Hovedretter, Pålegg, Seitan, Seitanpålegg, Skinkepålegg

Vegansk saltpølse (pålegg)

Vegansk saltpølse (pålegg)

Dette er pålegg på sitt beste! Seitan er enkelt å lage og så anvendelig! Du kan lage pølser, påleggspølser, «roastbeef», kebab, burgere, ja alt mulig av dette. Jeg lager denne salte påleggspølsen ca. en gang i uken, fordi barna elsker det på skiva og det er mye billigere enn å kjøpe ferdig vegansk skinkepålegg. Glutenmel koster litt men du får ganske mye pålegg/middagsretter utav en pose så om du regner ut hva et ferdiglaget seitanprodukt koster, er det egentlig latterlig billig.

TIPS: har du ikke tofu i hus? Tåler du ikke soya? Dropp tofuen og bruk 5 dl glutenmel i stedet for 7,5 dl. Ellers følger du oppskriften som anvist. . Den med tofu er absolutt best i konsistensen, men jeg har laget den soyafrie i årevis og synes den er nesten like god. 

Konsistensen er kjempebra, smaken er nooooms (og kan varieres i det uendelige), den er lett å lage og kan brukes både som pålegg, til middag, eller hva med å skjære den opp i småbiter og lage facon av den? Jeg har gjort det med lignende seitanprodukter med stort hell. Denne oppskriften blir en stor porsjon, men ikke stor nok til at jeg allikevel ikke må lage den igjen før det er gått e uke (men så har vi 5 sultne barn i hus da).

Vegansk Saltpølse av Seitan
Vegansk Saltpølse av Seitan
Vegansk Saltpølse av Seitan
Vegansk Saltpølse av Seitan
Vegansk Saltpølse av Seitan
Vegansk Saltpølse av Seitan
Vegansk saltpølse (pålegg)
Roastveef (hjemmelaget kjøttpålegg)
Vegansk saltpølse (pålegg)

Ingredienser til 2 store pølser:

Vått:

 • 3,5 dl vann tilsatt en terning grønnsaksbuljong smuldret oppi (væskemengden avhenger litt av hvor mye vann det er i tofuen, så tilsett denne mengden først og ha heller i litt mer om det virker for tørt, deigen skal kunne eltes lett men vil fremdeles være litt klissete)
 • 1 pakke (ca. 250-300 gram) myk tofu/silketofu
 • 3 ss tomatpuré (kan byttes ut med ketchup eller bbq-saus)
 • 2 ss olje, feks. oliven- eller solsikkeolje
 • 1 ts liquid smoke (eller mer etter smak, men det er sterke saker)
 • 3 ss soyasaus, gjerne med soppsmak

Tørt:

 • 7,5 dl glutenmel
 • 4 gode ss kikertmel (kan droppes men gir litt bedre konsistens)
 • 3 ss næringsgjær
 • 2 ss løkpulver
 • 2 ss hvitløkspulver
 • 1 ts røkt paprika (valgfritt, jeg liker sterk røkt smak av «kjøttet»)
 • 2 ts havsalt
 • 2 ts nykvernet pepper
 • 2 ss brunt sukker (jeg bruker palmesukker) eller lønnesirup

Fremgangsmåte:

Deigen:

Bland sammen det tørre og våte hver for seg og bland alt godt sammen til slutt. Du trenger ikke å elte noe særlig, men pass på at deigen er godt blandet og henger sammen.

Finn frem sølvfolie og riv av noen middels store ark. Del deigen i så mange pølser du vil ha, jeg pleier å få ca 2 relativt store påleggspølser utav en porsjon. Du kan dampe den hel også men så stor gryte/rist har ikke jeg. Legg halvparten av deigen på hvert sølvfolieark og form til en avlang pølse. Den kommer til å se uformelig og rar ut, men den former seg etter folien og dobler seg i størrelse under damping/steking så den ser mye mer delikat ut når den er ferdig.

Kok opp vann i en stor gryte og sett i en damprist. Når vannet koker, legg i de innpakkede pølsene og skru varmen ned til middels. Sett på lokk og la pølsene dampe i ca. 1 time. Så baker du dem i ovnen på 180 grader i 30 minutter. Jeg vet ikke hvor viktig ovnsbakingen er, men jeg har i hvert fall gjort det sånn og de blir veldig bra i både smak og konsistens.

