Brød, Brød og rundstykker, Frokost

Eltefritt valnøttbrød

Eltefritt valnøttbrød, bare duften er nok til å nesten svimle.

I disse påskedager flyter frokostbordene over av godsaker. En god frokost krever selvsagt godt brød, og dette er et av de beste brødene jeg vet om. Jeg baker stort sett alltid eltefritt brød da jeg _hater_ elting og stress, og brødet blir mye luftigere av lite gjær og langtidsheving. Dessuten er det så latterlig enkelt! Her har jeg hatt valnøtter i deigen, gjett om det ble suksess!

Obs: du må altså begynne brødbaksten dagen før brødet skal fortæres, for det skal heves over natta. Jeg har gjort det til en vane å sette deigen før jeg legger meg, det tar sånn ca. 2 minutter å lage den, så står den der og godgjør seg mens jeg sover. Easy peasy!

Eltefritt valnøttbrød
Eltefritt valnøttbrød

Ingredienser til 1 stk rundt brød:

 • 500 gram hvetemel (bytt gjerne ut 1/3 med fullkornsmel eller lignende)
 • 1/2 ts tørrgjær
 • 2 ts salt
 • 4 dl kaldt vann
 • Noen stooore never hakkede valnøtter (jeg liker litt store biter)
 • Om du liker det, sleng i litt chiafrø, linfrø, andre nøtter, solsikkefrø etc, bruk fantasien

Fremgangsmåte:
Finn frem en stor bakebolle. Vei opp melet og ha det i, tilsett gjær og salt. Ha i valnøttene og rør godt sammen. Ha i vannet til slutt og rør deigen lett sammen med en stor skje. Den skal ikke eltes, og den skal være ganske løs.
Pakk hele bollen inn i en plastpose og la den stå og heve på kjøkkenbenken over natta. Den kan stå i opptil 18 timer å heve om du vil, så om du ikke kan bake ut brødet før du feks. kommer hjem fra jobb så er det null stress. Her kjører vi for det meste slike brød i helgene så da baker jeg det ut til frokost eller lunsj.

Når det er tid for å bake ut brødet, sett ovnen på 250 grader og finn frem en ildfast form med lokk. Jeg bruker en ildfast form i glass med glasslokk til. Har du ikke dette, kan du også bake brødet uten form eller i en vanlig brødform (sistnevnte har jeg ikke prøvd). Da jeg bakte brødet uten form sist, laget jeg dobbel porsjon, delte deigen i to, «brettet» inn litt mel (jeg kommer til den biten lenger nede her), la hver del på en papirkledd stekeplate, tvistet dem litt rundt så de ble litt rustikke og stekte dem. Ble nydelig! Men jeg liker enda bedre konsistensen brødet får i ildfast form (grytebrød) så jeg bruker som regel det, men det er enklest å steke det uten form om man lager dobbel eller trippel porsjon da formen ofte blir for liten og man må beregne lenger steketid osv.

Sett formen inn i ovnen og la den stå der til ovnen piper og er klar. Imens finner du frem et bakepapir og strør mye mel utover det. Velt deigen ut på papiret, oppå melet. Bruk en skje eller stekespade eller lignende til å brette mel inn i deigen (snu kantene inn mot midten, se feks. denne videoen) slik at deigen kan tas i uten å klistre for mye. Deigen vil (og skal) fremdeles være litt skjør og føles luftig, den skal ikke eltes og det skal ikke knas masse mel inn i den!

Nå er det noen som velger å la deigen etterheve, feks ved å la den ligge på papiret med bakebollen eller et håndkle over seg. Jeg gidder aldri det for jeg synes faktisk brødet blir like godt uten, og jeg har ikke tid til å vente i 2 timer ekstra, hehe!

Når ovnen er ferdig oppvarmet og klar, ta ut formen, den er nå glovarm så vær forsiktig. Grunnen til at formen skal være så varm, er fordi at når du velter deigen nedi, blir undersiden delvis stekt umiddelbart og får god skorpe under, og brødet vil ikke henge fast når det er ferdig. Det kan bare tas rett ut av formen, uten smøring eller noe som helst! Awesome! Så rykende varm form er særdeles viktig.

Ta et par stekespader eller bruk hendene (men vær forsiktig, deigen er som sagt litt skjør) og sleng deigen oppi formen, fort deg før den blir kaldere! Legg på lokket og sett den i ovnen i 30 minutter.

Etter 30 minutter tar du av lokket og lar brødet steke videre på 220 grader i ca. 20 minutter til det har brun, fin skorpe på toppen. Ta ut brødet og la det avkjøle seg på rist litt før du skjærer i det.

Server med godt pålegg og nyt!

 

2 Comments

 1. John Magnus

  Jeg likte best å ha i valnøttene etter jeg hsdde blandet i vannet osv, hadde en tendens til å vøre dårlig blandet mel i krikene og krokene på valnøttene (kanskje jeg bare bruker for store biter :p). Veldig gode disse eltefrie grytebrødene du har oppskrift på. De er så utrolig saftig, jeg har aldri spist brød som er sånn; men det er nydelig

  • Hei John Magnus

   Tusen takk for kjempehyggelig tilbakemelding, dette var kjekt å lese en onsdag morgen. 🙂 Sikkert lurt å ha valnøttene i vannet ja, det velger du selv. Jeg baker ofte sånne brød og varierer dem noe veldig etter hva jeg har lyst på og har. En gang jeg juicet gulrøtter i juicemaskinen, brukte jeg juicen i brødet i stedet for vann, og også endel av restene/pulpet som var igjen. Det ble et nydelig, saftig gulrotbrød med litt oransje skjær. Jeg har også laget varianter med rosiner og hakkede, ristede hasselnøtter og kanel og litt brunt sukker i, litt som julebrød. Det er såå msange versjoner!
   I det siste har jeg begynt å lage det enda enklere, ved å bare røre sammen ingrediensene, la det stå og heve over natta, så smekke det i en papirkledd form i KALD ovn og steke (uten lokk eller noe) på 200 grader i ca. en times tid. Enklere kan det liksom ikke bli. Jeg elsker eltefrie brød da det er så lite krevende (kun krevende tidsmessig men det heves jo mens man sover!) og smaker sååå godt! Ha en fantastisk fin adventstid, og kos deg med oppskriftene våre. <3

   Hilsen Cathrine

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.