Faste oster, Glutenfritt, Hovedretter, Pålegg, Smøreoster, Tapas og fingermat

Hjemmelaget fetaost av mandler

Dette er altså ikke min oppfinnelse, den florerer på nett i forskjellige versjoner. Jeg har tatt litt herfra og derfra og kommet frem til en ost jeg synes er utrolig lik feta i smaken, men ikke i konsistensen. Der må den jobbes litt med, den er mye mer smørbar enn vanlig feta, men vanvittig god!
Et lite problem er at nøttene merkes litt, jeg vil ha den enda glattere, men jeg har ikke prøvd å lage den i Blendtecen, kun i food processor. Si gjerne fra om dere får en helt glatt ost. Jeg kommer definitivt til å lage den igjen!

Ingredienser til en liten ost (jeg doblet porsjonen):

 • 2 dl skåldede mandler, bløtlagt over natten
 • 1 fedd hvitløk
 • 4-5 ss sitronsaft
 • 3 ss god, kaldpresset olivenolje
 • 1,5 ts salt (smak til med mer etterhvert)
 • 1-2 dl vann
 • Timian, rosmarin

Fremgangsmåte:
Skyll mandlene og ha alt unntatt timian og rosmarin i food processoren og kjør det glatt. Ha i litt og litt vann , mer om det blir fast, men det skal ikke være rennende.
Finn frem en bolle og en sil. Legg et kjøkkenhåndkle eller en osteduk i silen og skrap massen ut i den. Pakk håndkleet godt rundt ostemassen og fest med en strikk eller lignende, og la det ligge i silen over bollen.
Sett det hele i kjøleskapet i ca. 12 timer eller mer. Vannet som havner i bollen kaster du når osten er ferdig avkjølt.

Sett ovnen på 100 grader. Legg osten på en papirkledd bakeplate. Osten skal være et par-tre cm tykk, det er enkelt å klappe den til ønsket form.
Stek osten i cs. 40-50 minutter, til utsiden er litt fast. La den avkjøles på stekebrettet og legg den så i kjøleskapet til den er helt avkjølt.
Bland litt god olivenolje med timian og rosmarin, hell over osten og oppbevar den i kjøleskapet.

Knallgod på kjeks!

 

 

 

6 Comments

 1. Nei denne så ikke god ut i det hele tatt!!! Må prøves asap

 2. Må man ta hele prosessen med å koke mandlene først og så pille av skallet, eller blir skallet løst nok av å bare bløtlegge de?

  • Du må nok ikke la dem ligge over natta, men det er noe med at mandlene fordøyes lettere om man gjør det. Du må ikke koke dem heller, men la dem ligge i veldig varmt vann en stund så skallet fjernes lettere. Kaldt vann gir ikke samme effekt.

 3. Denne ser så god ut! Tenkte å lage den i dag, men jeg har ikke osteduk. Og de kjøkkenhåndkledene jeg har virker ganske tette, så jeg vet ike hvor mye væske som vil renne gjennom de. Har du noe tips? Synes jeg har hørt noe om at kaffefilter skal funke ganske bra?

  • Hei.

   Beklager sent svar. Håper du fant utav det. Jeg har rett og slett bare brukt kjøkkenhåndklær, det lekker ut mer væske enn du tror. Tror kaffefilter også funker ja, men jeg synes de er så små, og litt uhåndterlige. 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.