Faste oster, Pålegg

Vegansk hvitost uten nøtter

Denne osten ble ikke så verst altså. Jeg elsker «food science» og denne var rett og slett morsom å lage! At den er uten nøtter er også en stor fordel for nøtteallergikere. Smaken var veldig god, synes jeg, faktisk ikke så voldsomt ulikt vanlig, mild hvitost (feks Coop sin). Konsistensen kunne vært fastere, men jeg skal prøve med litt agar neste gang. Jeg frøs den ned og rev den frossen, det gikk kjempefint. Dette er den beste osten jeg har laget, smaksmessig, det er bare konsistensen jeg vil jobbe litt mer med. Den var omtrent som fersk mozzarella.

Oppskriften er hentet herfra.

 

Ingredienser til én middels stor ost:

 • 4 spiseskjeer potetmel
 • 4 spiseskjeer næringsgjær
 • 1,5 desiliter usøtet soyamelk
 • 2 spiseskjeer vegansk margarin
 • 2 spiseskjeer vegansk fløte (soya er best, synes jeg)
 • 6 spiseskjeer soyayoghurt naturell
 • 2 ts salt

 

Fremgangsmåte:
Det ligger bilder i linken øverst, de kan være greie å se på først.
Ta frem en gryte eller liten stekepanne med høye kanter. Viktig at den har teflon-belegg!
Pisk sammen soyamelk og potetmel. Når alle klumper er borte, heller du blandingen i gryten sammen med næringsgjær, fløte, smør og salt. Varm opp på svak til middels varme under omrøring.

Etter en liten stund vil blandingen tykne litt. Da rører du inn yoghurt og lar blandingen «koke» videre (svak varme). Nå skal du røre kraftig. Litt stress, men vel verdt det, og det varer ikke så lenge. Blandingen vil snart  endre konsistens og begynne å slippe gryten. Den blir mer og mer som en løs gjærdeig.

Når den ser slik ut, er den ferdig:

Hell massen i en liten form smurt med litt smaksnøytral olje. La den bli lunken før du setter den i kjøleskapet og lar den stå over natta.

Nå skal du egentlig, ifølge originaloppskriften, kunne dele den i firkanter, men det synes jeg ikke gikk så bra, så jeg vil som sagt jobbe litt med konsistensen fremover og si fra når jeg har fått den perfekt.
Det jeg imidlertid syntes gikk fint, var å fryse osten og så rive den. Jeg testet den ut på pizza i revet form, og det gikk ganske bra. Absolutt en ost jeg kommer til å lage igjen, og igjen!

 

 

 

 

11 Comments

 1. Hej, jeg er vild med din blog (har fundet den i går). Jeg er på vej ind i det veganske. Vil gerne prøve at lave denne ost, men hvad er mon næringsgjær? Gærflager? Gærekstrakt? Eller alm bagegær? Tørgær? Mange hilsner fra Anne på Fejø

 2. Hei Anne
  Tusen takk for hyggelig svar. Så flott at du liker bloggen min. 🙂
  Næringsgjær er gjærflager på dansk ja. De selger det i helsekostbutikker, men jeg kjøper det billig på iHerb. Bruker MYE av det, i sauser, burgere og "kjøtt"-boller, seitan, hjemmelagde oster og annet. Håper osten faller i smak.

  Hilsen Cathrine

 3. Å som jeg gleder meg til å prøve denne her! Perfekt for meg med nøtteallergi 🙂

 4. Jippi, ein utan nøtter!

  Mvh. Nøtteallergikar Birte 🙂

 5. Så spennende! Denne skal prøves. Og litt gøy da jeg i går satt og tenkte "hm, hvorfor har alle osteoppskriftene nøtter i seg?" 🙂

 6. Ser bra ut! Dette må jeg lage 🙂

 7. Synes også dette er fantastisk. Tåler selv ikke nøtter så er veldig fint med en uten! Gleder meg til pakka fra iHerb kommer slik at jeg får lagd denne! 🙂

 8. Har akkurat laget denne "osten". Fulgte din oppskrift til punkt og prikke, dog med det unntak, at jeg brukte maizenamel i stedet for potetmel. Det var en liten topp på hver skje. Konsistensen på den ferdige ost ble helt perfekt og med evnen til å skjære i firkanter. Smaker kjempegodt, og jeg er veldig spendt på å fryse osten og rive den til pizza.

 9. Heia. Vi har laget denne osten og er kjempefornøyd. Vi brukte Miso som smakstilsetning og smaken ble som Jarlsberg ost 🙂 (husker jo yndlingsosten fra tida før laktoseintoleransen ble konstatert). Men vi skal også prøve agar i neste porsjon, for den ble en smøreost.

  I dag prøvde jeg en ny variant på brødskiva ; Hvit ost, kanel og jorbærsyltetøy. det ble som å spise ostekake :-D.
  Bon appètit

 10. Gerd: Hvor mye miso brukte du? Og hva slags type? (hvis det er flere typer av det)? Jaaarlsbeeerg <3

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.