Artikler og omtale, Tips og triks, Veganisme og barn

Hva spiser veganske barn, og hvordan løser man praktiske problemer i forbindelse med bursdager, vennebesøk og lignende?

Jeg har jo en sønn på 5 år og ei datter på 10, begge er veganere. Jeg er også gravid med mitt tredje barn, som etter planen kommer i begynnelsen av april. Hun vil selvsagt være veganer fra fødselen av. Jeg får faktisk utrolig nok stort sett positive tilbakemeldinger på dette, veldig sjelden noe negativt. Men endel spørsmål om hva de spiser får jeg jo, og det er bare hyggelig. J

eg liker å fronte barnas kosthold og vise at de faktisk lever overraskende lite annerledes enn unger flest, i motsetning til hva folk tror. Når folk ser hva mine unger spiser, synes de ikke lenger synd på dem, for å si det sånn.

Klart det er utfordringer i hverdagen, det er jo ikke til å legge skjul på. Alt må jo planlegges mye mer enn om man er alt-etende. Skal ungene i bursdag eller på overnatting, må jeg jo på forhånd sjekke hva som skal serveres og lage noe tilsvarende, eller alliere meg med verten om det er noe de kan spise der. Men alt går, og alt blir en vane. Her er noen gode råd for de som har veggisbarn eller vurderer å følge i våre fotspor.

Barneselskaper og overnattingsbesøk

Dette kan selvsagt by på problemer om man ikke planlegger ting godt nok. Tidsklemma kommer ofte i veien for oss, og det blir fort hektisk, som da jeg i en bursdag femåringen skulle i, hadde glemt å spørre om menyen og kom på det på jobb kl 16, en halvtime før bursdagen startet. Dessverre skulle de ha risgrøt, så da måtte jeg ringe lettere hysterisk til mannen min for å høre om han kunne kjøpe og lage grøt på et kvarter. Det ble en femminutters-grøt laget i halv-panisk tilstand, men det funket da i det minste.

Pølser er enkelt. Jeg blir alltid litt glad når de skal ha pølser, for da er det rett og slett bare å ta med en pakke veganske pølser. Pølsebrødene er i så og si alle tilfeller veganske, og ketchup og sennep kan de jo spise. Ja til pølser!
Mine barns favorittpølser er disse og disse, samt disse som altså må kjøpes over nett men som smaker veldig bra. De to førstnevnte er kjøpt på Sunkost her i Stavanger. I Oslo har de dem på Sunkost Gunerius, og kanskje også på Røtter og Kinsarvik.

Kake er også ganske lett. I barneselskaper pleier det ikke å være avanserte greier, men stort sett vanlig sjokoladekake. Kanskje litt kjipt for barnet å ikke få samme pynt på sin med mindre man hører med verten hvordan kaken er pyntet slik at man kan gjøre det samme selv, men her sendes det med kakestykker og de er stort sett plain. Ungene klager ikke, de elsker mammas sjokoladekake og er storfornøyde de.
Jeg passer stort sett på å legge alt av kakerester i fryseren i oppdelte passende stykker slik at ungene kan raske med seg de stykkene de vil ha når de skal i selskaper. Veldig greit. Er jo ikke sånn at man alltid har tid til å stå og bake hver gang ungene skal i selskap.

Godteposene kan jo være litt stress, men nå er ungene mine såpass store og dedikerte til denne livsstilen at de selv på eget initiativ plukker ut det de ikke kan spise og spiser resten. I nødstilfeller har jeg jo alltid noe godteri liggende gjemt slik at jeg kan putte litt oppi posene deres om de er altfor slunkne. Dette er spesielt gunstig på dager som feks. Halloween, da bøttene deres stort sett er fulle av morsmelk- og svinehud-godterier de ikke kan eller vil spise. Da bytter jeg ut dette med vegansk godteri fra «stæsjet» mitt.

Skal ungene overnatte hos venner, pleier jeg å igjen forhøre meg med foreldrene til den/de ungene skal overnatte hos. Hva skal de spise til kvelds og frokost? Kveldsmaten i helgene pleier jo ofte å være noe ekstra godt, og da er det veldig greit om ungene mine ikke sitter der og ser på. Eventuelt spiser de før de går, og har med seg en tube Tartex i «bagasjen», og evt. litt vegansk margarin. Syltetøy har de fleste i hus, og selv om det muligens skulle befinne seg lus i den (E120/karmin) så ser jeg litt mellom fingrene på akkurat det de få gangene.Hjemme bruker vi det sukkerreduserte syltetøyet fra, er det Nora mon tro? Det er fritt for E120.

