Glutenfritt, Hovedretter, Sauser, dressinger og dipper, Tex-mex

Nydelig «cheddar»-ostesaus

Nydelig «cheddar»-ostesaus

Denne ostesausen er bare helt rå! Bruk den til nachos, taco, dypp grønnsaker eller potetgull i den, ha den i mac & cheese, ja alt! Denne er bare fantastisk! Det er en variant av denne, som har høstet masse skryt i diverse grupper på Facebook.
Det skal i utgangspunktet være endel olje i sausen, men jeg har begynt å lage den uten fordi vi spiser minst mulig fett her i  huset nå. Merker overhodet ingen forskjell med eller uten olje, så da er det lite vits å gjøre den fetere enn nødvendig. 🙂

Nydelig «cheddar»-ostesaus

Ingredienser:

 • 3 gulrøtter
 • 2 poteter
 • 1 dl vann
 • 1 ts Dijonsennep
 • Noen dråper god eddik (kan sløyfes)
 • 2 tsVegeta eller buljongpulver (kan erstattes med salt, men anbefaler virkelig å ha det i)
 • 1 ss sitronsaft
 • 1,5 dl næringsgjær
 • 1-2 ts Bac’uns (kan sløyfes, men gir sausen et intenst cheddar-preg og er prikken over Ien)
 • 1/2 ts hvitløkspulver
 • 1/2 ts løkpulver
 • Eventuelt litt chiliflakes eller chilipulver

Fremgangsmåte:

Skrell poteter og gulrøtter og del dem i biter om du vil de skal koke raskere.Ha dem i en gryte og kok opp og la det småkoke til alt er mørt. Her gjør det ingenting om ting koker ihjel for det skal moses uansett.
Hell av vannet og la det avkjøle til det er romtemperert. Ha det i en blender eller food processor og kjør sammen med resten av ingrediensene til det er en fin saus. Smak til med mer krydder og næringsgjær om det trengs. Jeg syntes originaloppskriften manglet «piff» så jeg smakssatte altså med bac-uns og Vegeta og diverse, og da ble det perfekt! Men det er jo en smakssak.

 

5 Comments

 1. omnomnomnomnom

 2. Ser nydelig ut. Tror du forresten det vil fungere å bruke litt liquid smoke eller evt. hjemmelaget facon i stedet for bac'un?

  • Takk for det. 🙂 Ja, det kan nok funke, men jeg ville i så fall brukt feks. tvp-bacon (se oppskrift her på bloggen), eller kanskje aller helst røkt paprikapulver, om du får tak i det. Her har de det på internasjonale butikker, men også på feks. Coop Obs (Santa Maria). 🙂

 3. Denne ser så sykt spennende ut! Gleder meg masse til å prøve.
  Tror den kan funke bra på pizza også. Eller nachoformer. Oh lord.

 4. Denne var dødsgod! OMG…
  Vel verdt å vente på Bacuns fra iHerb, de var veldig gode 😀

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.