Artikler og omtale, Veganisme og barn

Hva har veganske barn i matpakken sin?

Hva har veganske barn i matpakken sin? Dette spørsmålet har jeg fått utallige ganger. Og det skjønner jeg jo godt, for de fleste barn i dag spiser jo animalsk pålegg på brødskivene sine, dessverre. Når ungene ikke spiser makrell i tomat, leverpostei, ost, skinke, skinkeost, Nugatti og Prim, hva spiser de da? Er det i det hele tatt alternativer?

Ja, det er det. Flere enn man skulle tro. Man har Tartex, hjemmelagde posteier, bananskiver, Sjokade og andre typer melkefrie sjokolade/nøttepålegg, syltetøy (uten karmin/E120), avokado, veggerøre, veggesalat, facon, middagsrester, wraps med fyll, pitabrød med fyll, pitapizza, matmuffins, veganske versjoner av ost, skinke og salami, listen er egentlig uendelig.

Mange ganger er det faktisk helt umulig å se (og til og med smake!) at mine barn har veganske matpakker. Så de som mener veganske barn skiller seg veldig ut, må tro om igjen. I 2015 trenger man faktisk ikke å skille seg ut i det hele tatt når det gjelder mat.

Her er et bilderas av mine barns typiske matpakker. Tilgi meg bruken av plastfolie på skivene, jeg bruker det så fyllet skal holde seg pent på plass, men jeg har redusert bruken kraftig, det skal sies. Håper det er litt inspirasjon å hente her. Jeg kommer til å legge inn flere etterhvert.

Pølsebrød fylt med tacofarse fra gårsdagens middag. Tomater.

 

Tacorester (tubs med farse, grønnsaker og ostesaus). Tomater og en Alpro-sjokolademelk med sugerør.

 

Brødskiver med Jeezo Santi-ost. Tomater og en nektarin

 

Brødskiver med Tartex naturell, et eple og bringebær.

 

Brødskiver med jordbærsyltetøy. En Alproyoghurt og en liten rosineske.

 

Brødskiver med Wheaty Gran Chorizo. Tomater og druer.

 

Rester av fullkornsmakaroni med saus. Rundstykke med smør. Et eple og en neve druer.

 

 

Havrepolarbrød med Tartex og gressløk. Tomater og eplebåter.

 

Havrepolarbrød med smør og veggerøre. Wakame-salat og tomater.

 

Wraps fylt med ketchup, grønnsaker og Lotusskinke. Tomater, druer og eplebåter.

 

Pastarester (Bolognese). Et par biter baguette. Eplebåter og druer.
Pizzarester (tacofarse, ostesaus). Blåbær og tomater.

 

Brødskiver med lotus-skinke (Norvina). Valnøtter og en liten boks med oliven.

 

12 Comments

 1. Cecilie Overholt

  Så flotte matpakker! Her hentet jeg mye inspirasjon 🙂

 2. Masse godt! Bra jobba, matpakkeren:D

 3. Supre matpakker. 🙂 Mye fin inspirasjon der 🙂

  • Tusen takk. 🙂 Leser jo ofte at folk skriver at veganerbarn har så ensidig kost. Så jeg ville vise at det ikke er tilfellet overhodet. Og med tanke på at så mange barn har matpakker bestående av kneipp med prim, kneipp med ost, kneipp med salami osv, så skjønner jeg ikke hvordan noen kan si at veganere har ensidig kost i det hele tatt.

 4. Det var inspirerende! Foreløpig har jeg "bare" meg selv å lage matpakker til, men her fikk jeg mange gode ideer. ;D Forresten, de matboksene har jeg sett mange som har, og de ser veldig praktiske ut. Hvor får jeg tak i en slik?

  • Hei Live. Takk for det. 🙂 De matboksene er kjempepraktiske! Dog er det største hullet ofte litt for lite for feks. wraps, men da deler jeg dem i to så alt går jo. Skal de ha større mat med seg, store pizzastykker etc, bruker jeg bare en større matboks de gangene.
   De har dem på Rimi. Det er Kaluza sine matbokser, og de ligger i brødhylla på Rimi (kanskje Ica også?) og koster rundt 70 kroner. De røde er mest vanlige, men ofte får de inn andre farger også. Vi har rød, grønn og blå. Tror jeg har sett lilla og. Har lyst på GUL men det har jeg ikke sett.

 5. Barna dine lider hvertfall ingen nød:))

 6. Kunne ønske du var min mamma når jeg vokste opp Cathrine for her var det mye sunt og ikke minst godt, hadde alle barn fått så sunn mat på skolen ville ikke fedme vært noe problem hvertfall 🙂

 7. Ofte er det slik at man tenker maten er variert også viser det seg at mesteparten av maten kommer fra en og samme næringsgruppe – karbohydrater. Også veganere har dette problemet, kan være vanskelig å finne gode fett og proteinkilde å bruke i måltidene. Men fine bilder! 🙂

  • Hei du.
   Nja, om du tar bildene og teksten i nærmere øyensyn er det masse av både fett og proteiner der. Proteiner får man uhyre sjelden for lite av nesten uansett hvilket kosthold man har. Jeg har brukt soyafarse, som er like rikt på proteiner som kjøttdeig. Det samme gjelder lotusskinke og veggerøre. De har også ofte soyayogjurt med seg som er rikt på både proteiner og sunt fett fra planteriket. Nøtter likeså. Ostesausen jeg ofte bruker over nachos og lignende er basert på nøtter. Altså både fett og proteiner. Noen ganger blir det overflod av karbohydrater som feks. når de får brødskiver med Tartex, og frukt ved siden av, men direkte usunt eller mangelfullt vil jeg ikke kalle det. Dessuten, som barnehageansatt ser jeg at matpakkene mange (faktisk de fleste) av ungene kommer med er svært mangelfulle på næringsfronten. Jeg prøver så godt jeg kan, og jeg tror nok de får i seg det de skal. 🙂
   Takk for bildeskryt. 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.