Vegansk pølse i brød på terrassen i sommervarmen

 

Kveldsmat. Brødskiver med salami fra Alles-vegetarisch.de. Stor favoritt her i huset, smaker nesten helt som ekte vare.

 

Barnehage, skole og SFO

Dette er jo en mye større utfordring enn barnebursdager, siden de jo tilbringer hverdagene her. Men er man flink til å planlegge og står på sitt, går det oftest veldig greit faktisk.
Nå har det seg sånn at jeg betaler ganske mye for maten i barnehagen. Jeg betaler nemlig full kostpris på flere hundrelapper per måned, når han spiser en brøkdel av det som serveres og jeg i tillegg kjøper omtrent alt han spiser utenom kostpengene. Man kan sikkert kreve å få redusert kostpengene i tilfeller som dette, men jeg har bare tenkt drit i. Usikker på om man får gjennomslag for det så lenge det ikke er allergi/intoleranser med i bildet, men dette må man bare føle litt på selv. Jeg er bare glad de er villige til å legge tilrette for kostholdet hans i barnehagen, så jeg tenker ikke så mye over prisen.

Jeg kjøper altså inn: usøtet og søtet soyamelk, melkefritt margarin, Tartex-tuber, veganske påleggssorter (bestiller endel vegansk salami, skinke osv fra www.alles-vegetarisch.de og www.veganlife.se og kjøper endel på Sunkost i Stavanger), revet vegansk ost, melkefrie tomatsuppeposer og tomatsauser, soyapuddinger og vaniljesaus/krem, osv. I tillegg har jeg kaker og masse veganske pølser og «fiskepinner» og sånt i fryseren i barnehagen. De har varmmat en dag i uka, og da spiser han pølser eller «fiskepinner» i stedetfor det kjøttet de andre skal ha, og så får han det vanlige tilbehøret, feks. pasta, poteter eller lignende. Potetmosposene de bruker er veganske, så da lager de en egen liten porsjon til ham med soyamelk.
Jeg har også levert fra meg noen oppskrifter på feks. pannekaker og lignende, som de bruker i barnehagen. De er blitt veldig flinke til å passe på hva han spiser og lage mat han kan spise. Det hjelper nok også at jeg jobber på samme sted og er et par avdelinger vekke, så de kan komme inn og spørre meg om ditt og datt eller hente mat jeg har liggende i mitt kjøleskap om han er tom for noe. Men hvis ikke hadde jeg uansett bare vært en telefon borte.

Når det gjelder skole og SFO så har jeg enda ikke vært borti den problemstillingen siden mine barn var hjemme-veganere frem til tidlig i sommer, da ble de helt veganere også ute av huset. Og 10-åringen sluttet på SFO i sommer, og har heller ikke hatt matlaging på skolen nå i 5. klasse. Min sønn begynner på SFO til høsten, og min datter skal ha Mat & Helse på skolen neste år, i 6. klasse. Så da kommer det til å dukke opp nye utfordringer. Det skal vi glatt takle. Vi skal snakke med lærerne når det nærmer seg skolestart igjen, og vi skal også snakke med SFO-lederen og forklare henne litt, samarbeide om mat osv. På skolen har de jo medbragt lunsj, så der er det kun  faget Mat & Helse som blir problemet. På SFO får de servert mat hver dag, og ut fra det 10-åringen har fortalt så er det jammen ikke mye vegansk å oppdrive der, så da får jeg ta med noe hjemmefra og ha liggende der til sønnen min, så de kan servere ham dette. Jeg tror det skal gå ganske så bra, egentlig!

Femåringen i antipels-tog. Tidlig krøkes!

 

Sykelig tynne og gjennomsiktige veganerbarn. Eller ikke.

