Burgere, boller, pølser og karbonader, Hovedretter, Seitan

Hjemmelagde seitanpølser

Hjemmelagde seitanpølser

Jeg har tidligere hatt litt dårlig erfaring med seitan, spesielt på pølsefronten. Men da jeg kom over en oppskrfit fra The Post Punk Kitchen på italienske pølser, måtte jeg jo bare prøve igjen. Og gjett om jeg er glad for det, for dette er noen av de beste pølsene jeg noensinne har smakt! Konsistensen er helt magisk, bedre enn noen andre pølser jeg har prøvd.

Det morsomme er at jeg glemte å ha oppi hvite bønner, noe man egentlig skulle ifølge originaloppskriften, men det var braksuksess, og jeg tror faktisk disse er mye bedre uten bønnene! I tillegg gjorde jeg noen små endringer i Cathrine-stil, så her er min versjon av disse fantastiske pølsene!

NB: du må dampe disse. Jeg bruker en sånn typisk utbretts-damprist (koster ingenting på Ikea) og en stor gryte.

Hjemmelagde seitanpølser

Ingredienser til 4 tykke eller 6 tynnere pølser:

 • 2,5 dl vann tilsatt en buljongterning
 • 1 ss olivenolje
 • 1 ss tomatpuré
 • 2 ss soyasaus
 • 3 dl glutenmel (må ikke forveksles med vanlig hvetemel eller glutenfritt mel)
 • 0,5 dl næringsgjær
 • 2 ts hvitløkspulver
 • 2 ts løkpulver
 • 2-3 ts røkt paprikapulver (du kan bruke vanlig paprikapulver i stedet, men røkt anbefales virkelig!)
 • 1 ts knuste fennikelfrø (kan sløyfes eller erstattes av et ørlite dryss anispulver)
 • 1/2 – 1 ts chiliflakes
 • 1 ts tørket oregano
 • 1 ts tørket timian
 • 1 ts sort pepper

Fremgangsmåte:

Bland vått og tørt i hver sin bolle. Ha det våte over i det tørre og bland det raskt sammen. Kna deigen litt med hendene, men ikke for lenge. Den kan være litt løs. Røren blir fast og fin mens den dampes.

Finn frem en stor gryte og en damprist (eller bruk det dampeutstyret du har). Hell vann i gryten og sett risten over. Ta frem sølvfolieark tilsvarende det antallet pølser du skal lage. Del deigen i 4 eller 6 deler og rull forsiktig til en pølse. Legg den på et sølvfolieark. Du kan gjerne klappe den litt flat og strekke den litt ut på arket, når du ruller arket sammen vil den forme seg fint til en pølse, og den utvider seg litt under dampingen og får helt rund, fin pølseform.

Rull sammen og tvinn endene som om det var en Twist-bit.

Når vannet koker, skru ned varmen på litt under middels, legg pølsene på risten og legg på lokk. La dem dampe i ca. 40 minutter. Pass på så det ikke tørrkoker i gryta, fyll evt. på med litt vann. Jeg trengte ikke det.

Ta pølsene ut og la dem avkjøles en liten stund. Nå kan du pakke dem ut og steke i panne om du vil, spise dem som de er eller la dem avkjøles helt og slenge dem i kjøleskap eller fryser. Kjempegode i pølsebrød eller lompe med surkål, løk, ketchup og sennep, eller det tilbehøret du måtte ønske!

Jarlsbergpølser? Neida, selv om de er hullete så er både smak og konsistens fabelaktig!

13 Comments

 1. Se der da gitt! Så fiffig, og de så utrolig gode ut også 😀 x

 2. Å jesus, jeg blir nesten religiøs! :O) PØLSE!!!

 3. Kan man bytte ut glutenmel med annet type mel? (Har glutenallergi)

 4. Se het ja! Det er mulig!! Takk for inspirasjon, dette skal definitivt prøves. Til info for eventuelt andre cøliakiske veganere: http://sistercooks.blogspot.no/2009/07/gluten-free-seitan-yes-its-possible.html?m=1

 5. Jeg har laget noe lignende, inspirert av vegetarbloggen. http://bit.ly/1g0j4n8
  Glutenmelet fungerte overraskende bra, men det blir jo litt gummiaktig konsistens. Jeg brukte svarte bønner, og tror det kanskje fungerer bedre enn med hvite.
  Fennikkelfrø var jo en god ide til å smaksette pølsene med:)

 6. Jeg lagde disse! De er bare helt episke altså! Har hatt problemer med glutenmel før, liker ikke at det blir gummiaktig, men det skjer altså ikke med disse pølsene. Veit ikke hvorfor, men disse fikk altså helt riktig pølse-konsistens. Er helt frelst! Jeg vil stå i bod og selge disse!

 7. Ser gode ut. Jeg synes seitan smaker godt, men har besluttet å unngå det, rett og slett fordi gluten er veldig tung kost for magen og kan fremskynde eventuelle latente allergier og intoleranser. På legekonferanse på UIO for et par år siden hvor legen som fortalte dette var til stede, holdt en professor et innlegg om gluten og at de hadde funnet en ny medisin som kunne få folk til å tåle gluten…istedet for å bruke kostholdsveiledning… Den samme professoren sa også at ingen egentlig tåler gluten, da den tørker ut tarmene..dette merker de etterhvert på eldre mennesker hvor det er vanlig å få problemer med dette i form av hard avføring, gå sjelden på do, generelt dårlig næringsopptak fra tarmen. Det er bare at noen tåler gluten enda dårligere enn andre. De kalles glutenallergikere…Jeg håper at matindustrien kan finne fram til bedre løsninger enn seitan, selv om det sikkert er billig å produsere fra hvete..

  Selv om man spiser seitan som en del av et balansert måltid, utgjør det fortsatt en høyere andel av måltidet enn om man sammenlikner det med glutenandelen i brødmat.

  • Hei. Takk for interessant innspill. Jeg har jo selv hørt dette men de lærde strides visst. Men jeg er til dels enig med deg altså, jeg har selv kjent på kroppen at den trives bedre uten (mye) gluten, men så er jeg så svak i viljen at jeg ikke helt klarer å holde meg unna, hehe. Men jeg prøver å holde det på et visst minimum. Litt seitan og grovt brød/knekkebrød i ny og ne utgjør nok ingen skade, men jeg prøver altså å ikke la det bli daglig kost. Magen min har det mye bedre uten for mye brød, pasta og seitan. 🙂

 8. Cassandra Jacobsen

  Men altså, nå har jeg prøvd to gange rå lage med glutenmel, men jeg forstår ikke hva jeg gjør feil.. Mine pølser henger ikke sammen og jeg får en «kip» ettersmak på glutenmel.. Noe ide for hva jeg gjør galt?

  • Hei Cassandra

   Det har jeg faktisk ikke opplevd. Altså, glutenmelet gir en spesiell smak, men krydrer du nok blir den mye mindre merkbar. Jeg er selv ikke superfan av glutenmelsmak, men det går greit med masse krydder, og masse tilbehør til pølsene. Men mine har alltid hengt godt sammen. Følger du oppskriften? Damper du dem lenge nok? Jeg vet ikke helt hvilke tips jeg skal gi siden jeg alltid har fått dem til selv, men det du kan gjøre er å spørre i en vegansk gruppe (feks. vegansk mat – spørsmål og svar) på FB og se om noen har hatt samme problem. Lykke til. 🙂

   Hilsen Cathrine

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.