Brød, Brød og rundstykker, Frokost, Spesiell bakst

Fermentert bokhvetebrød

Fermentert bokhvetebrød prøvde jeg å bake for noen måneder siden, men det ble fullstendig mislykket. Ikke skjønner jeg hva som skjedde, men jeg gadd ikke å teste det ut igjen før nå nylig. Da ble det superbra! Jeg har funnet oppskriften på en helt annen blogg, faktisk på to blogger. En av mine favoritter, Ragnhild Nordrum sin blogg (anbefales virkelig, den dama er RÅ, bokstavelig talt) og på bloggen Frajordtilbord. Brødet er glutenfritt og består av kun 3 ingredienser. I tillegg er det sunt for tarmsystemet. Utrolig? Ja, men det er helt sant. Ikke nok med det – det SMAKER i tillegg kjempegodt!

Det tar litt tid å lage, men det er ikke stress i det hele tatt, fordi man står jo ikke akkurat og glor på at deigen fermenterer seg heller. Og det gjør ingenting om det står lenger enn den oppgitte tiden, for med full jobb og fem unger i hus er det sjelden jeg får tid til å følge noen som helst tidsplan når det gjelder baking. Så mine brød står gjerne i et døgn i stedet for 12 timer, for eksempel. Det gjør ingenting overhodet.

Her er oppskriften. Jeg har tenkt å eksperimentere litt med smaker, feks. grovhakkede valnøtter og solsikkefrø. Kanskje det blir godt med rosiner og kanel i også? Bare fantasien setter grenser.

Forslag til pålegg: nokrell i tomat, kyllingsalat eller linsepostei med kantareller. 

Fermentert bokhvetebrød

Serveringer 1 stort brød

Forfatter Cathrine Birkeland

Ingredienser

 • 8 dl hel bokhvete (ikke ristet)
 • 1 ts havsalt
 • 1,5 dl vann

Fremgangsmåte

 1. Skyll bokhveten i masse vann. Ha den i en stor bolle og dekk med vann, pass på at det er et godt lag med vann over kornene fordi de eser litt ut. La dette stå på kjøkkenbenken i 8-12 timer (eller lenger, jeg lot det stå fra kvelden til jeg kom hjem fra jobb ettermiddagen etter). Det blir litt slimete, det skal være sånn. Ha bokhveten over i et dørslag og skyll den godt igjen. La vannet renne av.
 2. Ha bokhveten, salt og 1,5 dl vann i en food processor med s-blad. Kjør (lenge) til alt er godt blandet, det skal se ut en som litt tykk vaffelrøre. Altså tykk og litt rennende.
 3. Nå har du røren over i en stor bolle der den skal stå tildekket (jeg hadde et lokk over, men bruk gjerne feks. et håndkle, pass på at det er godt dekket) i 24 timer eller litt lenger.
 4. Etter minst 24 timer er brødet klart for steking. Smør eller kle en stor brødform med bakepapir (jeg tok ingen sjanser og brukte bakepapir). Forvarm ovnen til 250 grader og hell røren oppi brødformen når ovnen er klar, ikke før.
 5. Når brødet står i ovnen, sett ned temperaturen til 170 grader. Brødet skal stekes i en time, midt i ovnen.
 6. Ta ut brødet etter en time eller litt lenger om det ikke ser helt ferdig ut. La det stå i 10-15 minutter i formen, så tar du det forsiktig ut ved å løfte i bakepapiret. La brødet avkjøles HELT før du skjærer i det. Her har du også fordelen med bakepapir, at du lettere får ut et varmt brød uten å ødelegge det. Det blir nemlig fort kondens i formen slik at brødet blir vått under om det ligger lenge i formen.
 7. Spis brødet med masse godt pålegg. Eller skjær det i skiver og frys ned, så har du alltid brødskiver klare til brødristeren eller niste osv. Det tiner fort på kjøkkenbenken om du lar skivene ligge der, eller du kan faktisk smøre pålegg rett på frosne skiver og ha i matboksen. De tiner og føles helt ferske til lunsj.

Fermentert bokhvetebrød

Fermentert bokhvetebrød
Fermentert bokhvetebrød med økologisk peanøttsmør

2 Comments

 1. <3
  Tusen takk for koselige ord!! Og brødet ser perfekt ut 😀

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.