Brød, Brød og rundstykker

Supersunt grovt speltbrød med masse frø

Siden i fjor sommer har jeg bakt grovt speltbrød jevnlig, både jeg og ungene elsker det. Samtidig liker vi å variere litt. Jeg har alltid hørt at nøtter og frø bør bløtlegges før bruk for å fordøyes lettere, i tillegg er det mange som reagerer på gjær. Dette brødet inneholder kun grovt mel, veldig lite gjær, og alt av frø og eventuelt nøtter er bløtlagt på forhånd. Så dette er sunne saker. At det i tillegg smaker fantastisk godt, er en skikkelig bonus. Varier gjerne med frø og nøtter du liker, vær bare obs på at brødet skal langtidsheves så om du bruker feks. chiafrø som sveller mye og forbruker væske, må du ha i litt mer væske. Jeg har ikke «turt» å prøve det enda, men om noen gjør det, legg gjerne igjen en kommentar under her og fortell hvordan det gikk med deres egne variasjoner.

Supersunt grovt speltbrød med masse frø

Ingredienser

 • 1 kilo sammalt speltmel
 • 1-2 ts havsalt
 • 50 gram solsikkekjerner
 • 50 gram gresskarkjerner
 • 50 gram sesamfrø med skall
 • 1 ss lønnesirup (kan sløyfes)
 • 1 ts tørrgjær
 • 2 ss eplecidereddik
 • 9-10 dl kaldt vann

Fremgangsmåte

 1. Bland sammen mel, tørrgjær, salt og 2/3 av frøene. Ha i lønnesirup og eplecidereddik, og tilsett det kalde vannet. Begynn med 9 dl og rør godt, om deigen er veldig tørr har du i den siste dl med vann men det trengs kanskje ikke. Deigen skal være klissete og kunne «helles» i formen, men den skal ikke være helt flytende (dog ble min flytende sist og det gikk bra det og).
 2. La deigen heve under plast (jeg lar den stå inne i stekeovnen, selvsagt helt avskrudd og kald, perfekt hevemiljø) over natten eller i minst 8 timer. Samtidig som du setter deigen til heving tar du resten av frøene i en bolle og heller over kokende vann og en ts eplecidereddik og lar dette stå like lenge som deigen hever.
 3. Ta frem to vanlige store brødformer og kle dem med bakepapir. Hell deigen i formene. Dunk formene litt i benken så eventuelle luftbobler går vekk. Hell vannet av frøene og fordel dem på overflaten av begge brødene. Sett dem til heving (gjerne inne i kald stekeovn, uten tildekking så det slipper å klistre seg noe fast til overflaten når de heves) i 1 time, gjerne 2.
 4. Sett ovnen på 220 grader og stek brødene midt i ovnen i en time. Ta dem ut, løft dem ut av formene med hjelp av bakepapiret og la dem avkjøles opp-ned så de ikke blir fuktige på undersiden. Om du vil ha enda sprøere skorpe kan du gjerne sette dem inn slik i ovnen på rist på 220 grader og steke dem 10-15 minutter ekstra, da får de sprø skorpe helt rundt. Jeg synes skorpen blir sprø nok etter vanlig steking og lufttørking opp-ned, men det er en smakksak.
 5. Skjær eventuelt de avkjølte brødene i skiver og frys ned, så er det bare å ta opp det du trenger når du trenger det. Rett i brødristeren frosne, ellers tiner brødskivene ganske kjapt når de ligger flatt i romtemperatur.

Supersunt grovt speltbrød med masse frø

4 Comments

 1. Dette brødet skal jeg bake en dag! Sofia er superfornøyd så lenge hun får bokhvetebrød i matpakka, men sønn er mye mer opptatt av variasjon, for for tiden vil han kun ha bokhvetebrød ved siden av suppe så han kan dyppe skivene i. I matpakka vil ha bare ha knekkebrød, focacciabrød eller noe annet. Så må finne et nytt han liker. Tror dette vil falle i smak 🙂

  • Hehe. Min Sofia er ikke så glad i bokhvetebrødet, men hun liker dette og de fleste knekkebrød (og det speltbrødet jeg har pleid å bake tidligere). Ja, variasjon er jo greit om de vil ha noe nytt. Håper han liker brødet, jeg har to brødskiver til tining nå. Snart lunsj og jeg gleder meg som en unge, hehe. Skal ha masse avokado, havsalt og nykvernet pepper på, noms!

 2. Hello,

  Wonderful bread recipe. Do you soak all the seeds prior to adding to the flour while mixing the dough?

  Thank you for a wonderful recipe.

  • Hi Kathy

   Thank you so much. 🙂
   I only soak the seeds that go on top of the breads, the rest of the seeds will get soaked in the wet dough while it sits. So all the seeds will get soaked. Hope this makes sense. 🙂

   Cathrine

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.