Brød, Brød og rundstykker

Grovt speltbrød som til og med ungene liker

Grovt speltbrød, nybakt og varmt rett fra ovnen, er noe av det beste i verden.

Som dere sikkert vet så er jeg mamma til 3 barn og bonusmamma til 2. Det vil si at jeg og sambo har huset fullt av unger annenhver uke når de er hos oss. Det merkes godt på matbudsjettet og brød har vel vært en av de tingene det har gått mest av. Dessverre er ungene (som vanligvis spiser alt) ganske kresne på brød. De liker svært få grove butikkbrød, de foretrekker kneipp og lignende og det er jo loff i mine øyne. Har så langt knapt funnet et eneste butikkbrød jeg er fornøyd med grovhet og smak på, i hvert fall har ikke ungene det. Så da baker man speltbrød selv.
Jeg har bakt og feilt, bakt og feilet, helt til jeg kom over Maria Skappels speltbrød!

Takk til verdens beste RUTH på jobb, som tipset meg om dette brødet. Jeg har sett opp til Ruth så lenge jeg har kjent henne. Hun ser ekstremt mye yngre ut enn hun er, og det er jeg sikker på kommer av livsstilen hennes. Da hun anbefalte meg å gå hjem og google på dette brødet, var det noe av det første jeg gjorde da jeg kom inn dørene. Og gjett om jeg er glad for det i dag! Jeg aner ikke hvor mange ganger jeg har bakt dette brødet siden, men det er en god del.

Baker to brød i slengen, skjærer de avkjølte brødene i skiver og fryser ned det ene. Er jeg og sambo alene, fryser jeg ned halvannet. Tar opp de skivene jeg trenger dagen før. Brødet er vanedannende, og alle ungene i huset elsker det! I tillegg er det jo så enkelt å lage at det nesten er latterlig. Jippi!

PS: jeg har endret litt på det for å få det enda grovere. I tillegg holder da 1 pakke siktet speltmel til nøyaktig 4 brød så det blir mer økonomisk og. Og så har jeg i bittelitt ekstra vann slik at deigen er lettere få spa ned i formene.

 

 

Ingredienser til 2 store, gode brød:

 • 400 gram siktet speltmel
 • 500 gram sammalt speltmel
 • 60 gram solsikkekjerner
 • 60 gram gresskarkjerner pluss litt ekstra til pynt
 • 50 gram havregryn (jeg bruker økologiske)
 • 100 gram linfrø
 • 50 gram chiafrø (jeg brukte bare chiafrø da jeg ikke hadde linfrø sist, ble like godt)
 • 1 ss salt (jeg sverger til havsalt)
 • 1 pakke tørrgjær
 • 1,2 liter lunkent vann
 • Gjerne en neve hakkede valnøtter, det er godt oppi

 

Fremgangsmåte:
Bland alt det tørre i en stor bakebolle. Tilsett vannet og rør til en løs deig. Deigen skal ikke eltes, det er det som er det fine! Når alt er godt blandet, ha bollen i en plastpose eller legg et håndkle over og sett den til heving i 30 minutter.
Nå skal deigen ha vokst ganske mye, så da finner du frem to brødformer (vanlig størrelse, om dere skjønner hva jeg mener, ikke sånne små formkakeformer, dette blir brød som er litt større enn vanlige butikkbrød) og legger bakepapir nedi. Du kan smøre dem i stedet men jeg har fått nok av brød som sitter fast i formene så aldri mer uten bakepapir. Silikonformer er sikkert fint.
Ta ut store skjeer av deigen og slipp ned i formene. Litt om gangen, og spre det godt utover så formene dekkes skikkelig i bunnen. Prøv å få det så jevnt som du kan. Deigen er ganske løs men ikke flytende så det må spas litt.
Dryss gresskarkjerner eller solsikkefrø utover brødene, legg plast eller håndkle over dem og la dem heve i 45-60 minutter (45 holder, men en time går også bra).

 

Brød til heving!

 

Sett ovnen på 225 grader. Når brødene er ferdighevet, skal de stekes midt i ovnen i 40 minutter.
Hvis du vil ha ekstra god skorpe rundt hele brødet, noe som anbefales av både meg og Skappel, tar du ut brødene av formene og lar dem steke opp-ned i 15 minutter til. Ta dem ut og la dem avkjøle, før du evt. skjærer dem i skiver og fryser ned eller spiser opp!
Jeg kan ikke få sagt nok hvor godt dette brødet er. Minuset for min del er at jeg ender opp med å forspise meg hele tiden …

 

 

 

6 Comments

 1. Eirin Hatlen

  Elsker dette brødet. Brukte ikke linfrø, kun chiafrø. Vil bli bakt FLERE ganger.

 2. Asbjørn Syvertsen

  Hei, bakte dette brødet i går, veldig enkelt, men da jeg skulle kutte det opp virket det som det var litt klissete , hang igjen på kniven.
  har jeg stekt for lite kansje?

  • Hei Asbjørn

   Oj så dumt. Ja de er nok stekt litt for lite. Ovner varierer veldig så i din ovn trengte kanskje brødene 10-15 minutter ekstra. Da vet du det til neste gang. 🙂 LITT kan godt henge igjen, dette er en litt tung deig men det skal ikke være sånn at de virker direkte ustekte. Håper du lykkes bedre neste gang, og ha en god sommer!

   Hilsen Cathrine

 3. Elsker dette brødet. Bakte det fast til mamma så hun hadde året rundt til hun gikk bort. Linfrø er jo skikkelig bra, men MÅ være malt om kroppen skal klare å nyttiggjøre seg det. Man får kjøpt ferdig malt, eller kan male selv. Har lært av Greenbonanza at en ss maltekstrakt er godt, og lurt, å ha i for litt ekstra B vitamin.

  • Hei Titti

   Så kjekt å høre, og kondolerer så mye. For en fantastisk datter du var som tok så godt vare på moren din. Ja jeg er klar over det med linfrøene, så burde nok skrive det i oppskriften. Jeg pleier å male en solid dose linfrø i kaffekvernen min hver uke så jeg har ferktmalt linfrømel tilgjengelig på glass. Bruker det i bakst osv. Jeg kan legge det til så folk vet om det. 🙂
   Og tusen takk for tipset om maltekstrakt, så lurt! Legger til det og!

   Hilsen Cathrine

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.