Avkjøl helt før du skjærer dem opp. Jeg pleier å skjære de i tynne skiver og oppbevare i en boks. Den holder i minst halvannen uke i kjøleskapet, sikkert lenger, og er fin å fryse.

Roastveef

Roastveef (hjemmelaget kjøttpålegg)

12 Comments

 1. Mie Andersen

  Mange tak for opskriften glæder mig til at prøve den 🙂

  • Gunnar Birkeland

   Helt i orden 🙂

   Vi laget en ny igår, med rødbetejuice for å få en extra spenstig farge.

   Lykke til da.

   mvh Gunnar / Veganeren

 2. Dette ser godt ut, og jeg vil gjerne prøve! Jeg sliter litt med å finne hvit miso på Kinsarvik. Kunne dere linket til den? Evt på vitacost?

 3. Mona Rasmussen

  Bare et lite spørsmål, Er væske og melforholdet riktig? Min roastveef deig ble veldig tørr og jeg måtte tilsette mer vann.

  • Hei Mona
   Ja det skal være riktig, jeg lager denne «steken» minst en gang i uken, ofte flere, og har gjort det i nesten ett år, så den er godt utprøvd. Vet ikke helt hvorfor den ble tørr hos deg, den blir aldri det her. Rart. Men regner med litt mer vann fikset det, hvordan ble resultatet til slutt?

   Cathrine

 4. Jeanette Sandnes Jansen

  Hei. Denne så fortreffelig ut 🙂 Er det mulig å bruke noe annet enn folie på denne ? Mvh Jeanette.

  • Hei Jeanette.

   Ja faktisk så tror jeg du kan lage den uten noe rundt, koke den i buljong i ovnen. Jeg har ikke prøvd det med akkurat denne oppskriften, men hvis du ser på min oppskrift på «roastbeef» så er den ikke så ulik denne og kokes i en ildfast form i ovnen. Den er enda saftigere enn denne.
   Det er forresten et tips du kan bruke om seitanen blir tørr. Det pleier den ikke å bli her, men det har hendt, om deigen er litt for fast for eksempel. Da skjærer jeg den i skiver og legger i en sterk, god buljong (vann med grønnsaksbuljong, litt soyasaus, gjerne med soppsmak, og kanskje litt paprikapulver og pepper) i en boks og oppbevarer den slik i kjøleskapet. Seitanskivene blir utrolig saftige og gode, så jeg vurderer å alltid gjøre det, faktisk. Min sønn på 11 år elsker seitanen min, men han syntes den var EKSTRA god da jeg lot skivene ligge i slik buljong. 🙂

   Hilsen Cathrine

 5. Tina Fure Hayes

  Gleder meg til å prøve! Kan den fryses? Og varmer dere den opp når dere spiser det til middag?

  • Hei Tina

   Jepp den kan fryses men jeg pleier ikke å gjøre det selv om jeg lager MYYYE om gangen fordi den holder seg så lenge i kjøleskapet. Tror jeg har hatt den der et par uker uten problemer. Men frys den gjerne. 🙂 Da ville jeg evt. skåret den opp før frysing, enten i skiver om du skal bruke den til pålegg, eller i strimler etc om du skal ha den til kebab osv. Så kan du ta ut det du trenger til middag der og da. Men du kan fryse hele pølseruller og.
   Vi har ikke så ofte denne til middag, mest til pålegg, men om vi skal bruke den til middag så steker vi skivene/strimlene på panna eller i ovnen. Har laget kebabkjøtt av denne og da skjærer jeg den i strimler og marinerer i valgfri kebabmarinade eller krydrer godt og steker i litt olje i pannen. Supergodt! Har også hatt den som stek, da har vi skjært den i skiver og stekt skivene i pannen eller stekt en hel rull i ovnen på ca 180 grader til den er gjennomvarm, og skåret opp ved bordet. Rester er blitt brukt som pålegg. Du må gjerne eksperimentere med forskjellig marinade og krydder. 🙂

   Hilsen Cathrine 🙂

 6. Svein Andreas Ringnes

  Hei hvordan er det og lage den glutenfri? Min kone tåler ikke gluten så hva anbefales isteden for dette melet da?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.