Sånn ellers:

Det er klart det byr på litt mer utfordringer å ha veganske barn enn alt-etende barn, men det verste er nok at folk synes synd på veganske barn og tror de aldri får spise noe godt. Som dere kan lese over her så stemmer det overhodet ikke. Det finnes sikkert veggisforeldre som lever omtrent asketisk og ikke lar barna spise noe som helst annet enn linser og spirer, men de er nok i fåtall. Min erfaring er at veggisforeldre faktisk er MER opptatt av hva barna får i seg og at de skal leve godt gastronomisk, enn det mange kjøtteter-foreldre er. Derfor er også argumentet om at vi lar barna «sulte» eller ikke lar dem få i seg nok næringsstoffer, blodig urettferdig og feil. Jeg har ikke tall på hvor mange kjøtteterforeldre som jevnlig tar med ungene på McDonalds og lignende, som gir dem Grandiosa og bokse-spaghetti til middag ørti ganger i måneden, og som sender med kneipp med sjokoladepålegg i matpakken. Vi er ikke verdens sunneste familie altså, vi skeier nok litt for ofte ut med godis og usunn mat, men lever vi mer næringsfattig og usunt enn den gjennomsnittlige kjøtteter-familien? Overhodet ikke! Og som sagt så sørger jeg alltid, alltid for at barna får spise noe tilnærmet det de andre spiser til fest, slik at de aldri skal føle seg utenfor.

Et veganerbarn vil selvsagt til tider føle seg utenfor uansett, han eller hun vet jo etterhvert at h*n ikke spiser som alle andre, men gjør det noe da? Jeg synes det er ille at folk skal mene det er galt at man oppdrar et barn til å bli empatisk og miljøvennlig, bry seg om mennesker OG dyr, og leve etisk. Det å ofre å være «en del av saueflokken», det å skille seg ut for å gjøre noe som betyr mye for dyr, mennesker og planeten, er en bragd og noe flere burde gjøre! Verden trenger flere som bryr seg om mer enn smaksløker og egen egoisme. Verden trenger flere veggisbarn.

Jeg har planer om å begynne å fotografere barnas matpakker fremover nå, for å legge ut bilder av hva de spiser til niste. Jeg vil også skrive litt om barnas favorittmat og legge ut deres favorittoppskrifter. Jeg har fått endel tilbakemeldinger på at det er for lite info om veganske barn på nettet, og om jeg kan skrive litt mer om dette, og det lover jeg å gjøre fremover.

Er det noe dere lurer på, ikke nøl med å ta kontakt. E-postadressen min finner dere på «kontakt» øverst her på bloggen. 🙂

 

 

16 Comments

 1. Jeg gleder meg til flere tips! Takk for flott artikkel!

 2. Syns det er utrolig tøft av deg og gjøre det pittelille ekstra som skal til for at det faktisk går an og leve vegansk uten at folk skal glo og spørre. Er dessverre omnivor selv og spiser det meste, men er veldig for at flere folk burde kunne leve med mindre kjøtt og dyreprodukter.
  Det er dumt at det skal være vanskelig og få tak i de mer "fancye" produktene som vegansk salami og facon ++ Meeen de er jo kun noen tastetrykk unna her på internettet og jeg har lagt merke til at de fleste helsekoster stadig tar inn mer og mer vegetariske og veganske produkter, hurra! Noen ganger når jeg kokkelerer noe uten kjøtt, har jeg fått spørsmål og noen rare blikk, men så smaker de på det og blir positivt overrasket! Den beste hvite sausen jeg har laget var blant annet den du la ut i brokkoli formen din, heelt vidunderlig! 😀
  Gleder meg til og lese mer om dette, studerer et hjemmekurs i ernæring, og der har temaet om vegetarianisme og veganisme blitt tatt opp 🙂 Vil lære mer!
  Masse lykke til med svangerskapet, det høres ut som du er godt beredt 😀 x J

 3. Jeg betaler ingenting i kostpenger for mine to i barnehagen. Har ikke kranglet noe på det. Jeg sender med mat selv så det er ingen logikk i at jeg skal betale for kostpenger.

  Jeg har fått vage spørsmål om kosten deres og blir like irritert på deg om slikt. Hvor mange andre får spørsmål om hva ungene spiser på foreldresamtale?

  Bursdager går også fint her. Sender med pølser og kake. Noen foreldre er flinkere til å tilrettelegge enn andre og det er deilig når noen tilbyr seg å bake vegansk alternativer selv.

