Faste oster, Pålegg

Hvitost med nøtter

Denne osten fant jeg oppskrift på i «Color me vegan» av Colleen Patrick-Goudreau. Kjempeflott bok som jeg bruker mye. Osten er jo temmelig lik den cashewosten de fleste veganere allerede har vært borti, altså smørevarianten, men jeg synes denne egner seg enda mer til varmmat, da den smelter fint. Dessuten kan den skjæres i skiver for de som ønsker det.

For nøttefri versjon, se min oppskrift på hvitost uten nøtter.

Ingredienser til én stor hvitost:

 • 180 gram rå cashewnøtter
 • 1,2 dl næringsgjær
 • 2 ts løkpulver
 • 1 ts hvitløkspulver
 • 2 ts salt (eller mer, smak på den ferdige røren, den krever faktisk endel salt)
 • 1/2 ts pepper (egentlig hvit, men jeg synes den smaker høgg)
 • 8 dl usøtet vegetabilsk melk (jeg bruker soyamelk)
 • 30 gram agar-pulver (eller 55 gram flakes)
 • 1,2 dl nøytral olje, feks. solsikkeolje
 • 60 gram hvit misopasta (importbutikker, iHerb)
 • 2 ss sitronsaft

 

Fremgangsmåte:
Kjør nøttene i food processor til de er helt oppmalt. Det går ganske fort. Ha i næringsgjær, salt, løk- og hvitløkspulver og pepper. La maskinen gå et par sekunder bare, så alt blir godt blandet.
Kok opp melken og oljen i en gryte. Når det koker, skru ned varmen til medium, ha i agarpulvert og rør til det er oppløst. Ha over lokk og la alt småkoke i ca. 10 minutter.

Sett på food processoren og la den gå mens du forsiktig heller melkeblandingen ned i nøtteblandingen. Blend alt i 2-3 minutter. Du må sannsynligvis stoppe maskinen noen ganger og skrape ned masse fra sidene.
Ha i miso og sitronsaft og blend et minutt til.

Hell osten i en passende form og la den avkjøles over natta. Denne osten holder seg ca. en uke i kjøleskapet. Jeg har ikke prøvd å fryse den, men om noen gjør det så hadde jeg blitt glad om jeg fikk tilbakemelding.

 

Samme skive som øverst, her med grillkrydder og oregano, og et lite opphold i mikrobølgeovnen. It melts!

 

 

5 Comments

 1. Så spennende!
  Har laget masse smøremyk nøtteost med agar, men ikke så den har blitt så hard at den kan skjæres i skiver. Denne må absolutt prøves 🙂

 2. Den så helt utrolig god ut! Jeg må innrømme at jeg er en STOOOR osteelsker, noe som nesten har gått over nå som jeg er veganer, men som fremdeles ligger der i bakhodet og nøgger i meg av og til 😛

 3. Hei!
  Denne osten er kjempegod! Har prøvd å fryse den – synes det fungerer bra (blir litt vassen kanskje, men funker fint på pizza! :D)

 4. Denne ser jo lik ut som jeg kjøper i butikken, men sikkert mye billigere. Jeg elsker ost på og det er dyrt å kjøpe så det blir Hva slags type hvit miso bruker du? Søker på iherb og de har litt forskjellig og jeg vet ikke hva jeg skal velge, eller hvilken som passer best til ost.

 5. Link til misopastaen? Jeg har så lyst til å lage denne

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.