og du kan variere det etter hvor lyst eller mørkt du vil ha det, eller du kan tilsette de frøene eller nøttene du ønsker. Nam!

Tips: vi har lagt ut flere eltefrie brød her.

Saftig eltefritt rugbrød Saftig eltefritt rugbrød Saftig eltefritt rugbrød

Serveringer: 1 stort brød

Ingredienser

 • 700 gram siktet hvetemel (evt. speltmel)
 • 100 gram grovmalt sammalt hvetemel
 • 200 gram finmalt eller grovmalt rugmel
 • 1/2 ts tørrgjær
 • 2-3 ts salt
 • 9 dl kaldt vann
 • Frø/nøtter til pynt (kan også has inni deigen)

Fremgangsmåte

 1. Ha alt det tørre i en stor bolle. Rør godt. Her kan du tilsette frø og nøtter om du vil ha det oppi. Jeg synes det er godt med hakkede valnøtter i brødet, og av og til har jeg feks. oppi raspet hvitløk og pizzaurter, alt kan brukes! Vil du ha et helt vanlig nøytralt hverdagsbrød holder det med de ingrediensene listet opp. Det blir kjempegodt uansett.
 2. Ha i vannet og rør sammen deigen raskt. Den skal være godt blandet uten melklumper, men den skal være ganske løs og grøtete. Dekk deigen med et håndkle eller lignende og sett på et lunt sted over natta eller i 12-18 timer (gjerne lenger også).
 3. Når brødet skal stekes, setter du en stor støpejernsgryte eller rund ildfast form (det må være lokk til) inn i ovnen, i midten, og skrur ovnen på 250 grader. Når ovnen piper og er klar, tar du ut formen, strør evt litt mel i bunnen og heller deigen oppi. Jobb raskt, for det er viktig at formen er GLOVARM når deigen helles oppi. Da vil det nemlig danne seg skorpe på undersiden og rundt deigen slik at den ikke henger fast i formen etterpå, og skorpen blir ekstra digg. Dryss over frø/nøtter.
 4. Sett på lokket og stek brødet i 30 minutter. Så tar du av lokket, setter ovnen ned til 200 grader og steker brødet videre i 15-20 minutter, til det har fått en litt hard, gylden skorpe på toppen.
 5. Ta brødet ut og la det avkjøles litt i formen før du tar det ut og lar det stå på rist en stund. Skjær i skiver og nyt!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.