Grøt, Høytider, Jul

Vegansk risgrøt

Vegansk risgrøt

Nå er vi snart i desember og i de fleste norske hjem lages det risgrøt som aldri før. Eller risengrøt, som man sier her i Stavanger. Eller julegrøt, nissegrøt eller hva du måtte kalle det. Risgrøt er i hvert fall utrolig godt og egentlig den eneste grøten jeg liker. Opprinnelig lages den med masse kumelk, men her har vi byttet ut kumelken med kokosmelk og soyamelk. Du kan selvfølgelig bruke hvilken melk du vil, men denne kombinasjonen gir en særdeles smakfull, fyldig og fløyelsmyk grøt. Noen sier de ikke kjenner kokossmaken overhodet, mens andre sier de kjenner et lite hint. Jeg er av sistnevnte oppfatning men synes det lille hintet gir en spesielt nydelig smak og ville aldri funnet på å sløyfe kokosmelken.

Helt frem til midten av 1800-tallet var hovedingrediensen i grøt rundt om i Europa bygg, havre og rug. Årsaken var at ris før i tiden var en kostbar og luksuriøs importvare.

Risengrynet ble importert til Norge allerede på 1300-tallet, og det ble sett på som et statussymbol å kunne servere sine gjester risengrynsgrøt på julaften. Først på 1800-tallet ble risengrynsgrøt gjort til midtpunkt på julaften blant arbeiderklassen. Siden den tid har grøten blitt en nordisk tradisjon som nært sagt har blitt et synonym med julehøytiden. – Godt.no.

 

Ingredienser til en stor gryte:

 • 5 dl vann
 • 1/2 ts salt
 • 2,5 dl grøtris, feks. Geisha
 • 4 dl kokosmelk (akkurat en stor boks)
 • 7,5 dl soyamelk
 • Litt sukker og vanilje etter smak, om man vil

Fremgangsmåte:

Kok opp vann og salt, hell i risen og la den koke på svak varme til vannet nesten er kokt inn. Tilsett soya- og kokosmelk, sukker og vanilje og la grøten koke på svak varme til ønsket konsistens, det tar ca. 1 time. Rør innimellom. Det er veldig, veldig viktig at temperaturen ikke blir for høy.

La grøten gjerne stå i noen minutter før du spiser, da blir den litt fastere.

Ikke glem å bruke eventuelle rester til deilig riskrem! Pisk opp kremfløte fra Gryr og bland i kald risgrøt til ønsket konsistens. Noen liker mye krem og lite grøt (som vi gjør), noen liker det motsatt. Smak til med vanilje og server med kirsebærkompott som danskene! Eller annen saus. Ha i hakkede mandler, rosiner, hva du vil, og ikke glem å gjemme i en mandel om du vil ha det ekstra moro rundt spisebordet. 🙂

Vegansk risgrøt

6 Comments

 1. Jeg er helt enig; grøt med kokosmelk ER bedre enn grøt med kumelk. Jeg bruker oppskriften som ligger på hjemmesiden til Norsk vegansamfunn 🙂

  Faktisk har jeg aldri vært sånn veldig glad i grøt, men det forandret seg fort etter at jeg smakte grøt med kokosmelk, for det er NAMNAM det! 😀

 2. Jeg lager også juelgrøt med kokosmelk 🙂

 3. Nam og skikkelig juuul!=D

 4. Mmmm, graut er godt! Og kokosmelk er <3

 5. Hei! Vi lagde grøten akkurat og det ble helt fantastisk god! Alle i huset smaka på grøten og syntes den var kjempe bra. Istedet for sukker brukte vi bjørkesøt(xylitol). Anbefales for alle sim liker grøt!!!
  Mvh Carine 🙂

 6. Er det best å bruke søtet eller usøtet soyamelk?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.