  Jeg vurderer også et "se hva vi spiser" tema på bloggen, men har ikke helt funnet tiden til det enda. Skulle kanskje sammenlignet med hva de serverer i barnehagen den dagen.

 4. Kanskje du har mulighet til å ha hjemmeundervisning i Mat & Helse hvis det blir for vanskelig? 🙂

 5. Hva – lus som farging? Så utrolig ekkelt! Noras jordbærsyltetøy gikk rett i søpla. Takk for opplysningen!

 6. Kjekt å lese. Det var en del praktiske ting her som eg ikkje har tenkt på.

 7. Flott at du opplyser om dette! Har ikke tenkt så mye over mange av disse problemstillingene før. Helt enig i at verden trenger flere veggisunger, OG veggisforeldre! Er så heldig å bo i nærheten av en steinerbarnehage hvor de lager vegetarmat til barna, så dit skal mine små når de kommer! Vil fortsatt passe på at de får helt vegansk da. I barnehager jeg har jobba i skal de ha ungene til å drikke kumelk til ALT.
  Og så må jeg bare si at det er utrolig tøft å la barn vokse opp litt annerledes. Du gjør dem til sterke og sunne mennesker!

 8. Så flott at du skriver om dette! Finnes ikke så altfor mange veganfamilier der ute (ennå), men dine erfaringer er gull verdt for de som er i samme situasjon! Og om jeg en gang kommer i samme situasjon og får barn, er det så utrolig bra at vi er flere med erfaring! <3

 9. En liten kommentar til faget Mat & Helse: Mannen min har dette faget på 6. trinn, og de lager stort sett mat alle kan spise. Gruppene er delt opp slik at at f.eks. veganere er på gruppe med melke- og eggeallergikere. De lager uansett mye vegetarisk mat, siden de ikke kjøper religiøst slaktet kjøtt.

 10. Ja til bilder av barnas matpakker og få et innblikk i hvilke favorittretter det går i 🙂

 11. Glimrende! Takk for dette innlegget 🙂

 12. Jeg syntes det er helt fantastisk at du starter fra de blir født og oppdrar de til å være veganere! jeg er nå vegetarianer (pesco) men vil bli veganer etter hvert også. blir så glad av så fantastiske personer som deg <3

 13. Jeg beundrer deg, og alle veganere. Jeg har alltid fått høre at det ikke er et fullverdig kosthold, og at man ikke vil få i seg alle næringsstoffene man trenger. Det virker som det er feil. Jeg vil gjerne lære mer om vegansk kosthold, men vet ikke hvor jeg kan finne seriøs informasjon.
  Jeg er nå pescaner, men vil slutte å spise fisk og bli vegetarianer. Må ta det i små skritt, ikke bare for min del, men for venner og familie også som ikke vil skjønne et slikt valg.

 14. Herlig mange som støtter deg, gjøre det vi selv føler er best, synes det er strålende at du følger ditt hjerte og gjør det du vet er best for barnas helse 😉

 15. Jeg elsket denne artikkelen! Jeg er en jente på 18 år som nå har hatt sitt første år som veganer! Jeg elsker det mer enn alt, og kunne ikke tenkt tanken på å gi etter for samfunnets majoritetsspisevaner noensinne igjen. Synes du høres ut som verdens beste mamma, og et veldig godt forbilde for meg og alle andre. Når jeg en gang i fremtiden blir mor, kommer denne bloggen til å besøkes flittig. Jeg flytter til Australia etter videregående fordi jeg drømmer om å kunne leve på enkle premisser, ikke møte konflikter når det skal spises ute og raske og enkle matinnkjøp på dagligvareforretningen. Synes det er så kjipt og dårlig at Norge henger så etter, og at det skal være så «tiltak» og «utenomgjordisk» med veganere. Vegansk utvalg i butikkene vokser, men ikke raskt nok. Spesielt ikke i min by. Det gjør meg lei og sliten, fordi det bør være mulig med vegansk fast food i ny og ned for en som meg også. 😉 Uansett, takk for inspirasjon og motivasjon, dette gjorde meg bevisst på at det faktisk ikke er umulig å oppfostre en vegansk barn her i Norge også! Applaus til deg for det. ♡

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.