Faste oster, Hovedretter, Pålegg, Pizza og pai, Smøreoster

Vegansk pizzaost som smelter og greier!

Mange har etterspurt denne pizzaosten etter at jeg la ut bildet på «Hva slags veganmat lager du i dag» på Facebook. Over 300 likes og ville tilstander. Jeg havnet dessverre på sykehuset før jeg fikk postet oppskriften, men nå sitter jeg her nyoperert og blogger den for dere – er jeg ikke snill!

Osten er bare kjempebra, synes vi. Jeg laget en med kun tapioka tidligere, den hadde litt stretch i tillegg men den var vanskelig å smøre utover og stivnet for fort, så det ble bare et klin! Tror den passer bedre til feks. quesadillas. Og et godt tips: om du strør et lag revet Coop (ja, vet den ikke smaker så godt i seg selv, men her blir den perfekt) eller Synnøve revet eller kanskje en annen vegansk ost i et tyynt lag utover bunnen før du legger på denne hjemmelagde i klatter, blir det faktisk ekstra bra! Overraskende bra. Just a tip. 🙂

Vegansk pizzaost som smelter og greier!

Vegansk pizzaost som smelter og greier!

Ingredienser

 • 0,5 dl cashewnøtter
 • 1/2 ts lønnesirup eller annen søtning
 • 1 ts sitronsaft
 • 1 presset hvitløksfedd, eller 1 ts hvitløkspulver
 • 2 ss næringsgjær
 • 1 ss tapiokastivelse (innvandrerbutikker)
 • 1 ss agarpulver (også innvandrerbutikker eller feks. Vitacost/iHerb)
 • 3,5 dl vann
 • 1 ts salt
 • 0,5 dl smaksnøytral olje (jeg brukte smeltet kokosolje)

Fremgangsmåte

 1. Finn frem en god blender og en stor eller to små former til osten. Den skal nemlig stå og stivne litt før bruk. Cashewnøttene bør bløtlegges i minst en halvtime i kokvarmt vann elelr 7-8 timer i kaldt vann om du ikke har en god nok blender.
 2. Ha alle ingrediensene i blenderen og kjør på full guffe til alt er en silkemyk saus. Ha alt så i en liten tykkbunnet kasserolle og kok opp på middels varme under stadig omrøring. Det skal tykne litt, la det småkoke i ca. 5 minutter mens du rører.
 3. Hell massen i formen(e) og sett det i kjøleskapet til avkjøling i 1-2 timer. Da har osten stivnet litt. Jeg vet ikke hvor viktig dette punktet er, men det er det jeg har fått best resultat med, i hvert fall.
 4. Hvelv ut osten eller bare scoop ut klatter med skje (jeg gjorde sistnevnte). Legg klattene på pizzaen, over sausen. Ikke legg for mye for tett på, la det være litt avstand da det flyter godt ut, og ikke for tykke klatter så det blir FOR mye ost. Bruker du ferdigrevet vegansk ost i tillegg for optimalt resultat, strø et tynt lag utover pizzaen før du har på cashewosten.
 5. Legg på ønsket fyll og stek midt i ovnen. Rester av osten holder godt i kjøleskapet en ukes tid, jeg har dog ikke prøvd å fryse den men gi meg gjerne tilbakemeldinger på den biten.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.